spot_img

Danmark sender officerer og fregat til europæisk mission i Hormuz-strædet

Folketinget har vedtaget at sende et fregatbidrag med tilhørende helikopter og en maritim indsatsenhed til Hormuzstrædet fra august i omtrent fire måneder. Her skal det indgå i den europæiskledede maritime overvågningsmission. Til december overtager Danmark ansvaret for træningsmissionen i Irak.

En dansk fregat med helikopter og en maritim indsatsindenhed vil fra august blive udsendt til Hormuz-strædet, hvor den skal indgå den nyoprettede europæiskledede maritime overvågningsmission (EMASOH). Det maritime danske bidrag vil have en samlet besætning på op til ca. 195 personer inklusiv en maritim indsatsenhed, herunder minedykkere, militærpoliti og maritime specialstyrker. Bidraget planlægges udsendt i en periode på fire måneder.

Det glæder udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at folketinget bakker op om om regeringens ønsker på det sikkerhedspolitiske område.

”I dag har Danmark sat en tyk streg under, at vi er parate til at vise internationalt lederskab i kampen for en mere sikker og stabil verden. Vi er et land man kan regne med, også når det er svært. Her vil jeg gerne kvittere for den brede opbakning blandt Folketingets partier til regeringens aktive sikkerhedspolitiske linje. Et aktivt Danmark i verden betyder et mere sikkert Danmark herhjemme,” siger Jeppe Kofod.

Det blev mandag også besluttet i Folketinget, at Danmark overtager lederskabet af Natos Mission i Irak, som har til formål at styrke de irakiske sikkerhedsstyrkers evne til at varetage landets egen sikkerhed. Flyvevåbnets generalløjtnant Per Pugholm Olsen bliver styrkechef, og han får et dertilhørende stabsbidrag bestående af op til ca. 40 personer med sig foruden et sikrings- og eskortebidrag bestående af op til ca. 100 personer.

Forberedelserne har været i gang længe

Folketinget besluttede tillge at sende et et transporthelikopterbidrag bestående af op til tre EH101 transporthelikoptere til Irak i 12 måneder fra 1. maj 2021 med tilknyttet personel bestående af op til ca. 85 personer foruden et forbindelsesofficersbidrag på op til ca. fem personer til relevante hovedkvarterer.

Bidraget omfatter desuden det eksisterende nationale støtteelement udsendt til støtte for indsatsen mod ISIL på op til ca. 15 personer samt det nuværende danske stabsbidrag til NMI på op til ca. 15 personer. Ifølge Forsvarsministeriet vil stabsbidraget endvidere kunne forøges med op til 25 personer i tilfælde af en udvidelse af NMI. I alt vil der kunne udsendes op til ca. 285 personer i en periode på halvandet år fra december 2020.

Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) mindsker regeringen både risikoen for nye flygtningekriser, samtidig med at den øger værnet mod truslen fra terrorgrupper som ISIL ved at styrke bidraget til stabiliseringen af Irak.

”Vi har den seneste tid været i fuld gang med forberedelserne til de to vigtige missioner. Vores danske soldater er i den grad kendt for et højt fagligt niveau, og der er stor anerkendelse af deres kunnen fra vores samarbejdspartnere rundt omkring i verden. Når vi sender vores soldater afsted på vigtige missioner, er det for at udføre opgaver under svære kår og med et højt trusselsniveau. Derfor er det vigtigt, at de sendes ud med stor opbakning fra Folketinget,” siger hun.

Andre læste også

Bidens alderdom og talefejl overskyggede Nato-topmødet i Washington

Abonnement
ANALYSE: Nato-topmødet i Washington afslørede, at Nato nok står mere samlet og stærkere end i mange år. Men fremtiden afhænger helt af det amerikanske præsidentvalg i november, og derfor var alle øjne rettet mod den amerikanske præsident. Løfterne til Ukraine fra topmødet er massive. Men den økonomiske støtte er...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer