spot_img

Dansk mandskabsvogn af typen M113 dukker op på video fra Ukraine

Selvom de danske myndigheder holder kortene tæt til kroppen i forhold til sine våbenleverancer, kom det i april frem, at Danmark har doneret 54 pansrede mandskabsvogne af typen M113 til det ukrainske forsvar. Nu er de første videooptagelser, der visuelt bekræfter donationen, dukket op på sociale medier.

De danske myndigheder vil ikke bekræfte det, men nu skulle al tvivl være ryddet af vejen: Danmark har doneret pansrede mandskabsvogne (PMV) af typen M113 til Ukraine, og de er nu også taget i brug. I hvert fald florerer der netop nu videoer på forskellige sociale medier, hvor det, der umiskendeligt ligner en M113 – også kendt som “Dåsen” – med dansk sløringsbemaling, kører rundt i Ukraine.

Videoen florerer på både Reddit og Twitter og er sågar blevet delt af den officielle ukrainske regeringsprofil Stratcom Centre UA, som hører under Ministeriet for Kultur og Informationspolitik. Videoen må derfor formodes at være ægte og meldingerne om ibrugtagningen af materiellet gode nok, selvom det ikke fremgår, hvor den er optaget.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Den danske regering har hidtil ikke villet kommentere, hvilket udstyr man har sendt afsted til Ukraine. Man vil heller ikke ud med mængder og leveringstidspunkter, og det var derfor ikke til at få nogen officiel bekræftelse, da OLFI og andre medier i slutningen af april kunne fortælle, at de pansrede mandskabsvogne – herunder også en snes af typen Piranha III – var på vej til de trængte ukrainere.

Officielt ønsker de danske myndigheder ikke at udtale sig om donationerne af operative hensyn. Samme forbehold opererer man tilsyneladende ikke med syd på grænsen, og ironisk nok blev det derfor Tysklands forbundsregering, som i sidste måned bekræftede, at de danske mandskabsvogne var på vej til slagmarken i Ukraine.

Donation af Piranha III blokeret

M113-PMV’erne blev taget i brug af Forsvaret helt tilbage i 1964 og har siden da været brugt i et hav af roller. Den bredt anvendelige mandskabsvogn har således fungeret som både »kommandovogn, observatørvogn, ambulance, mekanikervogn, ingeniørvogn, brandslukningskøretøj og som platform for mortér, maskinkanon og panserværnsvåben«, skriver Forsvaret på sin hjemmeside.

Modellerne er løbende blevet opgraderet, og det er angiveligt den nyeste generation, M113G4DK, der er sendt til Ukraine. Herhjemme er mandskabsvognene blevet udfaset i takt med, at afløseren, hjulkøretøjet Piranha V, er taget i brug. Nu gør de aldrende PMV’er så i stedet gavn i Ukraine, hvor de blandt andet er blevet udstyret med et tungt maskingevær.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse om donationen af PMV’er til Ukraine …

Danmark havde oprindeligt også givet tilsagn om at sende cirka 20 nyere PMV’er af typen Piranha III til Ukraine. De har hidtil været brugt til uddannelsesformål i regi af Hærens 2. Brigade, men skulle altså have været skibet afsted til Ukraines forsvarskamp sammen med M113’erne. Det satte Schweiz dog en stopper for, idet den schweiziske regering med henvisning til sin neutralitet afviste at godkende donationen af køretøjerne, som er produceret i landet.

M113 er til gengæld produceret i USA, som altså ikke har stillet sig i vejen for donationen.

RETTELSE 17. AUGUST 2023: Det fremgik af en tidligere version af artiklen, at Danmark både har doneret M113G3DK og M113G4DK. FMI oplyser d.d. til OLFI, at man alene har doneret M113G4DK til Ukraine. 

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

5 KOMMENTARER

guest
5 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jakob Henius
Læser
Jakob Henius
8. juli 2022 21:34

Michael Nielsen,
her handler det ikke om transparens. Det handler om, at de allierede er enige om at holde Rusland i uvidenhed længst muligt om art og omfang af den militære bistand til Ukraine.

Peter Nielsen
Læser
Peter Nielsen
7. juli 2022 21:29

Nu er det godt at se at der også er beskyttelse af skytten med, men er der så sat penge af til genanskaffelse for denne del af vognen var jo sammen med det tunge maskingevær jo forventeligt overført til erstatningskøretøjet?

Henrik Hilskov
Læser
Henrik Hilskov
17. juli 2022 11:54

Tja “transparans” Jamen når du sætter en tyveri alarm op, så husk lige at hæng et skilt ved døren så jeg ved hvor den sidder og koderne til at jeg kan slå den fra. Sikkehed betyder ofte også fortrolighed i et vist omfang.

Michael Nielsen
Læser
Michael Nielsen
9. juli 2022 10:33

Jakob Henius
Jeg er med på at vores beslutningstagere, så længe som muligt, ønsker at holde Rusland i uvidenhed.
Men denne sag har ikke kun en militær dimension. Den har også en demokratisk. Borgernes ret til at kunne følge med i regeringens politik og regeringens pligt til at informerer borgerne om dens beslutninger. Ret og pligt.
Med hensyn til den militære dimension, så skal jeg ikke kunne sige om Rusland faktuelt er blevet holdt hen i uvidenhed. Historikernes dom, såfremt konflikten ikke kommer ud af kontrol, vil vise det.

Michael Nielsen
Læser
Michael Nielsen
7. juli 2022 14:15

Tak til OLFI for at bringe denne her vigtige nyhed.
For uanset om man er for eller imod dansk våbenhjælp til Ukraine, så er de fleste af os, forhåbentligt enige om at den ansvarlige regering, udviser transparens overfor befolkningen.
Det er befolkningens våben. Ikke kun regeringens.