spot_img

Stadig flere kvinder benytter sig af værneretten

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Mere end hver femte rekrut i Forsvarets værnepligtsdelinger er i dag kvinde. Dermed fortsætter flere års positiv udvikling, og nu stiles der efter at nå op på en fjerdedel senere på måneden, skriver DR Nyheder. Næste udfordring er at få kvinderne til at blive efter basisuddannelserne.

De senere års udvikling i kønsfordelingen mellem kvinder og mænd, der vælger at aftjene værnepligt – eller værneret, som det rettelig hedder for kvinder – fortsætter. Forsvaret har netop tangeret sidste års rekord, hvor 22 procent af alle værnepligtige var kvinder.

Holdes frafaldsprocenten holdes på et fornuftigt niveau, forventer Forsvaret endda at nå en fjerdedel senere på måneden, skriver DR Nyheder.

Dermed ser Forsvarets langvarige indsats for at få flere kvinder i trøjen ud til at bære frugt. Det har længe været et erklæret mål at udjævne noget af kønsskævheden i Forsvaret, hvor man gerne vil uddanne flere kvinder, og hvor værnepligten som det naturlige første trin på karrierestigen derfor har været et fokusområde.

Årelang positiv udvikling fortsætter

På denne tid for to år siden kunne man i en lignende artikel på DR læse, at tiåret mellem 2008 til 2018 havde budt på en stigning i antallet af kvinder fra beskedne 6,9 til 17,1 procent. I 2019 var tallet altså steget til 22 procent, og snart kan Forsvaret måske glæde sig over at have nået en milepæl, hvor hver fjerde værnepligtige er kvinde.

Det stigende antal kvindelige ansøgere er et resultatet af en målrettet rekrutteringsindsats, som Forsvarsministeriets Personalestyrelse står bag. Den har blandt andet bestået af en række velbesøgte inspirationsdage, kvindelige ambassadører på sociale medier og digitale invitationer til Forsvarets Dag i kvindernes eBoks.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) udtaler til DR, at hun ikke har et klart mål for, hvornår man har ramt en passende kønsfordeling. Hun byder dog udviklingen velkommen og understreger, hvorfor er vigtigt at få kvinderne på banen:

»De opgaver, som vi løser rundt om i verden, handler lige så meget om kvinder som mænd, og derfor er det vigtigt at have en alsidighed,« siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Forsvarsministeren fortæller videre, at det desuden er et fokusområde at øge fastholdelsen af de kvinder, der gennemfører værnepligten. For øjeblikket vælger kun 15 procent af de kvindelige værnepligtige at skrive kontrakt med Forsvaret, mens det samme gør sig gældende for 19 procent af mændene.

 

 

 

 

 

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer