spot_img

Nyd sommerferien med forsvarsstof i ørerne – her er 10 udvalgte afsnit af Frontlinjen

Ferieperioden enten står for døren eller er gået i gang for de fleste danskere. Det betyder som regel en periode med færre forsvarsnyheder, men første halvår af 2024 har allerede budt på mange vigtige historier. Hovedparten har været dækket i Frontlinjen på Radio4, og derfor er her 10 forslag til episoder, du kan høre eller genhøre i din sommerferie.

Det blev ganske vist ikke markeret med den store festivitas, men ugens udgave af Frontlinjen på Radio4 var faktisk en slags jubilæum. Der var nemlig tale om afsnit nummer 200. Frontlinjen har siden august 2020 dækket Forsvaret både kærligt og kritisk og undervejs taget en lang række vigtige forsvars- og sikkerhedspolitiske emner under behandling.

Første halvår af 2024 blev ingen undtagelse, for det har heller ikke i år skortet på vigtige nyhedshistorier om fejlramt materiel, personaleflugt og politiske milliardbevillinger til et trængt forsvar. Nu står sommerferien ikke desto mindre for døren, hvilket som regel er ensbetydende med længere svartider hos de relevante myndigheder og en generelt mere stille strøm af forsvarsnyheder.

På tærsklen til sommerferieperioden præsenterer vi derfor vores egne bud på sommerferielytning i form af ti håndplukkede udsendelser fra året, der er gået indtil videre. Næste uges ditto kommer til at handle om Nato-topmødet i Washington – med bidrag fra den amerikanske hovedstad – og bliver sidste liveudsendelse, før Frontlinjen-redaktionen selv tager en pause de følgende fire uger. Vi vender tilbage i stærkeste opstilling på Radio4 d. 14. august (og vil selvfølgelig løbende holde øje med nyhedsbilledet i regi af OLFI i mellemtiden).

3. januar: Året, der gik i Forsvaret – og et kig i krystalkuglen

#10
2023 var et begivenhedsrigt år på forsvarsområdet – Elbit-skandale, ministerafgang, milliardstore efterslæb og indgåelsen af den økonomiske ramme for det nye forsvarsforlig var blot nogle af overskrifterne. Dem – og flere til – diskuterede vi med politisk kommentator Hans Engell og pensioneret kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen i “nytårsudgaven” af Frontlinjen, hvor vi også kom omkring dronningens abdikation og den forsvarsglade kronprins tiltrædelse som Danmarks konge.

10. januar: Sverige forbereder befolkningen på krig, mens Danmark læner sig tilbage

#9
Der kan blive krig i Sverige, lød det i starten af året fra landets civilforsvarsminister, Carl-Oskar Bohlin. Udtalelserne vakte stor opsigt – ikke mindst i Danmark, hvor tilgangen til beredskab i mange år har været en hel anden end den svenske. Men er vort broderfolk for alarmistisk, eller er det her i Danmark, at vi har taget det hele for roligt? Krisehistoriker Rasmus Dahlberg og pensioneret ambassadør Michael Zilmer-Johns gav deres bud i årets anden udgave af Frontlinjen. Hør også Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses vicechef reagere på nyheden om en tidligere projektleder fængselsdom for bestikkelse og mandatsvig i styrelsen.

7. februar: Troels Lund Poulsen vil have 1. Brigade opstillet hurtigere

#8
Troels Lund Poulsen er som både forsvarsminister, vicestatsminister og partileder en travl mand. Særlig travlt fik han efter den danske erkendelse af, at truslen fra Rusland kræver, at dele af forsvarsforliget måtte fremrykkes. Hvad der skal investeres i på den korte bane, talte vi med ham om i et længere interview i starten af februar.

27. marts: Krigen splitter ukrainerne – og Iryna er rasende

#7
Iryna Zaitsova bor i Kyiv og har en lillebror, som nu på tredje år forretter tjeneste i hæren og forsvarer sit fædreland på frontlinjen i krigen mod den russiske besættelsesmagt. Samtidig kan hun se mænd i alle aldre sidde på caféerne i hovedstaden og nyde foråret, for i Ukraine er det frivilligt, om man vil melde sig til hæren. Frontlinjen var med, da forsvarsminister Troels Lund Poulsen med fire folketingspolitikere besøgte Ukraine med nattog til Kyiv.

10. april: Forsvaret vil ikke forsvare sin egen kommunikation

#6
Hvordan håndterede Forsvaret og Forsvarsministeriet kommunikationen med offentligheden om våbenproblemer på fregatten “Iver Huitfeldt”? Ikke ret godt, mener kommunikationseksperterne Anne Kirstine Cramon og Anna Thygesen, som vi inviterede på besøg i Frontlinjen, da ingen repræsentanter for Forsvaret eller ministeriet ønskede at stille op. Hør, hvor der er plads til forbedring i den eksterne kommunikation i dette afsnit, hvor vores gæster ikke lagde fingre imellem.

24. april: 30 piloter i opråb til ministeren: Flyvevåbnet er under afvikling

#5
Flyvevåbnet er under afvikling, mere end det er under udvikling. Så kontant var skudsmålet fra 30 yngre piloter, som tidligere på året advarede forsvarsminister Troels Lund Poulsen om store problemer i det lyseblå værn. Det er især uddannelsesstrukturen og alt for få flystel, der volder problemer og risikerer at få operative konsekvenser, mener de. Frontlinjen så i april nærmere på piloternes klagepunkter sammen med tre gæster med indgående kendskab til Flyvevåbnet.

15. maj: Danmarks nye forsvarschef er “først og fremmest soldat”

#4
General Michael Hyldgaard blev forfremmet til fungerende forsvarschef, da hans forgænger, Flemming Lentfer, blev hjemsendt efter sagen om våbenproblemer på fregatten “Iver Huitfeldt”. Men hvad er det for mand, der nu står i spidsen for Forsvaret? Hvordan ser han selv på opgaven, og hvordan vil han arbejde for at genoprette tilliden til Forsvaret? Hør Hyldgaards egne betragtninger i dette længere interview, som vi sendte i midten af maj.

12. juni: Forsvarsministeriet får igen-igen kritik af statsrevisorerne

#3
Mandag d. 10. juni fældede statsrevisorerne en ny hård dom over Forsvarsministeriet, som slet og ret ikke har styr på sine materielanskaffelser. Det er langt fra første gang, at ministeriet er i skudlinjen, så hvorfor bliver sagerne ved med at dukke op? Det søgte vi svar på i denne udgave af Frontlinjen, som også handler om de besparelser, Forsvaret skal gennemføre, før alle milliarderne ruller ind. Hør viceforsvarschef Kenneth Pedersen forklare, hvordan det hænger sammen, at man skal spænde livremmen ind med 200 milliarder kroner på vej.

26. juni: Forsvaret af Bornholm er overladt til 300 hjemmeværnssoldater

#2
I anledning af Folkemødet på Bornholm dykkede Frontlinjen ned i øboernes førstehåndserfaringer med Rusland. Bornholm var besat af russiske tropper i et helt år efter resten af Danmarks befrielse fra de tyske ditto, og det sidder fortsat i den lokale bevidsthed. Men hvordan hvordan kan og skal øen forsvares, hvis sikkerhedssituationen i Østersøen spidser til i dag? En historiker, en Ruslands-ekspert og en hjemmeværnsofficer gav deres bud i denne udgave af Frontlinjen, som blev optaget under årets Folkemøde i Allinge.

3. juli: Ny HR-strategi skal standse Forsvarets personelblødning

#1
11 år efter udgivelsen af den forrige HR-strategi er Forsvarsministeriets Personalestyrelse klar med en ny. Den skal adressere de fastholdelsesudfordringer, Forsvaret har været plaget af de senere år. Sammen med styrelsesdirektøren så vi tidligere i denne uge nærmere på indholdet og forsøgte at finde svar på, om det er nok til at vende udviklingen. Vi rundede også hjemtagningen af seks F-35-fly fra USA og våbenproblemerne på fregatten “Iver Huitfeldt”, som går ud over Danmarks bidrag til Natos stående flådestyrke.

Andre læste også

»Vi skal gøre det, vi skal for at forsvare Europa«

Abonnement
Statsminister Mette Frederiksen glæder sig ved Nato-mødets afslutning over, at Nato står samlet i støtten til Ukraine. Hun afviser også, at præsident Bidens tydelige tegn på alderdom fylder, når Nato-lederne forhandler. Han leder på ganske fin vis, siger hun. Nato-topmødet i Washington er slut. Men allerede inden præsident Bidens afsluttende...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer