Fejl og nedbrud holder Forsvarets Challenger-fly på jorden i lange perioder

6
Flyvevåbnets Challenger-fly under en flyvning i Grønland, hvor den typisk støtter Arktisk Kommando som Luftgruppe Vest. Foto: Henning Jespersen-Skree, Flyvevåbnets Fototjeneste Nord

Forsvarets aldrende Challenger-fly er plaget af fejl og nedbrud, som periodevist holder dem på jorden og forhindrer dem i at patruljere over Grønland i tilstrækkeligt omfang, skriver DR i dag. Flere forsvarsordførere vil have problemet løst snarest muligt og på længere sigt indkøbe helt nye fly.

Forsvarets materieludfordringer har nu også manifesteret sig i flåden af Challenger-fly, hvor de går ud over patruljeringen af det grønlandske luftrum. Det fremgår af et svar fra fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) til Folketingets Forsvarsudvalg, skriver DR i dag.

Med Arktis-aftalen fra december 2016 besluttede Folketinget, at tilstedeværelsen af et Challenger-fly i Grønland skulle veksles fra 120 dage om året til en helårlig tilstedeværelse. I praksis går det dog så som så med at overholde målsætningen, viser svaret til Forsvarsudvalget. I det oplyser Forsvarskommandoen, at Challenger-flyet fra den 1. august 2022 til den 23. juni 2023 har været til rådighed i alt 240 dage med base primært i Kangerlussuaq, men at flyet også periodevist har løst opgaver fra henholdsvis Keflavik på Island og Flyvestation Aalborg. I sammenlagt knap tre måneder har det dog været parkeret på jorden:

»I perioden har Challenger-flyet ikke været til rådighed i 87 dage på grund af øget behov for vedligeholdelse og tekniske udbedringer. Med baggrund i det øgede behov for vedligeholdelse af Forsvarets Challenger-fly, søges Challenger-flyet generelt til rådighed i Kangerlussuaq fem dage ugentligt, med besætningsskifte, skift af flystel mv. derimellem. De operative behov, vedligeholdelsesbehov på flyene, vejrforhold og andre faktorer kan medføre ændringer i rådigheden af Challengerflyet i Kangerlussuaq.«

LA og regeringen: Behov for helt nye fly

Flyenes lange perioder på jorden huer ikke det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz (IA), som i juni stillede forsvarsministeren spørgsmålet om flyenes tilstedeværelse på Station Kangerlussaq:

»Det er en kæmpe bommert, at man ikke har prioriteret, at man er mere til stede i Arktis i forhold til at sikre, at overvågningen lever op til de politiske målsætninger,« siger Aaja Chemnitz til DR.

Også Liberal Alliance og Radikale Venstre vil have rettet op på sagen og sikret en mere stabil tilstedeværelse i luften over Grønland, siger partiernes forsvarsordførere, Carsten Bach (LA) og Christian Friis Bach (RV), til samme medie.

»Det er stærkt kritisabelt, at vi ikke kan løse den opgave, både fordi det handler om civilt beredskab i Grønland, men også om militær og sikkerhedsmæssig overvågning af farvandene omkring Grønland, hvor russerne kan have aktivitet, som vi ikke har kendskab til,« siger Carsten Bach, som gerne ser, at Danmark på sigt investerer i helt nye fly.

Den plan møder opbakning hos den fungerende forsvarsminister, som selv ærgrer sig over problemerne med Challenger-flyene:

»Vores Challenger-fly er heller ikke helt unge længere. Derfor skal vi også se på potentielt at anskaffe nye fly for at kunne lave den overvågningsopgave, som jo er af afgørende betydning for rigsfællesskabet. Derfor er det heller ikke holdbart, at vi ikke er i stand til at levere den overvågning, vi har aftalt,« siger Troels Lund Poulsen.

guest
6 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer