På et pressemøde i forbindelse med Det Konservative Folkepartis sommergruppemøde rettede partiformand Søren Pape en bredside mod forsvarsminister Trine Bramsen. Hun har udvist manglende dømmekraft ved at rejse rundt i landet under evakueringskrisen i Afghanistan, mener han.

Det Konservative Folkeparti holdt onsdag formiddag pressemøde i anledning af partiets sommergruppemøde på Egelund Slot i Hillerød. Selvom Naser Khaders exit fra partiet stod højt på dagsordenen, fik pressen også lejlighed til at spørge til formand Søren Papes holdning til forsvarsminister Trine Bramsens (S) tur til Fyn og Ærø i weekenden, som OLFI beskrev mandag.

Af artiklen fremgik det, at Trine Bramsen fredag var i selskab med statsminister Mette Frederiksen (S) og Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), til koncert i Den Fynske Landsby. Søndag fandt forsvarsministeren tid til at tage til Ærø, hvor hun bl.a. talte om sæler med lokale fiskere. Begge besøg blev delt på de sociale medier. Men ministeren burde slet ikke have været på Fyn, mener Søren Pape, som finder sagen langt mere alvorlig end den, der i 2010 kostede Papes partifælle Lene Espersen posten som udenrigsminister. Dengang tog Espersen på ferie til Mallorca fremfor at deltage i et møde i Arktisk Råd.

»Jeg vil tillade mig at mene, at sagen i weekenden er ti gange mere alvorlig end den tidligere sag. Det undrer mig meget, for ministrene – i hvert fald forsvarsministeren – må have haft en viden om, hvor voldsomt det er, og hvor stærkt det går. Jeg skulle kende systemet meget dårligt, hvis andre efterretningstjenester og samarbejdspartnere ikke har fortalt om, hvor alvorligt det er,« lød det fra Søren Pape.

»Siger alt om manglende dømmekraft«

Partiformanden slog videre fast, at han mener, at Trine Bramsen har prioriteret skævt og svigtet sit ansvar ved at forlade Forsvarsministeriet, mens Taliban nærmede sig og siden indtog Kabul. Erobringen af den afghanske hovedstad har sendt tusinder af afghanere og vesterlændinge på flugt, og den danske regering har de seneste dage fået hård kritik for ikke at reagere på truslen tidligere.

Læs også: Ministre gik til koncert og talte om sæler på Ærø, mens Kabul faldt

»Når et land efter 20 års militærindsats efter meget få dage er ved at falde i hænderne på en flok mørkemænd, undrer det mig, at man ikke prioriterer at dedikere sin tid 100 procent til det fremfor at være rundt i landet på valgkampsbesøg. Det er simpelthen ikke i orden. I sådan en situation må man sidde i sit ministerium og koordinere og være opmærksom og ikke være på kampagnetur rundt i landet. Det siger alt om manglende dømmekraft,« lød det fra Søren Pape på dagens pressemøde.

Om Trine Bramsens besøg hos partifællerne på Fyn skal have konsekvenser, ville den konservative partiformand dog ikke spå om. Han understregede til gengæld flere gange, at det er problematisk, at den socialdemokratiske minister prioriterede »at tage på turné i Danmark«. Hvis regeringens støttepartier vil sanktionere ministeren på den baggrund, står Det Konservative Folkeparti derfor også klar med støtte.

»Det er regeringens parlamentariske grundlag, der må forholde sig til, om det skal have nogen konsekvenser. De kan regne med os.«

Kræver undersøgelse af evakueringsforløb

Søren Pape bedyrede desuden, at De Konservative tilslutter sig i koret af partier, der vil have undersøgt sagen om Jægerkorpset, der angiveligt har fået afvisning på at udarbejde evakueringsplaner i Kabul, inden Danmark med hjælp fra Pakistan fik fløjet sine diplomater over den afghansk-pakistanske grænse.

Artiklen fortsætter under billedet …

Skaermbillede 2021 08 18 kl. 13.24.37
Klik på billedet, hvis du vil læse om Udenrigsministeriets afvisning af Jægerkorpset …

Ifølge OLFIs oplysninger befinder et team fra Jægerkorpset sig netop nu i Kabul, hvor det natten til søndag bistod med assistance til evakuering danske ambassadeansatte til lufthavnen. Specialoperationskommandoen havde inden da rykket Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet for lov til at udarbejde planer for evakuering, men de planer var der ifølge førstnævnte ikke brug for.

»Det kommer vi til at spørge ind til, for det lyder underligt. Det er mærkeligt, at man til eksperter, der kan lave en evakueringsplan, har sagt, at det vil man ikke. Hvis der i andre tilfælde kommer specialtjenester og efterretningstjenester med en ide om, hvad der skal til, skal man selvfølgelig gøre det. Det undrer mig meget, og det må vi så få svar på fra ministeren eller i nævnet (Udenrigspolitisk Nævn, red.).«

Dermed tilslutter Det Konservative Folkeparti sig kollegerne i Venstre, hvis udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen allerede har krævet en undersøgelse af forløbet. Det samme har regeringens støttepartier SF og Enhedslisten.