spot_img

USA’s tilbagetrækning fra Afghanistan er nu 90 procent gennemført

USA er 90 procent i mål med tilbagetrækningen af soldater og materiel fra Afghanistan, annoncerede U.S. Central Command i går. Fremover kan en stor del af støtten til de afghanske sikkerhedsstyrker i stedet blive i form af såkaldte over the horizon-kapaciteter, lød det samtidig fra Pentagon.

Afghanistan bliver ikke ladt i stikken, selvom både Natos og USA’s tropper i disse uger hastigt forlader landet. Det var et af de centrale budskaber fra det amerikanske forsvarsministeriums pressetalsmand John F. Kirby, da han tirsdag løftede sløret for ministeriets overvejelser omkring hvilke militære kapaciteter, man fremover vil gøre brug af i og omkring Afghanistan, hvis behovet opstår.

Et af de værktøjer, som amerikanerne allerede har taget i brug, og som det amerikanske forsvarsministerium sammen med kollegerne i udenrigsministeriet undersøger perspektiverne i at udvide brugen af, er de såkaldte over-the-horizon-kapaciteter (OTH). Det fortalte pressetalsmand John F. Kirby ved et pressemøde tirsdag.

OTH-kapaciteter er våben og enheder, der opererer fra platforme eller baser udenfor Afghanistan, navnlig fly og missiler.

Artiklen fortsætter under tweetet …

»Vi er i stand til at gennemføre over-the-horizon-terrorbekæmpelse allerede nu – det er svært, men muligt – og vi fortsætter med at afsøge muligheder for at forbedre denne kapacitet i regionen fremadrettet. Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt gå i detaljer med, hvordan det kommer til at se ud.  Men det er vigtigt at huske, at vi allerede har en OTH-kapacitet i form af en hangarskibsangrebsgruppe i regionen, ligesom vi har faciliteter i hele Mellemøsten, som har været og fortsat vil være af værdi i denne henseende.«

Arbejder på flere OTH-værktøjer

Både kampfly og fly på overvågning- og efterretningsindhentningsopgaver opererer allerede nu fra baser i de arabiske golfstater, men USA har skruet op for brugen af OTH-kapaciteter, i takt med at landtropperne er trukket hjem. De amerikanske myndigheder arbejder nu på at finde ud af, hvilke tilsvarende kapaciteter, der er anvendelige, og hvor de i givet fald kan placeres, så afstandene til operationsområderne i Afghanistan bliver så korte som muligt, fortalte forsvarsminister Lloyd Austin tidligere på måneden.

På tirsdagens pressemøde gentog John F. Kirby desuden, at USA’s brug af OTH-tiltag er et led i bestræbelserne på også fremover at bistå den afghanske regering i bestræbelserne på at dæmme op for Taleban, som imidlertid er på fremmarch i mange af de regioner, som Natos og USA’s tropper netop har forladt.

»Vores forpligtelse til at sikre et stabilt og sikkert Afghanistan har ikke ændret sig. Det kommer blot til at se anderledes ud, og vi kommer ikke til at være til stede på landjorden på samme måde, som vi er det nu,« forklarede John F. Kirby.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Siden præsident Joe Biden traf beslutningen om at trække amerikanske tropper ud af Afghanistan, har det amerikanske forsvarsministerium hjemtaget, hvad der svarer til 984 fyldte C-17 Globemaster-transportfly og leveret 17.074 stykker udstyr tilbage til det hjemlige logistikagentur i USA (Defense Logistics Agency, red.). Syv baser i Afghanistan er desuden blevet overdraget til det afghanske forsvarsministerium, og U.S. Central Command anslår, at man på nuværende tidspunkt har gennemført 90 procent af den samlede tilbagetrækning.

Op til afghanerne selv nu

Tilbagetrækningen har imidlertid langtfra være omkostningsfri for den afghanske befolkning og landets sikkerhedsstyrker og trods forsikringer om fortsat støtte, buldrer Taliban frem over store dele af Afghanistan.

Taliban vurderes ifølge BBC allerede at have opnået kontrol med en tredjedel af landet og gør ingen tegn til at stoppe sin offensiv. Senest er bevægelsen gået ind i Qala-e-Naw, der er en central by i den vestlige Badghis-provins. Her ligger den i skrivende stund i hårde kampe med dele af de afghanske sikkerhedsstyrker, mens andre dele har overgivet sig og atter andre – i alt cirka 1600 soldater – er flygtet over grænsen til nabolandet Tadsjikistan.

Dermed ser de seneste ugers tendenser ud til at fortsætte med uformindsket styrke til stor bekymring for civilbefolkningen, og den udvikling, mange havde frygtet ville følge den vestlige tilbagetrækning, ser til at blive til virkelighed i skikkelse af et Taliban, der kun vokser sig stærkere. Taliban har indgået en aftale med USA og Nato om ikke at tillade andre ekstremistiske grupper at få fodfæste i de Taliban-kontrollerede egne, men bevægelsen har til gengæld ikke indvilget i at afholde sig fra angreb på afghanske sikkerhedsstyrker, skriver BBC.

Udover førnævnte OTH-kapaciteter, skal afghanerne dog se langt efter yderligere assistance i bekæmpelsen af Taliban, slog John F. Kirby også fast ved tirsdagens pressemøde. Trods Talibans succes på slagmarken er det fortsat meningen, at de afghanske sikkerhedsstyrker i hovedreglen skal klare sig selv.

»Præsidenten har gjort det meget klart, at en af grundene til, at vi beholder OTH-kapaciteterne til terrorbekæmpelse er at forhindre Afghanistan i igen at blive et helle for angreb på vores eget land. Det er vores fokus nu. Vi har brugt meget tid og mange ressourcer på at øge de afghanske sikkerhedsstyrkers kompetenceniveau. Nu er det deres tur til at forsvare deres eget land, deres territorie og deres suverænitet. Det er op til dem selv at løse de sikkerhedsopgaver.«

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...