Flere centrale elementer af forsvarsforliget bliver nu udskudt til næste forligsperiode, fortæller forsvarschef Flemming Lentfer til DR Nyheder. Det betyder blandt andet, at den brigade, der skulle være kampklar i 2024 nu helt officielt ikke bliver det.

Forsvaret opgiver nu en række af de elementer i forsvarsforliget, som skulle have været gennemført i indeværende forligsperiode. De udskydes nu til næste forligsperiode, og det kommer blandt andet til at gå ud over den brigade, som ellers skulle stå klar i 2024. Det har længe ligget i kortene, at det blev endog meget svært at nå det mål, og nu er det altså helt officielt, fortæller forsvarschef Flemming Lentfer til Danmarks Radio.

»Vi vil være rigtig langt med brigaden i 2024. Men der vil også være udeståender, som ikke er på plads inden da, siger Flemming Lentfer, der nu forventer, at styrken er klar i 2026 eller 2027,« siger Flemming Lentfer til DR Nyheder.

Ifølge forsvarsjournalist ved DR Mads Korsager kommer beslutningen konkret til at gå ud over 3. kampvognseskadron, 3. opklaringseskadron på Bornholm, det meget omtalte luftværn til Hærens brigade, 3. lette infanterikompagni samt den projekterede transportfly-kapacitet, som alle udskydes til næste forligsperiode.

Artiklen fortsætter under tweetet …

»Noget ravruskende galt med forsvarsaftalen«

Det nuværende forsvarsforlig blev indgået i 2018 og udløber med udgangen af 2023. Det kom på plads i 2017, men inden da skulle Forsvaret først spare en milliard kroner.

Det aktuelle forlig er skruet sammen på en måde, så Forsvaret tilføres flest midler mod slutningen af forliget og særligt i forligsperiodens to sidste år. Ifølge Flemming Lentfer har denne konstruktion været problematisk, og den er en af grundene til, at man nu står, hvor man står.

»Hvis man vil købe, bygge eller bestille noget og der skal falde en udbetaling, så skal der være nogle penge, der passer ind i den cyklus,« siger han til Danmarks Radio.

Forliget er også tidligere kommet under lup. Senest, da det for nylig blev klart, at Frømandskorpsets elevhold for 2022 er blevet aflyst i ellevte time. Det fik militæranalytiker Hans Peter Michaelsen til tasterne:

Artiklen fortsætter under tweetet …

»Der er et eller andet ravruskende galt med Forsvarsaftale 2018-23, når man hen imod aftalens to sidste år skal gennemføre massive hovsa-besparelser og aflyse et frømandsholdm, når aftalen bl.a. indeholder en plan om at styrke specialoperationskorpsene.«

Hans Peter Michaelsen fortæller til OLFI, at han ikke har haft tid til at læse om de netop udmeldte udskudte projekter. Han henviser derfor til sin udtalelse i forbindelse med aflysningen af Frømandskorpsets elevholde i 2022 og mener, at den aktuelle udvikling alene understreger hans pointe.

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer