spot_img

SVM-regeringen vil bruge to pct. i 2030 og genovervejer Forsvarets organisation

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Den tiltrædende SVM-regering præsenterede onsdag sit regeringsgrundlag, der bød på flere interessante nyheder på forsvarsområdet. Blandt andet skal Danmark leve op til Natos to pct.-målsætning tre år tidligere end planlagt i det nationale kompromis, hvilket regeringen vil finansiere ved at sløjfe Store Bededag.

Danmark er godt på vej til at få en ny regering, og onsdag middag trådte den kongelige undersøger og nu atter statsminister, Mette Frederiksen (S), flankeret af Jakob Ellemann-Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) så frem på Marienborg for at præsentere det regeringsgrundlag, der udstikker kursen for samarbejdet de kommende år.

På forsvarsområdet rummer regeringsgrundlaget flere større nyheder. Blandt andet skal Danmark leve op til Natos målsætning om at bruge to pct. af bnp på Forsvaret allerede i 2030. Dermed kommer man i mål tre år tidligere end 2033, som der ellers var lagt op til i det nationale kompromis på det sikkerhedspolitiske område fra marts – men stadig seks år efter den oprindelige deadline i 2024.

Læs også: Se regeringsgrundlaget her

Fremrykningen kommer til at koste 4,5 mia. kr. mere end forudsat i netop det nationale kompromis, og de penge skal blandt andet findes ved at sløjfe helligdagen Store Bededag, annoncerede Mette Frederiksen undervejs i pressemødet. Oprustningen af Forsvaret skal desuden finansieres gennem en række af reformer af den offentlige sektor, som også er skitseret i regeringsgrundlaget. Det er en nødvendighed, lod de tre partiledere den fremmødte presse forstå.

»Vi har brug for reformer, hvis vi skal kunne betale for den meget markante og helt nødvendige oprustning af vores forsvar, som vi står overfor,« forklarede Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen undervejs.

Han gjorde det derudover klart, at den fremskyndede tilførsel af midler til Forsvaret har fyldt meget i forhandlingerne og har til formål at sende de rette signaler til både venner og fjender, mens krigen raser i Europa:

»Såvel vores allierede som de ,der vil os det ondt, skal vide, at Danmark er klar til at tage medansvar for sikkerheden i Europa, og at vi står sammen med resten af den frie verden.«

Nedsætter FE-undersøgelseskommission

Udover at fremskynde efterlevelsen af to pct.-målsætningen, som Danmark indgik aftale om ved Nato-topmødet i Wales i 2014, rummer regeringsgrundlaget også nyt i forhold til en afklaring af det meget omtalte FE-sagskompleks.

»Regeringen vil nedsætte en undersøgelseskommission til undersøgelse af beslutningen om hjemsendelse af ledende medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste. Kommissionen skal undersøge, om der blev varetaget usaglige hensyn ved hjemsendelsen,« fremgår det af regeringsgrundlaget med reference til blandt andre forhenværende FE-chef Lars Findsen, som blev hjemsendt i august 2020.

Og måske bliver det ikke ved den ene undersøgelseskommission. I hvert fald åbner regeringen op for yderligere undersøgelser, når Lars Findsens verserende straffesag er afsluttet. Om den såkaldte Samsam-sag også vil blive undersøgt, står fortsat hen i det uvisse efter dagens præsentation af regeringsgrundlaget.

Endelig åbner SVM-regeringen op for muligheden for større ligestilling i værnepligten og for at se nærmere på Forsvarets hyppigt udskældte organisation.

»Vi skal ligesom andre lande sikre, at Danmark indberetter alle relevante udgifter til Nato som led i opfyldelsen af målet, og at vi har et effektivt og velorganiseret forsvar. Som en del af arbejdet med et kommende forsvarsforlig vil regeringen se på Forsvarets samlede organisering og ledelsesstruktur,« står der i regeringsgrundlaget.

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

5 KOMMENTARER

guest
5 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jørgen Kauling
Læser
Jørgen Kauling
14. december 2022 13:59

Hvem har udregnet, at vi kan få et forsvar for 2 pct. der opfylder NATO’s mål og krav?
Vi starter som bekendt stort set fra et milits niveau.

Bjørn Toft Madsen
Læser
Bjørn Toft Madsen
14. december 2022 13:27

Det er en dyr helligdag, må man sige. Tjener staten alligevel så meget på at sende folk på arbejde en dag mere?

Jørgen gunni
Læser
Jørgen gunni
14. december 2022 15:08

Hærens kampkøretøjer er kun til udstillingsbygning i de lyse timer

Mickei Reinhold Jacobsen
Læser
Mickei Reinhold Jacobsen
14. december 2022 14:56

Der er helt sikkert fornuft i tanken om, en omorganisering af Forsvarsministeriets områder. Det har siden starten med de mange styrelser og en amputeret Forsvarschef, været en ondartet skabelse som kun har forøget bureaukratiet og gjort placering af ansvar til en nærmest umulighed.

MEN med historien in mente, ikke mindst politikernes trang til at lade civile embedsmænd styre, kan man godt frygte at vi nu kan se frem til endnu et projekt, styret af folk uden erfaring eller ordentlig indsigt i det komplekse område som Forsvaret er.
Og når man står over for en opkvalificering i den størrelsesorden som der er proklameret, er det livsfarligt for organisationen at omkalfatre samtidigt.

Tænk på hvor lang tid det har taget, bare at få den nuværende organisation til at fungere? Og glem så ikke, at der stadig er massive udfordringer med samspillet mellem styrelserne og ikke mindst deres underliggende myndigheder.
Enhver ansat i Forsvaret, civil eller militær, vil kunne komme med daglige eksempler på de mange udfordringer man slås med i dagligdagen. Udfordringer som er skabt i den den dysfunktionelle opbygning, der pt er virkeligheden.

Så masser af nye penge, udstyr, investeringer og ikke mindst en igangværende krig i Ukraine, samtidigt med en organisationsændring.
Det er som om, at man bare ikke vil have et forsvar der kan operere, endsige overkomme den daglige drift….

Claus Vistesen
Læser
Claus Vistesen
14. december 2022 14:10

Gode toner i mine oerer, isaer i forhold til forsvarets struktur. I forhold til 2030 i stedet for 33, det er saa syv aar. Det vil nu kraeve et gevaldigt loeft i udgifterne, ogsaa paa den korte bane. Paa hvad; hvis man bare koeber 10 ekstra F-35 fly, har man jo brugt en del ;). Lad os se. Jeg tror paa det, naa jeg ser det etc. Det store spoergsmaal for mig er hvor lang tid den her regering holder!