spot_img

Et gidsel i en postsæk og en torpedo mod “USS Dwight D. Eisenhower”

I 1990 holdt Saddam Hussein omkring 100 danskere som gidsler i Bagdad. Det lykkedes at få dem alle ud på nær en. Udenrigsministeriets Mads Sandau fik opgaven at få det sidste gidsel ud af Irak. I Frontlinjens nytårsudsendelse kan du også høre ubådskaptajnen Mogens Christens fortælle, om dengang han i en øvelse sendte torpedoer mod hangarskibet “USS Dwight D. Eisenhower”.

Da Irak under ledelse af Saddam Hussein i sensommeren 1990 invaderede nabolandet Kuwait, blev omkring 100 danske statsborgere med ét gjort til brikker i et storpolitisk magtspil. Fra den ene dag til den anden var deres vej ud af Kuwait spærret, og hovedparten blev i stedet overført til Bagdad, hvor de sad som gidsler, mens den danske udenrigstjeneste arbejdede i døgndrift på at sikre deres frigivelse.

Danskerne rejste de kommende uger og måneder løbende hjem til Danmark som følge af hårdt diplomatisk arbejde af blandt andre udenrigstjenestens Mads Sandau. Men et enkelt gidsel fik ikke de nødvendige stempler i passet. Souschef på ambassaden i Kuwait, Mogens Pedersen, måtte af uvisse årsager ikke forlade Bagdad. Mens det trak op til krig, sendte Udenrigsministeriet derfor atter Mads Sandau til Bagdad for at forsøge at løse problemet.

Den historie fortalte Mads Sandau i Frontlinjens nytårsspecial på Radio4 om en af sine mest ukonventionelle opgaver i sine 44 år i udenrigstjenesten.

Artiklen fortsætter under playeren …

»Jeg fik ikke noget mandat. Det var simpelthen op til mig selv. Der blev ikke sagt ’få ham hjem’, men ’prøv at se, hvad du kan gøre’. Det var ordvalget, og jeg havde frie hænder,« fortæller Mads Sandau i programmet.

Smuglet ind i Jordan i en postsæk

Den danske diplomat fik da også gjort god brug af både frie hænder, kreativitet og en ikke uvæsentlig risikovillighed, for de diplomatiske evner var ikke tilstrækkelige til at sikre Mogens Pedersens frigivelse. Den tilbageholdte ambassade-souschef slap således kun med nød og næppe ud af Irak og ind i nabolandet Jordan gemt i to sammensyede postsække. Det foregik ved en dristig flugt orkestreret af netop Sandau få dage før startskuddet til Operation Desert Storm og en potentiel tilværelse som menneskeligt skjold mod amerikanske bomber.

Artiklen fortsætter under videoen …

Den sandfærdige historie om flugten ud af Irak er som taget ud af en spionroman og byder på både menneskesmugling, velvalgte dæknavne, romantik og sågar en adopteret hundehvalp i »en helt afgørende rolle«.

Udover fortællingen om Mads Sandaus arbejde med at få Mogens Pedersen frigivet, kan du i Frontlinjens nytårsafsnit også høre kommandørkaptajn og tidligere ubådschef Mogens Christens fortælle, hvordan det gik til, da den danske ubåd “Springeren” under hans kommando – og i rollen som sovjetisk ubåd med slette intentioner – satte en skræk i livet på en amerikansk hangarskibsgruppe ved at komme helt tæt på hangarskibet, hvor det er allermest sårbart.

Ubådsbesætningen på “Springeren” under øvelsen Team Work ’92 på kajen i Bodø. Foto: Privatfoto

Andre læste også

Her er nødråbet til ministeren og departementschefen fra piloterne

Abonnement
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og departementschef Pernille Langeberg har mandag den 22. april modtaget et brev fra 30 unge piloter med rubrikken: "Et flyvevåben i afvikling - nødråb fra piloter". Læs brevet her ... 22.04.2024 Emne: Et flyvevåben i afvikling – Nødråb fra piloter Til: Forsvarsminister Troels Lund Poulsen, Forsvarsministeriets Departementschef, Pernille...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer