Myndigheder klapper i om planerne for formodet pirat på ghanesisk hospital

3
En formodet pirat er søndag blevet overført fra fregatten "Esbern Snare" til et hospital i Ghana. Foto: Anders Fridberg/Forsvarsgalleriet

Den sårede formodede pirat ombord på fregatten ”Esbern Snare” er søndag blevet bragt til et hospital i Ghana. Her bliver han bevogtet af ghanesisk politi, skriver Forsvaret på sin hjemmeside. De resterende tilbageholdte skal for en dommer igen onsdag, oplyser anklagemyndigheden, der ikke vil kommentere yderligere.

Fregatten ”Esbern Snare” blev søndag en ufrivillig medsejler fattigere. I hvert er den benamputerede af de fire tilbageholdte formodede pirater blevet overført til et hospital i Ghana til yderligere behandling for sine skader.

»I forbindelse med et havneophold søndag i Ghana er den sårede pirat, som har været frihedsberøvet og indlagt på hospitalet på Esbern Snare siden den 24. november, bragt til et hospital i Ghana, hvor han bevogtes af ghanesisk politi. Det vurderedes ikke længere at være sundhedsmæssigt forsvarligt at have ham på fregatten,« skriver Forsvaret i en kortfattet opdatering på sin hjemmeside.

»Manden blev ført til hospitalet af en læge og militærpoliti fra ”Esbern Snare”, således at der kunne ske en lægefaglig overlevering til hospitalet.«

Den formodede pirat fik efter den dramatiske skudveksling mellem de formodede pirater og danske frømænd den 24. november amputeret det ene af sine ben og har siden været under behandling på hospitalet ombord på ”Esbern Snare”. Med overførslen til et hospital i land er der nu tre formodede pirater tilbage på den danske fregat. Ved konfrontationen med de danske frømænd mistede yderligere fem pirater livet. Ligene af fire af disse befinder sig fortsat i en kølecontainer ombord på fregatten, mens en femte forsvandt i forbindelse med aktionen og formodes druknet.

Total radiotavshed indtil onsdag

OLFI har mandag forsøgt at få svar på, hvad der skal ske med både de ombordværende formodede pirater, med de fire lig og med den sårede formodede pirat, som altså nu er sat i land til behandling i Ghana.

I Forsvarskommandoen henviser man til Forsvarsministeriet, hvor man henset til den retslige proces imidlertid heller ikke ønsker at udtale sig. Ministeriet peger i stedet på Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der er anklagemyndighed og forestår det retslige spor i sagen.

Heller ikke SØIK ønsker dog at kommentere på den seneste udvikling, og dermed må både presse og øvrige interesserede vente til onsdagens retsmøde i Københavns Byret på at blive klogere på sagens videre forløb. Her fremstilles de formodede pirater igen for en dommer, formentlig med henblik på endnu en fristforlængelse. Det er i skrivende stund fortsat ikke afgjort, om de formodede pirater vil blive retsforfulgt i Danmark, eller om det lykkes den tværministerielle arbejdsgruppe, der arbejder med sagen, at få en aftale om udlevering i stand med et af landene i regionen.

Mulighederne for udlevering kompliceres imidlertid af, at de formodede pirater er sigtet for drabsforsøg på danske soldater – en alvorlig sigtelse, som i visse lande bringer dem i fare for at blive idømt dødsstraf. Danske myndigheder må ikke udlevere til lande, hvor de sigtede risikerer dødsstraf eller tortur.

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer