spot_img

Udsigt til væbnet modstand og borgerkrig efter Talibans magtovertagelse

Trods Talibans kontrol med det meste af Afghanistan og en regeringshær i opløsning, er det ikke sikkert, at Taliban kan hvile på laurbærrene. Det fortæller Afghanistan-ekspert David Vestenskov, som blandt andet peger på, at oprørsgrupper kan rejse sig fra asken af regeringshæren.

Taliban har de seneste måneder – og de seneste to uger i særdeleshed – erobret territorium i Afghanistan med rekordfart. Søndag kulminerede stormløbet på de afghanske provinser med erobringen af hovedstaden Kabul, og landet er nu så godt som endegyldigt på Talibans hænder.

Sådan behøver det imidlertid ikke at blive ved med at forholde sig. I hvert fald kan Taliban ikke vide sig sikre på, at ingen vil byde dem trods den kommende tid. Det fortæller David Vestenskov, som er chefkonsulent ved Forsvarsakademiets Center for Stabiliseringsindsatser og tirsdag deltog i Radio 4-programmet Frontlinjen. Her blev han bedt om at svare på, hvorfor Taliban så let kunne tage Kabul.

Artiklen fortsætter under afspilleren …

»Der er en del af sikkerhedsstyrkerne, som har sagt, at det ikke er den her sag, de vil kæmpe for. Det er ikke ensbetydende med, at de har tænkt sig ikke at kæmpe. Der vil helt sikkert også være personer og grupper, som vil prøve at bygge noget op på resterne af sikkerhedssektoren, og så kan man ikke bruge til noget, at soldaterne falder for en tabt sag,« lyder David Vestenskovs vurdering af udsigterne til modstand mod Taliban-bevægelsen, som forholdsvis uhindret har erobret provins efter provins de forgangne uger.

Store interne meningsforskelle

Udover de nu forhenværende regeringsstyrker vil Taliban formentlig blive udfordret af interne uenigheder om kursen, mener David Vestenskov. Indtil nu har bevægelsen redet på en bølge af succes, men den kan hurtigt få en ende, når den nye hverdag indfinder sig.

»Så længe, der har været en fælles fjende – og særligt med den medvind, Taliban har haft i landdistrikterne de seneste knap to år – har vi set mange mindre militsgrupper og krigsherrer springe over på det vindende hold. I Afghanistan vil man altid holde med den, som ser ud til at være stærkest i morgen. Sammenhængskraften har været kampen mod regeringshæren, mod systemet. Hvor stærke, Taliban står politisk, handler om, i hvor høj grad de kan favne bevægelsens forskellige fraktioner,« siger David Vestenskov, som peger på, at de interne meningsforskelle faktisk er ganske markante.

David Vestenskov er chefkonsulent ved Forsvarsakademiet med særligt fokus på Afghanistan og Pakistan. Foto: FAK

»Der er ret stor forskel på Taliban-gruppernes forskellige agendaer. Det er kriminelle netværk, det er militser sponsoreret af fremmede efterretningstjenester, og så er der en del, som kører den idealistiske stil«

Samtidig vil selv et brutalt regime som Taliban blive mødt af et folkeligt pres og en efterspørgsel på konkrete løsninger. Snart er det ikke længere tilstrækkeligt med budskaber i sloganform, som man har set det fra Talibans kommunikationsafdeling i Doha, fortæller David Vestenskov.

»Folk vil have en forventning om, at der bliver udstukket en politisk linje i et eller andet programformat. Det har Taliban ikke gjort gennem de sidste 10-15 år. Det er der en grund til, for når du kommer med sådan en udmelding, er der også nogle inde i bevægelsen, som vil være uenige. Når de begynder at komme med de her udmeldinger, bliver det interessant at se, om de kan favne bredt.«

Potentiale til brutal borgerkrig

David Vestenskov forventer, at der særligt i Afghanistans nordlige provinser er grundlag for organiseret modstand mod Taliban, selvom de militante grupperinger i regionen ikke har gjort det store væsen af sig den seneste tid. Også her kan tidligere regeringssoldater komme til at spille en væsentlig rolle, men for nuværende ser regionens aktører tiden an.

»Jeg er ret overbevist om, at der har været nogle taktiske overvejelser i slutfasen. Der har ikke været nogen grund til, at soldaterne skulle dø i kamp for et system, der var under afvikling. Men jeg tror bestemt, at der ligger nogle planer for at starte oprørsgrupper på resterne af det tidligere system. Her vil nord været et oplagt sted at starte,« forklarer David Vestenskov.

Hvordan og hvornår det kommer til uroligheder mellem Taliban-bevægelsen og de grupperinger, der opstår i kølvandet på regeringens fald, kan David Vestenskov på nuværende tidspunkt ikke komme nærmere, men noget tyder på, at det ikke ligger langt ude i fremtiden. I hvert fald skriver den indiske avis Hindustan Times, at der allerede er ved at samle sig tidligere regeringstropper i Panjshirprovinsen i det nordøstlige Afghanistan.

Situationen kan således sagtens udvikle sig i en særdeles voldelig retning den kommende tid, slår David Vestenskov fast.

»Potentialet til en brutal borgerkrig, som den vi så i halvfemserne, er der. Alle ingredienserne er til stede.«

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...