spot_img

Døde pirater fra fregatten ”Esbern Snare” overdraget til nigerianske myndigheder

Efter at have ligget på køl i to måneder er fire afdøde piraters lig ikke længere en del af lasten på fregatten ”Esbern Snare” i Guineabugten. Det skete fredag til søs i nigeriansk territorialfarvand, oplyser Forsvaret i en pressemeddelelse.

De har været en national hovedpine i næsten to måneder. Den 24. november skød og dræbte danske frømænd fire pirater i en ildkamp på tæt hold, da piraterne åbnede ild mod de danske frømænd, som var ved at bringe et formodet piratfartøj i Guineabugten til standsning. Siden har de fire døde pirater ligget på køl på flexdækket af fregatten ”Esbern Snare”, uden at man fra dansk side har vidst, hvad man skulle gøre af de fire lig i lasten.

Fredag lykkedes det imidlertid at bringe den i længden uholdbare situation til en afslutning, da ”Esbern Snare” fik diplomatisk tilladelse til at sejle ind i nigeriansk territorialfarvand for at overdrage de fire døde til de nigerianske myndigheder.

»Overdragelsen foregik til søs og forløb planmæssigt. Med fregattens to gummibåde blev de afdøde pirater overført til et nigeriansk fartøj og kom ombord via en luge på agterdækket. Herefter blev dokumenter for overlevering underskrevet og afleveret,« skriver Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse fredag aften.

Efter overdragelsen forlod ”Esbern Snare” igen nigeriansk territorialfarvand for at genoptage sin patruljering i Guineabugten. Dermed er episoden den 24. november endeligt afsluttet for besætningen om bord på den danske fregat.

Tre pirater løsladt og en fløjet til Danmark

Den 6. januar oplyste Justitsministeriet, at tre af fire tilbageholdte pirater på ”Esbern Snares” flexdæk var blevet løsladt til søs, efter at Justitsministeriet havde givet dem tiltalefrafald. Det betyder, at de er blevet løsladt, selv om anklagemyndigheden mener, at de er skyldige i sigtelsen om forsøg på manddrab på danske soldater.

Den fjerde overlevende pirat fra ildkampen i november blev so den eneste sat på et fly og fløjet til Danmark, hvor han fredag den 7. januar blev varetægtsfængslet i et grundlovsforhør i Københavns Byret. Han sprang under ildkampen i vandet og fik sit ben i piratbådens skrue, og efterfølgende måtte kirurger på fregatten amputere hans venstre ven. Da der siden gik betændelse i såret fik han ad to omgange amputeret yderligere dele af benet og måtte i en periode overføres til et hospital i Ghana.

På grund af hans fysiske handikap og fortsatte behandling vurderede Justitsministeriet, at han er staten Danmarks ansvar. Samtidig var det ikke sikkerhedsmæssigt forsvarligt at løslade ham til søs, og derfor var der ifølge Justitsministeriet ingen anden løsning end at transportere ham til Danmark og varetægtsfængsle ham her.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer