spot_img

På fredag åbner Danmarks største totalforsvarsevent i Fredericia

I anledning af Natos 75 års fødselsdag står organisationen Folk & Sikkerhed bag totalforsvarsudstillingen “Action 24”, som ventes at blive en spektakulær folkefest med op imod et halvt hundrede tusinde besøgende. Den løber af stablen fredag-søndag 19.-21. april.

Det kommer ikke til at gå stille for sig, når fæstningsbyen Fredericia i næste weekend 2024 indtages af pansrede køretøjer, kanoner, helikoptere, droner og flådefartøjer. I anledning af 75-året for dannelsen af Nato vil det danske forsvar, det civile beredskab og den danske forsvars- og rumindustri præsentere sig for titusindvis af besøgende i den første totalforsvarsudstilling på dansk grund i 25 år. Det sker i Fredericia i Messe C og i Fredericia Havn, hvor Folk & Sikkerhed sammen med de involverede myndigheder i perioden fra 19. til den 21. april sætter fokus på Danmarks sikkerhed og dem, der er med til at skabe den.

”Med “Nato 75 år – Action 24” vil vi gerne markere, hvor central Nato er for Danmarks sikkerhed og frihed. Samtidig håber vi at give de besøgende et klart indtryk af de eksisterende kapaciteter i vores totalforsvar – og dem, der er under udvikling. Ikke mindst Ruslands fremfærd vækker naturligt nok bekymring i befolkningen. Men det er magtpåliggende for os at fastslå, at vi absolut ikke starter på nul,” siger Torben Ørting Jørgensen, der er pensioneret kontreadmiral og formand for organisationen Folk & Sikkerhed, som står bag Action 24.

Artiklen fortsætter under billedet …

I Fredericia Havn kan du besøge fregatten “Peter Willemoes”, som er åben for publikum. Foto: Forsvaret

Hen over de tre dage vil der være droneflyvninger, helikopterlandinger, overflyvning af Flyvevåbnets afvisningsberedskab, demonstrationskørsel og sprængninger omkring Messe C – og krigsskibe, Marinehjemmeværn og Miljøskibe i havnen.

”Hallerne i MESSE C bliver fyldt med udstillinger, aktiviteter og demonstrationer fra blandt andet Hæren, Flyvevåbnet, Beredskabsstyrelsen, Hjemmeværnet og vores voksende forsvarsindustri. Der bliver også events på udendørsarealet og Køreteknisk anlæg – for eksempel droneflyvninger, pansrede køretøjer, helikopterlandinger og måske overflyvninger med F-35’ere etc. Desuden har vi sikret kajplads i Fredericia Havn til egne og allieredes krigsskibe,” fortæller Torben Ørting Jørgensen, som håber på op imod en snes tusinde besøgende på hver af de tre dage.

Artiklen fortsætter under billedet …

Der vil være udstilling af såvel et F-16 som det nye F-35 fly på Action24 i Fredericia. Foto: Forsvaret

Ifølge den tidligere kontreadmiral er placeringen i Fredericia oplagt af flere årsager:

”Vi vil gerne tiltrække familier fra både Vest- og Østdanmark, og her ligger Fredericia rigtig centralt. Dertil kommer faciliteterne i MESSE C, den store havn – samt det symbolske i, at Fredericia er en garnisonsby.”

Fredericias borgmester Steen Wrist (S) ser frem til at byde velkommen til “Nato 75 år – Action 24”. Også han hæfter sig ved byens militære rødder:

”Der har været soldater i Fredericia helt fra byens fødsel, så det er en meget stor del af byens identitet. Derfor er jeg selvfølgelig utroligt glad for, at byens borgere og alle besøgende får mulighed for at opleve Action 24 her i byen. Når de besøgende har fordybet sig i udstillingen, er det oplagt, at de tager en gåtur på Fredericia Vold og ser, hvordan man historisk har lavet forsvarsværker,” lyder det fra Steen Wrist.

Artiklen fortsætter under billedet …

Frømandskorpset stiller med en af sine gummibåde på Action24. Foto: Forsvaret

Også hos Grete Højgaard, adm. direktør i MESSE C, er der begejstring over den unikke totalforsvarsudstilling:

”Vi er superglade for, det er lykkedes os at komme på plads med, at Action 24 skal afholdes i Fredericia. Det bliver en fantastisk oplevelse for alle, der er interesserede i Nato og det danske forsvar og særligt de, som interesserer sig for alt det spændende grej, der bliver præsenteret. Tænk at få et kig indenfor på et krigsskib, i en moderne kampvogn, opleve det ypperste indenfor Flyvevåbnet eller bare blive bestyrket i, at selvom vi måske ikke hører så meget om det til dagligt, så bliver der faktisk gjort rigtig meget ud af at passe på os danskere. Vi kommer til at opleve en weekend med fyldte hoteller, spændende aktiviteter over hele byen og en masse gæster i byens gader,” siger Grete Højgaard.

Af sikkerheds- og servicegrunde skal publikum købe billet online på forhånd. Det kan foregå med en smartphone før indgang, ventetid undgås dog ved køb af billetten hjemmefra. Billetprisen er 50 kr., og dørene åbnes hver dag kl. 09.00.

Du kan læse mere om Action24 på folkogsikkerhed.dk/action24

På Action24 kan du se en af Hærens Leopard 2A7 kampvogne. Foto: Forsvaret

Andre læste også

Lad os endelig bygge krigsskibe i Danmark – og købe ubåde i udlandet. Nu!

Abonnement
KOMMENTAR. Anbefalingerne fra et maritimt partnerskib peger på, at der med fordel kan genopbygges en langsigtet dansk produktion af krigsskibe. Projektet har sine naturlige fordele – og markante ulemper. Fokus på danske arbejdspladser må aldrig stå i vejen for behovet for igen at investere i ubåde. Tirsdag morgen lancerede forsvarsminister...

Kommentér artiklen ...

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Per Damm
Læser
Per Damm
13. april 2024 11:20

Flemming Lrntfer har ikke noget at gøre med Elbit-sagen. Det er en anden styrelse. Det burde Lars Trier vide.

Bjørn Toft Madsen
Læser
Bjørn Toft Madsen
15. april 2024 9:34

Det bliver vel pap mâché udgaven af F-35, snarere end en rigtig F-35, men mindre noget har forandret sig helt.