spot_img

Pirat med amputeret ben er på vej med fly til Danmark – tre pirater løsladt til søs

Tre formodede pirater er ifølge Justitsministeriet blevet løsladt til søs, mens en fjerde benamputeret formodet pirat i øjeblikket er på vej med fly mod Danmark. Her vil han fredag blive fremstillet i grundlovsforhør med henblik på varetægtsfængsling og senere retsforfølgelse. Intet nyt om døde pirater på ”Esbern Snare”.

Piraterisagen fra Guineabugten i november tog torsdag en overraskende drejning. Tidligere på dagen kom det frem, at tre formodede pirater om bord på fregatten ”Esbern Snare” torsdag var blevet løsladt, og her til aften bekræfter Justitsministeriet, at det er sket til søs i Guineabugten.

De tre formodede pirater har været sigtet for forsøg på manddrab ved beskydning af danske soldater og været varetægtsfængslet in absentia. Det har ifølge Justitsministeriet ikke været muligt at udlevere de pågældende personer til retsforfølgning i nærområdet.

En tiltale ville derfor have betydet, at der skulle gennemføres en straffesag i Danmark, og at de pågældende skulle bringes til Danmark, da en tiltalt i en sag om forsøg på manddrab skal være tilstede i retten under sin sag.

Ifølge Justitsministeriet har flere forhold spillet ind: 1) De tre formodede pirater har ingen tilknytning til Danmark, 2) det forhold, som de var sigtet for at have begået, fandt sted langt fra Danmark, og 3) der er for disse tres vedkommende ingen reel udsigt til, at de pågældende kommer til Danmark, medmindre de bringes hertil i forbindelse med straffesagen.

En meget usædvanlig situation

Justitsminister Nick Hækkerup (S) understreger i en pressemeddelelse, at det er en »meget usædvanlig, hvor der ud over de hensyn, som normalt vil være afgørende for, hvordan en straffesag vurderes, er behov for at inddrage en række andre hensyn.«

»Vi har ingen interesse i at få de pågældende til Danmark, hvor de ville skulle afsone en eventuel straf, og hvor vi også risikerer, at de ikke efterfølgende ville kunne udsendes. Derfor har jeg helt ekstraordinært truffet beslutning om at pålægge anklagemyndigheden at meddele tre af de fire formodede pirater et tiltalefrafald. Det betyder, at de tre formodede pirater er blevet sat på fri fod. De har ingen tilknytning til Danmark, og den kriminalitet, de har været sigtet for, er begået langt fra Danmark. De hører ganske enkelt ikke til her. Og derfor mener jeg, det er det rigtige at gøre,” siger Nick Hækkerup.

Ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod havde regeringen helst set en lokal løsning, men det har ifølge ham ikke været muligt at overdrage de formodede pirater til lande i nærområdet.

»Heller ingen ligesindede lande har indgået aftaler med lande i nærområdet, men det ændrer ikke på, at pirateri er en alvorlig trussel mod skibstrafikken og det globale samfunds varetransport, som må bekæmpes,” siger han.

Forsvaret oplyser, at der for de tre formodede piraters vedkommende findes en klar procedure for, hvordan frigivelsen til søs foregår, og at frigivelsen er sket »i overensstemmelse med gældende internationale regler« uden i øvrigt at uddybe, hvordan det er foregået.

Pirat på vej mod Danmark med fly

En fjerde formodet pirat blev hårdt såret i skudkampen med de danske frømænd den 24. november og fik efterfølgende amputeret sit ene ben. Da der siden gik betændelse i såret, har han ad to omgange fået skåret yderligere af benet og blev i december overført til et hospital i Ghana.

Der har ifølge Justitsministeriet ikke været udsigt til, at han inden for rammerne af Danmarks internationale forpligtelser kan løslades i nærområdet, ligesom det ikke har været muligt at indgå en aftale om, at han kan forblive i Ghana med tilstrækkelige garantier for hans videre skæbne. Af helbreds- og sikkerhedsmæssige grunde har Forsvaret vurderet, at det ikke er forsvarligt at løslade ham til søs, og derfor har det ifølge justitsminister Nick Hækkerup været nødvendigt at bringe vedkommende til Danmark.

»Som følge af Danmarks internationale forpligtelser og den formodede pirats helbredstilstand er det vurderet, at der ikke var anden udvej end at bringe vedkommende til Danmark. Regeringen ønsker på ingen måde, at de formodede pirater kommer til Danmark, men i det ene ud af de fire tilfælde var der desværre ikke andre muligheder. Jeg har derfor ikke pålagt anklagemyndigheden at meddele vedkommende et tiltalefrafald. Det betyder forventeligt, at han vil blive retsforfulgt i Danmark for forsøg på manddrab på danske soldater,« siger Nick Hækkerup.

Udenrigsministeriet  oplyser, at det på trods af »ihærdige diplomatiske bestræbelser« ikke har været muligt at indgå en aftale med Ghana ift. den pågældende person.

»På grund af vores internationale forpligtelser var det afgørende at få garantier for den formodede pirats videre skæbne, men det har desværre ikke vist sig muligt,” siger Jeppe Kofod.

Den sårede formodede pirat er torsdag fløjet mod Danmark med henblik på, at han den fredag stilles for en dommer i et grundlovsforhør, og at den videre retsforfølgning mod ham fortsættes.

Billedtekst: Fregatten “Esbern Snare” i Guineabugten. Foto: Anders V. Fridberg/Forsvarsgalleriet

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Morten Rasmussen
Læser
Morten Rasmussen
7. januar 2022 11:14

Ikke en lyd fra Trine Bramsen om sagen, og fint for hende at man nu kan lade justitsministeren tage sig af sagen, da han ikke har haft noget synderligt ansvar for udsendelsen af fregatten. Men hvor længe kan vi undgå at sammenholde ministerens udtalelser om meningen med missionen med virkeligheden?