spot_img

Bosniens ambassadør vil samle penge ind til danske veteranhjem 

På lørdag er det 25-året for massakren i Srebrenica. Markeringen er dog udskudt til Bosniens nationaldag i november, hvor man samtidig vil takke og støtte de danske Balkan-veteraner økonomisk. Det skriver KøbenhavnerLIV, der har talt med Bosnien-Hercegovinas ambassadør.

Lørdag den 11. juli er det et kvart århundrede siden, at godt 8000 drenge og mænd i den bosniske by Srebrenica blev brutalt myrdet af serbiske tropper i det værste folkemord på det europæiske kontinent siden Anden Verdenskrig.

Under normale omstændigheder ville dagen være blevet markeret af den bosnisk-hercegovinske ambassade, men omstændighederne er som bekendt ikke normale. Under hensyntagen til corona-smittefaren venter man derfor med at mindes ofrene til den bosniske nationaldag den 25. november, hvor man samtidig vil benytte lejligheden til at udtrykke taknemmelighed overfor de danske soldater, der deltog i krigen i det daværende Jugoslavien. Det skriver det københavnske lokalmedie KøbenhavnerLIV, der har talt med Bosnien-Hercegovinas ambassadør i Danmark, Emir Poljo.

Taknemmeligheden vil ikke kun komme til udtryk gennem roser og pæne ord, fortæller ambassadøren. Faktisk vil den også blive udtrykt meget håndgribelig vis:

”Vi vil ved et arrangement her i København hylde de danske veteraner. Sige dem tak. Ikke bare for indsatsen i Bosnien, men for indsatsen i hele krigen. Og det vil vi blandt andet gøre ved at støtte de danske veteranhjem,” lyder det fra Emir Poljo, der fortsætter:

”Veteranhjemmene i Danmark gør en uvurderlig og stor indsats for mange veteraner. Derfor vil vi forsøge at få så mange som muligt til at donere penge til Fonden Danske Veteranhjem, der driver de fem danske veteranhjem, ligesom vi ved arrangementet vil iværksætte flere tiltag, der kan rejse penge til veteranhjemmene,” fortæller ambassadøren til KøbenhavnLIV.

”Det er det mindste, vi kan gøre, og ingen fortjener det mere end dem.”

Danmark bidrog med i alt 8.044 soldater til FN’s fredsbevarende styrker UNPROFOR, og i de efterfølgende år har flere tusinde danske soldater været udsendt i forskellige stabiliseringsindsatser. Mange oplevede i årene efter deres tilbagevenden til Danmark at blive ramt af PTSD uden at modtage den fornødne hjælp. De senere år er der kommet større fokus på veteranernes behov, og i 2010 blev veteranhjemmene en realitet. I dag hjælper de veteraner – både raske og fysisk og psykisk sårede – med at bearbejde oplevelserne og med at holde kontakten med soldaterkammeraterne ved lige.

Du kan læse mere om de danske veteranhjem og fonden bag her.

Andre læste også

Forsvaret er ramt af sin egen bemandingssucces

Abonnement
INTERVIEW. Når Forsvaret fattes penge, har det blandt andet at gøre med uventet succes på bemandingsfronten, fortæller viceforsvarschef Kenneth Pedersen. Han forstår soldaternes frustrationer over tvungen afspadsering, ansættelsesstop og mangel på basale fornødenheder, men maner til besindighed. Det er nødvendigt at slå bremserne i, så tempoet er afstemt med...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer