spot_img

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag.

Statsrevisorerne retter i en ny beretning skarp kritik af Forsvarsministeriet, hvis anskaffelsesprocedurer fejler på flere områder. Det fremgår af en pressemeddelelse, som statsrevisorerne har udsendt mandag eftermiddag.

»Statsrevisorerne finder det kritisabelt, at Forsvarsministeriets større materielanskaffelser ikke er gennemført til tiden og ofte ikke er blevet leveret med det aftalte indhold. Dette kan have negative konsekvenser for Forsvarets opgaveløsning. Samtidig har Forsvarsministeriet ikke fulgt sine egne retningslinjer for større anskaffelser af materiel. Statsrevisorerne finder det ligeledes kritisabelt, at det er uklart, om materielanskaffelserne er foretaget inden for den økonomiske ramme, der fremgår af de aktstykker, som er tiltrådt af Folketingets Finansudvalg,« fremgår det af pressemeddelelsen.

Beretningen bygger på Rigsrevisionens gennemgang af 20 større materielanskaffelser til en samlet værdi af ca. 11. mia. kroner foretaget i perioden 2018-2023. Rigsrevisionen tog selv initiativ til undersøgelsen i juni 2023.

Årelange forsinkelser i 19 af 20 tilfælde

Forsvarsministeriets anskaffelser i perioden var gennemsnitligt 4,5 år forsinket. Således var 19 ud af de i alt 20 indkøb forsinkede, heraf to tredjedele med mere end tre år. I seks tilfælde var forsinkelsen på over fem år. Rigsrevisionen konkluderer desuden, at Forsvarsministeriet ikke har dokumenteret, hvad der ligger til grund for økonomien i aktstykkerne, og samtidig er det uklart, om opfølgningen på afholdte udgifter omfatter alle udgifter forbundet med anskaffelserne:

»Rigsrevisionens gennemgang af cases viser, at Forsvarsministeriet kun følger de afholdte udgifter, der vedrører selve materiellet, og ikke de øvrige udgifter, fx udgifter til reserve og implementering,« skriver statsrevisorerne.

Beretningen slår videre fast, at Forsvarsministeriet generelt har anskaffet materiel i det planlagte antal, men at flere af anskaffelserne ikke har haft det aftalte indhold. Forsvarsministeriet har heller ikke fulgt sine egne retningslinjer for større anskaffelser af materiel og har fx ikke gennemført en markedsundersøgelse for 11 af anskaffelserne.

Opdateres …

Andre læste også

Flyvevåbnet skal spare mere end ventet og må sløjfe øvelser og uddannelse

Abonnement
I april stod det klart, at man i Flyvevåbnet – i lighed med resten af Forsvaret – skal spare et større millionbeløb i kølvandet på OK24-forhandlingerne. Nu er yderligere besparelser på vej, og det får mærkbare konsekvenser for de ansatte, som hverken må komme på kurser og øvelser, men...

Kommentér artiklen ...

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jakob Pii
Læser
Jakob Pii
10. juni 2024 13:51

Anskaffelsen af SIG P320:
Vi køber pistolen, men overser at der skal bruges ca. 800 patroner til omskoling af hver skytte…..

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
12. juni 2024 1:10

Man kan vel gøre som da vi fik nyt gevær tilbage i 70’erne og løsskydningspiben ikke duede: SIG BANG BANG.
Råber du højt nok dør dem på den anden side med lidt held af skræk.

Seneste kommentarer