spot_img

Tyskland sætter handling bag kansler Scholz’ løfte på forsvarsområdet

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Søndag indgik den tyske regering sammen med oppositionen en aftale om det historiske løft af det tyske forbundsværn, som kansler Olaf Scholz annoncerede tre dage efter Ruslands invasion af Ukraine. Partierne er enige om at ændre den tyske forfatning for at etablere en forsvarsfond til at styrke forbundsværnet. Tyskland vil nå 2 pct. af bnp i 2026.

Den tyske kansler Olaf Scholz annoncerede et historisk opgør med tysk udenrigs- og sikkerhedspolitik, da han tre dage efter Ruslands invasion af Ukraine i slutningen af februar talte i den tyske forbundsdag. Her lovede han at tilføre det tyske forbundsværn Bundeswehr en engangsbevilling på 750 mia. euro allerede i 2022 og samtidig at hæve det tyske forsvarsbudget fra 1,5 pct. af bnp til 2 pct. i løbet af få år.

Efter ugers forhandlinger blev et flertal af partier i det tyske parlament søndag enige om at gøre kanslerens ord til handling. Af aftalen fremgår det, at Tyskland vil ændre forfatningen for at skabe en forsvarsfond, der kan styrke opbygningen af det tyske forsvar. En separat ny lov vil udstikke rammerne for finansieringen af Bundeswehr, ligesom der øjeblikkeligt vil blive taget initiativ til at øge tempoet i indkøb af militært materiel og våbensystemer. Det hele skal finansieres gennem lån.

Artiklen fortsætter under opslaget …

Ifølge forsvarsminister Christine Lambrecht er der tale om et »presserende nødvendigt skridt«.

»Endelig kan vi udruste vores soldater, som de fortjener, og som de presserende har behov for,« skrev hun således ifølge Deutsche Welle på sociale medier.

Mandag glædede den tyske udenrigsminister Annalena Baerbock sig ligeledes over aftalen.

»Det er et godt kompromis, hvor vi beviser, at Nato kan regne med os,« siger hun.

Det største løft af forbundsværnet siden Anden Verdenskrig

Beslutningen om at optage lån for at etablere den nye forsvarsfond kræver en ændring af den tyske forfatnings budgetregler, som kræver 2/3 flertal. Det var derfor nødvendigt at få aftalen i stand med oppositionen, hvilket altså lykkedes. Bag aftalen står regeringspartierne SPD, De Grønne og FDP og de konservative i CDU.

»Sammen lover vi, at forbundsværnet vil blive styrket i de kommende år med 100 mia. euro i yderligere investeringer. Ved at gøre det vil det såkaldte Nato-mål på 2 pct. af BNP blive nået over et mangeårigt gennemsnit,« lyder det således i en fælles udtalelse fra aftalepartierne.

Det tyske forsvarsbudget for 2022 lyder på 53 mia. euro svarende til små 400 mia. kr., og det er en stigning på 3,2 pct. i forhold til 2021. For at nå op på 2 pct. af BNP skal Tyskland bruge omkring 70 mia. euro på årlig basis svarende til ca. 540 mia. kr. Når Forbundsdagen i den nærmeste fremtid stemmer aftalen igennem, vil det være den største militære oprustning i Tyskland siden Anden Verdenskrig.

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer