Topmøde

Flyverkommandoen har lagt sig fast på dansk F-35-design

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Flyverkommandoen præsenterede mandag de nationale afmærkninger, som kommer til at pryde de danske F-35-kampfly fra indfasningen i 2021. Der bliver tale om en nedtonet bemaling for ikke at gå på kompromis med flyets evne til at skjule sig for fjenden, men stadig med tanke for tradition og symbolik.

Et nedtonet Dannebrog med den klassiske hvide farve afløst af lyse grå nuancer. Det bliver det centrale designelement i bemalingen af Danmarks nye kampfly, F-35A Lightning II, kunne Flyverkommandoen offentliggøre mandag.

Det afdæmpede farvevalg har at gøre med, at flyet i forvejen er designet og malet, så det er så vanskeligt at opdage som muligt, både visuelt og på radarsystemer. Denne kvalitet ønsker man ikke selvsagt ikke at sætte over styr med de nationale kokarder, der sædvanligvis ellers holdes i de forholdsvis skarpe rød-hvide nationalfarver.

Artiklen fortsætter under billedet …

Der er imidlertid blevet plads til andet end operative hensyn i designet. Flyene bliver bemalet med Dannebrog på halefinnerne for at holde en 70 år gammel tradition i Flyvevåbnet i hævd, oplyser Flyverkommandoen. Samtidig skal nationalflaget Dannebrog signalere et fælles ejerskab:

»F-35 er ikke bare Forsvarets eller Flyvevåbnets nye kampfly. Det er hele Danmarks kampfly, der skal sørge for, at vi alle kan sove trygt om natten. Derfor skal F-35 selvfølgelig bemales med Dannebrog på halefinnen og på den måde vise, at F-35 er nationens skjold mod fjender,« siger oberst Jan Dam, der er stabschef i Forsvarets Flyverkommando.

Artiklen fortsætter under billederne …

Grundfarven på flyene er standard og forbliver den samme nuance af grå som hos de øvrige partnerlande. Det samme gør sig gældende for de advarsler, der vil stå printet forskellige steder på flyet (men som ikke fremgår af ovenstående illustrationer, red.). Det er således kun kokarder og flynumre, der kommer til at adskille de danske fly fra de øvrige.

Flyverkommandoen understreger, at flyets særlige egenskaber til at undgå radarsporing trods bemalingen forbliver intakt, og at den nationale bemaling vil ikke gøre det nemmere for modstandere at opdage visuelt, hvor flyet befinder sig.

Det første danske F-35-fly skal være færdigbygget i oktober i år. Efterfølgende skal det igennem en lang række tests, før det overdrages til den danske stat ved en ceremoni på fabrikken i Fort Worth, Texas i USA. Siden begynder uddannelsesfasen, hvor danske piloter og mekanikere omskoles til det nye fly.

Andre læste også

OLFI opdaterer til version 2.0 med et ansigtsløft og nye funktioner

Efter mere end otte år med det samme website går OLFI fremtiden i møde med en længe ventet version 2.0. Den byder på et mere tidssvarende udseende og nye funktioner. Vi håber, at I vil synes om forandringerne! Det har været min dårlige samvittighed. Alt for længe er jeg blevet...

Kommentér artiklen ...

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer