spot_img

Københavns Byret forlænger varetægtsfængsling af formodede pirater

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

De fire formodede pirater, der sidder fanget på fregatten ”Esbern Snare”, bliver ombord lidt endnu. Københavns Byret har netop afgjort, at varetægtsfængslingen forlænges med yderligere to uger, selvom de beskikkede forsvarsadvokater anmodede om, at det blev ved en enkelt uge.

Trods forsvarernes anmodning om at begrænse forlængelsen til en uge, besluttede Københavns Byret i dag, at de fire formodede pirater på ”Esbern Snare” skal blive ombord i yderligere to uger.

De fire tilbageholdne er sigtede for drabsforsøg på de danske frømænd, der forsøgte at bringe deres båd til standsning den 24. november. Under aktionen åbnede piraterne ild mod de danske frømænd. Ilden blev besvaret, hvilket kostede i alt fem pirater livet, hvoraf den ene aldrig blev bjærget. De fire overlevende har siden pågribelsen siddet fanget ombord på ”Esbern Snares” såkaldte flexdæk. Den ene af de fire har fået amputeret sit ben efter at være blevet ramt af skud.

Under dagens retsmøde kom det videre frem, at den danske anklagemyndighed har arbejdet på at få de tilfangetagne pirater til Danmark, men det har ikke kunnet lade sig gøre, skriver DR Nyheder.

DR Nyheder kan videre fortælle, at skudvekslingen mellem de formodede pirater og de danske frømænd resulterede i syv skudhuller i Frømandskorpets hurtigtgående motorbåde – den såkaldte RHIB (Rhigid Hull Inflatable Boat, red.). Den er siden repareret, mens de formodede piraters fartøj sank i forbindelse med aktionen.

Ringede hjem til familien

Tidligere i dag kunne Forsvaret selv oplyse, at de formodede pirater i de forløbne uger har været i kontakt med deres familier, ligesom de har haft lejlighed til at rådføre sig med deres forsvarsadvokater, som repræsenterede dem ved dagens retsmøde.

»De frihedsberøvede pirater har ligeledes i ugens løb haft mulighed for at kontakte deres familier i Nigeria telefonisk, og de har via videokonference haft mulighed for at mødes med deres beskikkede forsvarsadvokater i Danmark,« skriver Forsvaret i en af sine såkaldte Mission Updates.

Det har dog ikke været uden problemet at koordinere det videre forløb i sagsbehandlingen vedrørende de formodede pirater.

»Både vejret i Guineabugten og vintervejret hjemme i Danmark har lejlighedsvist haft indflydelse på muligheden for satellitkommunikationen ombord, hvilket har vanskeliggjort planlagte videokonference-møder og koordination med myndighederne i Danmark omkring de ombordværende frihedsberøvede pirater.«

Hvad der kommer til at ske med de tilbageholdte formodede pirater, står endnu hen i det uvisse. Der er så vidt vides heller ikke er fundet nogen løsning på, hvad der skal ske med de fire omkomne, hvis lig opbevares i en kølecontainer ombord på ”Esbern Snare”, mens danske myndigheder arbejder på at fastslå deres identitet.

Artiklen opdateres …

Andre læste også

Forsvarets genrejsning kræver en fordomsfri tilgang fra alle parter

DEBAT: Forsvaret står et sted, hvor den politiske og den militære sfæres indbyrdes relation er i fare for at stå i vejen for en historisk genopretning. For at den kan føres ud i livet, skal der derfor ikke kun ses på organiseringen af forsvarsområdet, men på kulturen, som man...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer