OPDATERET: Danmarks ambassadør til Afghanistan flygtede sammen med danske diplomater fra ambassaden i Kabul til Islamabad søndag. Først tirsdag lykkedes det efter et mislykket natligt forsøg at vende tilbage til Afghanistan sammen med yderligere et team af specialoperationssoldater fra Jægerkorpset, som nu har fordoblet sin tilstedeværelse i Kabul.

Skulle hun blive i Kabuls kaos eller lade sig evakuere med resten af ambassadens danske diplomater? Søndag eftermiddag lykkedes det for et dansk Hercules C-130 transportfly at lande i Kabul og evakuere alle danske diplomater fra ambassaden i den afghanske hovedstad. Ifølge OLFIs oplysninger var der tvivl om, hvorvidt ambassadør Nathalia Feinberg skulle blive tilbage for at hjælpe de omtrent 70 danske statsborgere, som stadig var fanget i den nu Taleban-kontrollerede hovedstad sammen med de mange lokalansatte afghanere, som Danmark har lovet at hjælpe ud af det krigsforarmede land.

Nathalia Feinberg var sammen med ambassadens danske diplomater evakueret til Kabul International Airport – i daglig tale kaldet KAIA – i løbet af natten til søndag. Klokken 10.33 søndag skrev Udenrigsministeriet på sin hjemmeside, at ambassaden »er nu i færd med at etablere sig i lufthavnen« og gav dermed indtryk af, at ambassadøren også ville være på plads.

»Arbejdet med at få evakueret de lokalt ansatte, danskere og afghanere, der har støttet den danske indsats som aftalt med et flertal af Folketingets partier og danskere i Kabul, fortsætter ufortrødent,« skrev Udenrigsministeriet.

Artiklen fortsætter under billedet …

20210818 NathaliaFeinberg3
Den 2. april afleverede Nathalia Feinberg (th) sine akkreditiver som Danmarks ambassadør i Afghanistan til præsident Ashraf Ghani (tv). Foto: Islamic Republic of Afghanistan

Det skete bare ikke fra Afghanistan. I Udenrigsministeriet valgte man at evakuere ambassadøren ud af landet, og hun forlod dermed Afghanistan uden at få alle danske statsborgere med ud. Den midlertidige ambassade i lufthavnen var dermed reelt ikke-eksisterende. Kilder i udenrigstjenesten fortæller, at evakueringen af ambassadøren skete ud fra sikkerhedsmæssige overvejelser.

»Det vigtigste er, at man skal i sikkerhed, før man kan varetage andres sikkerhed,« som en kilde udtrykker det.

Vurderede det sikrest at evakuere ambassadøren

Ifølge OLFIs oplysninger gik overvejelserne bl.a. på, hvor den danske ambassadør skulle opholde sig. Grundet de manglende evakueringsplaner var der bl.a. ikke udpeget noget safehouse i Kabul. Den amerikanske ambassade i Kabul var lukket fredag ligesom en række øvrige allierede landes ambassader, og uden sikkerhedspersonel eller opholdssted vurderede Udenrigsministeriet det sikrest for ambassadøren at forlade landet.

Artiklen fortsætter under billedet …

20210818 NathaliaFeinberg4
Den 2. april afleverede Nathalia Feinberg (tv) sine akkreditiver som Danmarks ambassadør i Afghanistan til præsident Ashraf Ghani (i midten). Foto: Islamic Republic of Afghanistan

Nathalia Feinberg fløj søndag aften sammen med sine kolleger til Islamabad i Pakistan, hvor hun ifølge OLFIs oplysninger mødte endnu et team specialoperationssoldater fra Jægerkorpset, som kunne varetage ambassadørens sikkerhed. Teamet var sendt af sted som støtte for det team på 6-8 jægersoldater, som i sidste uge blev sendt til Kabul i al hast for at bistå de danske myndigheder under den kaotiske evakuering fra Afghanistan.

Herefter ønskede Udenrigsministeriet og ambassadøren selv at komme hurtigst muligt tilbage til Kabul, men den mission viste sig at blive mere vanskelig end som så, fordi civile afghanere søndag aften og nat havde stormet lufthavnen og bl.a. opholdt sig på start- og landingsbanen. I nattens mørke var det danske Hercules med ambassadøren om bord ifølge OLFIs oplysninger derfor nødsaget til at vende om med uforrettet sag og returnere til Islamabad.

Først tirsdag eftermiddag – øjensynligt mens Folketingets Udenrigspolitiske Nævn holdt møde om situationen – lykkedes det ambassadøren at vende tilbage til Kabul, og da havde de efterladte danske statsborgere reelt været overladt til deres egen skæbne i to døgn uden nogen fysisk form for tilstedeværelse af danske diplomater i landet.

Ifølge Udenrigsministeriet har der i hele forløbet været løbende kontakt til både danskere og lokaltansatte fra Udenrigsministeriet i København.

»Det var planen og ønsket, at ambassadøren ville blive i Kabul lufthavn. Af sikkerhedsmæssige årsager måtte det imidlertid i sidste øjeblik besluttes at tage ambassadøren med på flyet til Islamabad. Fra Islamabad fortsatte ambassadøren sit arbejde med at planlægge evakueringen og holde kontakt til de lokalansatte, samtidig med at der blev arbejdet intenst på at flyve ambassadøren tilbage til Kabul lufthavn, hvilket lykkedes få døgn efter,« skriver Udenrigsministeriet i et skriftligt svar til OLFI.

Lejet fly fløj næsten tomt til København

I løbet af de seneste dage har Udenrigsministeriet etableret en base i Islamabad, hvor flere erfarne medarbejdere og chefer fra borgerservice leder arbejdet med at koordinere den storstilede evakuering, som i øjeblikket er i fuld gang. Det er imidlertid en evakuering, som grundet Talebans hastige overtagelse af magten i Kabul og Udenrigsministeriets manglende planer møder en del udfordringer.

Således landede et dansk MD-83 fly fra selskabet DAT i København onsdag morgen med 14 nordmænd og en person med lovligt ophold i Danmark om bord. Det var fløjet fra Islamabad, hvor det ellers var hyret af Udenrigsministeriet til at flyve evakuerede danskere og lokalansatte til Danmark.

Artiklen fortsætter under billedet …

20210818 NathaliaFeinberg5
Den 2. april afleverede Nathalia Feinberg sine akkreditiver som Danmarks ambassadør i Afghanistan til præsident Ashraf Ghani. Foto: Islamic Republic of Afghanistan

Ifølge Ekstra Bladet fløj flyet med en kapacitet på 111 passagerer næsten tomt til Danmark, fordi det privatejede flyselskab senere onsdag skulle flyve FC Københavns spillere til Sivas i Tyrkiet, hvor det skulle spille europæisk kvalifikationskamp mod Sivaspor.

»Vi kunne ikke stå open-ended i Islamabad med en hel besætning. Det var den helt rigtige løsning for os at flyve hjem,« siger Jesper Rungholm, som er direktør i DAT og pilot på flyet, til Ekstra Bladet.

Torsdag morgen landede endu et fly fra Islamabad med 84 danskere om bord.

»Operationen er stadig i fuld gang, og vi arbejder på højtryk for at evakuere de sidste lokalansatte, tolke og andre grupper ud af Kabul,« skriver udenrigsminister Jeppe Kofod torsdag morgen på Twitter.

Artiklen er opdateret 12.45 med citat fra Udenrigsministeriet.