spot_img

Stoltenberg: Finland bliver Nato-medlem ved ceremoni i Bruxelles tirsdag

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Med Tyrkiets ratificering af Finlands ansøgning om Nato-medlemskab er vejen banet for finnerne, der formelt bliver budt velkommen i alliancen ved en ceremoni allerede tirsdag i denne uge. Det fortalte Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, mandag på et pressemøde forud for udenrigsministertopmøde.

Nu skulle den være god nok. Tirsdag i denne uge kommer de sidste formaliteter på plads, så Finland samme dag formelt bliver indlemmet i Nato ved en ceremoni i Bruxelles.

Det har Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, netop annonceret på et pressemøde forud for tirsdagens og onsdagens møde mellem alliancens udenrigsministre i hovedkvarteret i Belgien.

»I morgen byder vi Finland velkommen som det 31. medlem af Nato. Det gør både Finland og vores alliance stærkere. Vi vil hejse det finske flag for første gang her i Nato-hovedkvarteret, og det bliver en god dag for både finsk og nordisk sikkerhed og for Nato som helhed,« lød det fra Stoltenberg.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Finland søgte om optagelse i Nato 18. maj 2022, blot tre måneder efter Ruslands invasion af Ukraine. En optagelse i Nato kræver enstemmighed blandt de eksisterende medlemslande, og en lang række af Natos lande var da også hurtige til at ratificere de nødvendige optagelsesprotokoller. 27. marts godkendte Ungarn som det næstsidste land Finlands ansøgning, og tre dage senere fulgte Tyrkiet så trop.

Sverige må til gengæld stadig se langt efter sin godkendelse, selvom man her havde håbet at blive optaget samtidig med sine finske naboer. Igen er det Ungarn og måske især Tyrkiet, der hænger i bremsen. I Tyrkiet mener man blandt andet, at Sverige huser medlemmer af PKK, som i Ankara betragtes som terrorister. Tyrkiet vil derfor have en række indrømmelser på dette og flere andre områder, før man vil lukke svenskerne ind i alliancen.

Ikke desto mindre er optagelsen af Finland også godt nyt for Sverige, slog Jens Stoltenberg fast ved dagens pressemøde.

»Sverige bliver også mere sikkert. Sidste år traf alliancepartnerne en historisk beslutning om at invitere Finland og Sverige til at blive medlemmer af Nato. Siden da har vi været vidne til den hurtigste ratificeringsproces i nyere Nato-historie, og alle allierede er enige om, at også Sverige optagelse bør formaliseres hurtigt.«

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Michael Nielsen
Læser
Michael Nielsen
9. april 2023 11:50

Oh kære krigsgud. Lad den finske ånd inspirere den danske.
Velkommen Finland. Vi har savnet dig.

Sidst ændret 1 år siden af Michael Nielsen
Kurt L Christoffersen
Læser
Kurt L Christoffersen
4. april 2023 14:31

Med Finlands optagelse i NATO, hermed om en oplevelse under et kadettogt i slutningen af 1960erne:” Det blev diskuteret hvilke kommandoer der skulle bruges, og en svensk søofficer foreslog frejdigt, at man brugte NATO proceduren. Chefen for MØN kiggede undrende på ham og sagde: ”Jamen den er jo fortrolig, og den kender den svenske- og finske flåde ikke!”
”Jovist gør vi så- den har vi kendt i flere år”, sagde den svenske officer.
Det blev dog senere til, at man lavede et særligt sæt ordre samt aftalte en rendezvousposition ude på havet, samt en klausul der gik ud på, at såfremt der var russiske skibe i nærheden ville svenskerne og finnerne ikke kunne deltage uden at det ville give diplomatiske problemer.
Den 7.august var kadetstævnet slut og der var afgang fra Åbo kl.09.00.
På kajen stod en del piger og snøftede lidt medens deres nye kærlighed sejlede sydover mod Danmark.
Nogle timer senere mødtes de danske og norske skoleskibe på R/V  positionen og klar til at modtage de svenske og finske skibe. Der blev etableret radioforbindelse til alle skibe, men pludselig meldte en svensk patruljebåd, at han havde observeret en russisk spiontrawler som garanteret havde alle skibenes kommunikation på bånd.
De svenske og finske skibe meddelte kort efter, at de forholdt sig til den aftalte klausul, og ville fortsætte sejladsen hjem som planlagt….” Fra bogen Cirkus Marinen.
Må gerne deles.