Døde pirater fra fregatten ”Esbern Snare” overdraget til nigerianske myndigheder

0
Fregatten "Esbern Snare" var som eneste flådeenhed indsat i antipiraterioperationen Meridian i Guineabugten i november 2021. Foto: Forsvaret/Anders Fridberg

Efter at have ligget på køl i to måneder er fire afdøde piraters lig ikke længere en del af lasten på fregatten ”Esbern Snare” i Guineabugten. Det skete fredag til søs i nigeriansk territorialfarvand, oplyser Forsvaret i en pressemeddelelse.

De har været en national hovedpine i næsten to måneder. Den 24. november skød og dræbte danske frømænd fire pirater i en ildkamp på tæt hold, da piraterne åbnede ild mod de danske frømænd, som var ved at bringe et formodet piratfartøj i Guineabugten til standsning. Siden har de fire døde pirater ligget på køl på flexdækket af fregatten ”Esbern Snare”, uden at man fra dansk side har vidst, hvad man skulle gøre af de fire lig i lasten.

Fredag lykkedes det imidlertid at bringe den i længden uholdbare situation til en afslutning, da ”Esbern Snare” fik diplomatisk tilladelse til at sejle ind i nigeriansk territorialfarvand for at overdrage de fire døde til de nigerianske myndigheder.

»Overdragelsen foregik til søs og forløb planmæssigt. Med fregattens to gummibåde blev de afdøde pirater overført til et nigeriansk fartøj og kom ombord via en luge på agterdækket. Herefter blev dokumenter for overlevering underskrevet og afleveret,« skriver Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse fredag aften.

Efter overdragelsen forlod ”Esbern Snare” igen nigeriansk territorialfarvand for at genoptage sin patruljering i Guineabugten. Dermed er episoden den 24. november endeligt afsluttet for besætningen om bord på den danske fregat.

Tre pirater løsladt og en fløjet til Danmark

Den 6. januar oplyste Justitsministeriet, at tre af fire tilbageholdte pirater på ”Esbern Snares” flexdæk var blevet løsladt til søs, efter at Justitsministeriet havde givet dem tiltalefrafald. Det betyder, at de er blevet løsladt, selv om anklagemyndigheden mener, at de er skyldige i sigtelsen om forsøg på manddrab på danske soldater.

Den fjerde overlevende pirat fra ildkampen i november blev so den eneste sat på et fly og fløjet til Danmark, hvor han fredag den 7. januar blev varetægtsfængslet i et grundlovsforhør i Københavns Byret. Han sprang under ildkampen i vandet og fik sit ben i piratbådens skrue, og efterfølgende måtte kirurger på fregatten amputere hans venstre ven. Da der siden gik betændelse i såret fik han ad to omgange amputeret yderligere dele af benet og måtte i en periode overføres til et hospital i Ghana.

På grund af hans fysiske handikap og fortsatte behandling vurderede Justitsministeriet, at han er staten Danmarks ansvar. Samtidig var det ikke sikkerhedsmæssigt forsvarligt at løslade ham til søs, og derfor var der ifølge Justitsministeriet ingen anden løsning end at transportere ham til Danmark og varetægtsfængsle ham her.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer