Stoltenberg: Finland bliver Nato-medlem ved ceremoni i Bruxelles tirsdag

2
To finsk soldater på øvelse. Tirsdag vil de sammen med deres kolleger være medlemmer af Nato. Foto: Aapo Huhtalo/Puolustusvoimat

Med Tyrkiets ratificering af Finlands ansøgning om Nato-medlemskab er vejen banet for finnerne, der formelt bliver budt velkommen i alliancen ved en ceremoni allerede tirsdag i denne uge. Det fortalte Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, mandag på et pressemøde forud for udenrigsministertopmøde.

Nu skulle den være god nok. Tirsdag i denne uge kommer de sidste formaliteter på plads, så Finland samme dag formelt bliver indlemmet i Nato ved en ceremoni i Bruxelles.

Det har Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, netop annonceret på et pressemøde forud for tirsdagens og onsdagens møde mellem alliancens udenrigsministre i hovedkvarteret i Belgien.

»I morgen byder vi Finland velkommen som det 31. medlem af Nato. Det gør både Finland og vores alliance stærkere. Vi vil hejse det finske flag for første gang her i Nato-hovedkvarteret, og det bliver en god dag for både finsk og nordisk sikkerhed og for Nato som helhed,« lød det fra Stoltenberg.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Finland søgte om optagelse i Nato 18. maj 2022, blot tre måneder efter Ruslands invasion af Ukraine. En optagelse i Nato kræver enstemmighed blandt de eksisterende medlemslande, og en lang række af Natos lande var da også hurtige til at ratificere de nødvendige optagelsesprotokoller. 27. marts godkendte Ungarn som det næstsidste land Finlands ansøgning, og tre dage senere fulgte Tyrkiet så trop.

Sverige må til gengæld stadig se langt efter sin godkendelse, selvom man her havde håbet at blive optaget samtidig med sine finske naboer. Igen er det Ungarn og måske især Tyrkiet, der hænger i bremsen. I Tyrkiet mener man blandt andet, at Sverige huser medlemmer af PKK, som i Ankara betragtes som terrorister. Tyrkiet vil derfor have en række indrømmelser på dette og flere andre områder, før man vil lukke svenskerne ind i alliancen.

Ikke desto mindre er optagelsen af Finland også godt nyt for Sverige, slog Jens Stoltenberg fast ved dagens pressemøde.

»Sverige bliver også mere sikkert. Sidste år traf alliancepartnerne en historisk beslutning om at invitere Finland og Sverige til at blive medlemmer af Nato. Siden da har vi været vidne til den hurtigste ratificeringsproces i nyere Nato-historie, og alle allierede er enige om, at også Sverige optagelse bør formaliseres hurtigt.«

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer