spot_img

OLFI opruster på sikkerhedspolitikken og engagerer Jens Worning som analytiker

Nedslidningen af det danske forsvar har længe været i fokus på OLFI, hvilket af har givet dækningen af det udenrigs- og sikkerhedspolitiske andenprioritet. Det forsøger vi at rette op på, når Jens Worning begynder som fast sikkerhedspolitisk analytiker på OLFI.

Krigen i Ukraine har ændret det forsvars- og sikkerhedspolitiske billede i Danmark. I løbet af to uger i februar-marts 2022 ændrede det sikkerhedspolitiske flertal sig til langt om længe at bakke op om Danmarks Nato-forpligtelse til at nå de lovede to pct. af bnp på forsvar. Vi stemte ja til at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet, og om to måneder er første del af et historisk stort forsvarsforlig på plads, når statsministeren, udenrigsministeren og forsvarsministeren rejser til Nato-topmøde i Vilnius.

Det sker, mens Forsvaret er ved at bukke under på grund af et alt for stort pres og alt for få ressourcer. Forsvarets mangel på alt fra personel, våben og ammunition til materiel, køretøjer og reservedele har gjort det svært at kunne følge med i nyhedsstrømmen fra den forsvarspolitiske verden.

Det har samtidig udstillet, hvor langt den geopolitiske sikkerhedspolitik er kommet fra OLFIs spalter. Vi har to mand ganske enkelt ikke ressourcerne til at konkurrere med de store medier, som kan sætte flere kræfter af og samtidig trække på korrespondenter og rejsebudgetter langt over OLFIs formåen.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har været en kile til dårlig samvittighed, fordi der er så meget, vi gerne vil, men ikke når i en travl hverdag. Nu lysner det imidlertid over agres felt, når OLFI opruster på det geo- og sikkerhedspolitiske område med en af de stærkeste analytikere på området.

En anerkendt og respekteret udenrigskommentator

Det sker, når Jens Worning nu bliver tilknyttet som fast udenrigs- og sikkerhedspolitisk analytiker på OLFI. Jens Worning er en respekteret og anerkendt udenrigskommentator på Kristeligt Dagblad gennem mange år og bliver flittigt brugt af andre medier som analytiker på international geopolitik. Han er tillige en efterspurgt foredragsholder og partner i analyse- og kommunikationsbureauet Policy Group A/S.

Artiklen fortsætter under billedet …

På årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine udkom Jens Worning med sit anmelderroste essay “Ukraine 24.02 – Den nye verdensorden”.

I februar udkom han med det anmelderroste essay ”Ukraine 24.02 – Den nye verdensorden,« og fremover vil han løbende berige OLFIs læsere med analyser af geopolitik og den gryende nye verdensorden.

»Nye verdensordner fødes i krig. Forudsætningerne for en ændret global magtbalance dannes over årtier – nogle magter stiger op, andre daler ned. Men det skaber ikke i sig selv en ny verdensorden. Historisk er det de definerende krige, der sætter de første legoklodser til en ny verdensorden – det er aldrig en gradvist voksende og lineær proces. Krigen i Ukraine er en sådan krig og startskuddet til den kommende verdensorden, der vil sætte sig i løbet af et årti eller to. Det er mit bud,« siger Jens Worning:

»Vi ved ikke, hvordan den bliver og hvor det ender. Vi ved blot, at Europa ophørte med at være verdensordenens centrum med Første Verdenskrig, og at en USA-ledet verdensorden opstod efter Anden Verdenskrig – i fire årtier i global konkurrence med det daværende Sovjetunionen. I dag er de dominerende magter USA og Kina med Indien i en uvis, men central rolle. En række andre magter må formodes at skulle finde deres plads i kredsløb om de to-tre store.«

Kender Rusland som sit andet hjemland

Jens Worning besøgte første gang det daværende Sovjetunionen i 1988, var vidne til dets fald og de nye stater, der opstod i de følgende år. For Udenrigsministeriet, Miljøstyrelsen og EU lavede han projekter i Østeuropa og det tidligere Sovjet i et årti fra 1997, inden han i 2008 tiltrådte som generalkonsul for udenrigsministeriet i Skt. Petersborg.

»Byen var i to årtier min anden hjemby. Jeg har været der som studerende, som international projektleder og som diplomat. Jeg har oplevet Rusland åbne sig mod verden og må i dag konstatere, at Skt. Petersborg og resten af Rusland, som jeg har rejst tyndt, er lukket for mig, fordi Rusland har forladt Europa for nogle årtier,« siger Jens Worning.

Han har selv rejst langs Ruslands grænser i Nordeuropa – Grønland, Norge, Finland, de baltiske lande, Polen og Belarus – og har mange kilder alle steder, der ligeledes er politisk og analytisk optagede af udviklingen.

»Jeg glæder mig til at dele mine analyser af den geopolitiske udvikling med OLFI’s læsere – ingen har patent på, hvor vi ender, slet ikke jeg, men debat og kritik for forudsætningen for at vi alle bliver klogere. Også på de udfordringer og dilemmaer, som udviklingen giver Europa og Danmark og hvilke sikkerheds- og udenrigspolitiske konsekvenser vi kan ane forude,« siger Jens Worning.

Velkommen til!

Peter Ernstved Rasmussen etablerede OLFI i februar 2016 og er uddannet journalist fra Syddansk Universitet i Odense i 2002. Han har en fortid som reserveofficer i Den Kgl. Livgarde med udsendelser til Bosnien i 1993 og Irak i 2004-2005. Foto: Thomas Rønn

Andre læste også

Forsvaret er ramt af sin egen bemandingssucces

Abonnement
INTERVIEW. Når Forsvaret fattes penge, har det blandt andet at gøre med uventet succes på bemandingsfronten, fortæller viceforsvarschef Kenneth Pedersen. Han forstår soldaternes frustrationer over tvungen afspadsering, ansættelsesstop og mangel på basale fornødenheder, men maner til besindighed. Det er nødvendigt at slå bremserne i, så tempoet er afstemt med...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Hans Peter Michaelsen
Læser
Hans Peter Michaelsen
10. maj 2023 13:08

Rigtig godt valg. Stort tillykke til både Jens Worning og Olfi.

Mickei Reinhold Jacobsen
Læser
Mickei Reinhold Jacobsen
10. maj 2023 18:55

Man kunne ønske at der var råd til, at OLFIs budget steg i samme takt som den der venter Forsvaret.
For med de mange milliarder vil der være endnu mere brug for, en vagthund til at bide de ansvarlige politikere og embedsfolk i haserne!

Så det er glædeligt, at I har så meget selvindsigt at I selv ser svaghederne, førend det for alvor går løs.