spot_img

Regeringen skærper Forsvarets beredskab og afslutter Operation Gefion

Den russiske trussel mod Ukraine får nu regeringen til at øge Forsvarets beredskab. Det betyder, at en dansk kampbataljon i Nato-beredskab skal kunne stå klar med ultrakort varsel, og at to F-16-fly kan sendes til Bornholm, ligesom en fregat bliver indsat i danske farvande. Samtidig afvikles bevogtningsopgaverne i Operation Gefion.

Ruslands troppeopbygning på grænsen til Ukraine og de deraf følgende bekymringer for en russisk invasion får nu den danske regering til at skærpe Forsvarets beredskab gennem en række konkrete tiltag, skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse. Tiltagene har i første omgang virkning til udgangen af marts og får betydning for både Hæren, Flyvevåbnet og Søværnet, som indsætter fregatten “Niels Juel” på øget beredskab med henblik på at løse nationale opgaver som øget overvågning af danske farvande og Østersøen og støtte til transportopgaver.

»Den sikkerhedspolitiske situation i Europa er skærpet som følge af det uacceptable russiske militære pres på Ukraine. Regeringen har derfor besluttet en række nødvendige skridt efter anbefaling fra Forsvarskommandoen for at skærpe Forsvarets beredskab, så Danmark styrker sin evne til at støtte Natos afskrækkelse,« skriver Forsvarsministeriet.

Det skærpede beredskab betyder blandt andet, at responstiden for den danske kampbataljon, som er tilmeldt og indgår i Natos beredskab, bliver på 1-5 dage. Bataljonen består af 7-800 soldater hjemmehørende på Antvorskov Kaserne i Slagelse, hvor også de nødvendige lagre nu vil blive opbygget, fremgår det videre af pressemeddelsen.

Afvisningsberedskab kan rykkes til Bornholm

Beslutningen betyder samtidig, at soldater fra Hærens enheder ikke længere skal bidrage til bevogtning af den jødiske synagoge i Krystalgade samt den israelske ambassade, ligesom de ikke længere skal tage del i grænsebevogtningen ved den dansk-tyske grænse. Disse opgaver er hidtil blevet løst i regi af Operation Gefion, men henset til den sikkerhedspolitiske situation vil det altså ikke længere være tilfældet. Forsvarskommandoen kan dog ikke på nuværende tidspunkt sige, om afviklingen af Gefion bliver permanent.

Det øgede beredskab kan samtidig betyde, at danske jagerpiloter, mekanikere og andet personel med tilknytning til afvisningsberedskabet får midlertidig arbejdsplads længere mod øst, end man er vant til.

»Forsvaret vil endvidere styrke det nationale afvisningsberedskab ved at placere to F-16 kampfly på Bornholm, hvis det vurderes operativt nødvendigt. Det er tidligere sket, når der har været øget russisk flyaktivitet nær dansk luftrum.«

Danske F-16-fly afviser rutinemæssigt russiske fly, som kommer for tæt på dansk luftrum. Som regel holder flyene sig på den rigtige side af luftrumsgrænsen, men forud for Folkemødet i Allinge i sommeren 2021 måtte afvisningsberedskabet imidlertid reagere på to regulære krænkelser. I forlængelse af episoderne, blev to F-16-fly sendt til lufthavnen i Rønne.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer