Den tiltrædende SVM-regering præsenterede onsdag sit regeringsgrundlag, der bød på flere interessante nyheder på forsvarsområdet. Blandt andet skal Danmark leve op til Natos to pct.-målsætning tre år tidligere end planlagt i det nationale kompromis, hvilket regeringen vil finansiere ved at sløjfe Store Bededag.

Danmark er godt på vej til at få en ny regering, og onsdag middag trådte den kongelige undersøger og nu atter statsminister, Mette Frederiksen (S), flankeret af Jakob Ellemann-Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) så frem på Marienborg for at præsentere det regeringsgrundlag, der udstikker kursen for samarbejdet de kommende år.

På forsvarsområdet rummer regeringsgrundlaget flere større nyheder. Blandt andet skal Danmark leve op til Natos målsætning om at bruge to pct. af bnp på Forsvaret allerede i 2030. Dermed kommer man i mål tre år tidligere end 2033, som der ellers var lagt op til i det nationale kompromis på det sikkerhedspolitiske område fra marts – men stadig seks år efter den oprindelige deadline i 2024.

Læs også: Se regeringsgrundlaget her

Fremrykningen kommer til at koste 4,5 mia. kr. mere end forudsat i netop det nationale kompromis, og de penge skal blandt andet findes ved at sløjfe helligdagen Store Bededag, annoncerede Mette Frederiksen undervejs i pressemødet. Oprustningen af Forsvaret skal desuden finansieres gennem en række af reformer af den offentlige sektor, som også er skitseret i regeringsgrundlaget. Det er en nødvendighed, lod de tre partiledere den fremmødte presse forstå.

»Vi har brug for reformer, hvis vi skal kunne betale for den meget markante og helt nødvendige oprustning af vores forsvar, som vi står overfor,« forklarede Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen undervejs.

Han gjorde det derudover klart, at den fremskyndede tilførsel af midler til Forsvaret har fyldt meget i forhandlingerne og har til formål at sende de rette signaler til både venner og fjender, mens krigen raser i Europa:

»Såvel vores allierede som de ,der vil os det ondt, skal vide, at Danmark er klar til at tage medansvar for sikkerheden i Europa, og at vi står sammen med resten af den frie verden.«

Nedsætter FE-undersøgelseskommission

Udover at fremskynde efterlevelsen af to pct.-målsætningen, som Danmark indgik aftale om ved Nato-topmødet i Wales i 2014, rummer regeringsgrundlaget også nyt i forhold til en afklaring af det meget omtalte FE-sagskompleks.

»Regeringen vil nedsætte en undersøgelseskommission til undersøgelse af beslutningen om hjemsendelse af ledende medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste. Kommissionen skal undersøge, om der blev varetaget usaglige hensyn ved hjemsendelsen,« fremgår det af regeringsgrundlaget med reference til blandt andre forhenværende FE-chef Lars Findsen, som blev hjemsendt i august 2020.

Og måske bliver det ikke ved den ene undersøgelseskommission. I hvert fald åbner regeringen op for yderligere undersøgelser, når Lars Findsens verserende straffesag er afsluttet. Om den såkaldte Samsam-sag også vil blive undersøgt, står fortsat hen i det uvisse efter dagens præsentation af regeringsgrundlaget.

Endelig åbner SVM-regeringen op for muligheden for større ligestilling i værnepligten og for at se nærmere på Forsvarets hyppigt udskældte organisation.

»Vi skal ligesom andre lande sikre, at Danmark indberetter alle relevante udgifter til Nato som led i opfyldelsen af målet, og at vi har et effektivt og velorganiseret forsvar. Som en del af arbejdet med et kommende forsvarsforlig vil regeringen se på Forsvarets samlede organisering og ledelsesstruktur,« står der i regeringsgrundlaget.

guest
5 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer