spot_img

Forsvarsministeren har »stor, stor tillid til« forsvarschef Bjørn Bisserup

Hun taler om råddenskab og dårlig kultur i både Forsvarsministeriet og Forsvaret. Men forsvarsministeren vil hverken fyre sin departementschef eller forsvarschef, for lagene nedenunder er ifølge hende ikke bedre. Det siger Trine Bramsen (S) i et interview med DRs nyhedspodcast Genstart fredag.

Det nytter ikke at fyre forsvarschef Bjørn Bisserup, selv om han på ingen måde kunne se, at den nu fængselsdømte generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen havde gjort noget forkert. Det siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) i et interview med DRs nyhedspodcast Genstart “I krig med Forsvaret”, som du kan høre her. Podcasten udkom her til morgen.

Hun lægger ikke skjul på, at forsvarschefen skulle have iværksat en undersøgelse af sagen, da OLFI stillede spørgsmål til Hans-Christian Mathiesens favorisering af sin egen kæreste. I stedet afviste forsvarschefen at iværksætte en undersøgelse og sagde, at han havde undersøgt sagen, så godt han kunne. Han underkendte anonyme kilder, kaldte beskyldningerne for »rygter«, ligesom han gjorde dette medie til problemet.

Det var en alvorlig fejl, mener Trine Bramsen. Men det ændrer ifølge ministeren ikke noget at fyre forsvarschefen, fordi lagene under ham ikke er bedre. Samtidig er forsvarschefen blevet klogere og nyder nu ifølge ministeren hendes store tillid.

»Jeg tror ikke, at nogen er i tvivl om, hvad min holdning er til det. Jeg kan godt høre, hvor du vil hen, at så … væk med ham, og så er der nogle nye. Problemet er jo, at så har vi de næste chefer. Bliver det bedre af det? Det tvivler jeg sådan set på. Derfor vil jeg hellere have, at den, der er øverst ansvarlige chef for forsvaret, og som jeg i øvrigt har stor, stor tillid til, er med til at rydde op i det her, forstår, hvor problematisk det her er og er med til at rydde op i det.«

»Wow! Så du har en forsvarschef, hvor du siger, at hvis du fjernede ham, så ville laget under … ,« spørger DR-journalist Knud Brix og bliver afbrudt af Trine Bramsen.

»Det ville jo være nogle af de samme, som også er en del af den samme sag, ikke?«

Jamen så har vi da et kæmpe problem? Han gør noget, som, du siger, er alvorligt. Du har sagt det i klar tekst. Men hvis du fjernede ham, så dem, du skulle vælge i stedet, de ville også …

»De er også en del af sagen. Om du vil fjerne ham, fordi han er en del af den her sag, det er hele laget nedenunder jo også.«

Alene tilbage i ministeriet

Journalisten fra DR fortsætter med at bore i, hvorfor forsvarsministeren ikke renser ud i hele toppen, som også tæller departementschef Thomas Ahrenkiel. Ham har Trine Bramsen også skældt ud for sin meget passive tilgang til sagen om svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, hvor departementschefen undlod at læse mail, undlod at læse forberedende dokumenter til et møde, hvor han heller ikke nåede frem til punktet om svindlen i ejendomsstyrelsen og i øvrigt ikke satte punktet på dagsordenen til et senere møde.

Det var også Thomas Ahrenkiel, der før Trine Bramsens tid sad med i et møde i ministeriet, hvor hans egen kæreste i form af ministeriets kommunikationschef fik tildelt et engangsvederlag på 75.000 kr. og en lønforhøjelse på 1.500 kr. om måneden uden at erklære sig inhabil.

Er det ikke der, at vi har problemet? Der skulle renses ud i hele dynen?

»Men så ville jeg sidde alene tilbage i mit ministerium. Så skulle jeg være forsvarschef og departementschef, hvis vi tager din argumentation. Jeg skulle skille mig af med alle, der på en eller anden måde kender nogen. Det går ikke! Det kan jeg ikke. Vi har også et forsvar, der skal drives. Det, jeg har en meget klar interesse i, er, at dem, der har begået noget ulovligt: Væk med dem. Dem, som, jeg har en tillid til, forstår alvoren af det her, de skal være med til at rydde op.«

Vil gerne vise forsvarschefen tillid

Han var fuldt ud vidende om, hvad der foregik med HC Mathiesen. Det kan du vel umuligt være tilfreds med?

»Nej, det kan jeg ikke.«

Hvordan kan det så være den rigtige mand til at rydde op?

»Hvis jeg ikke havde tillid til, at han ville være med til at rydde op, hvis han ikke forstod alvoren af det her – så ville han ikke være der mere.«

Så nu forstår han alvoren af det her – før forstod han den ikke?

»Det er det, jeg sidder tilbage med. Hvis det viser sig, at der kommer en sag efter, at vi har haft en alvorssnak, så er det en anden sag. Men jeg vil også sige, at det bliver meget let fyr den og, fyr den og fyr den, og så er vi af med problemerne. Det tror jeg simpelthen ikke på. Tror man, at én, der er sværtet godt og grundigt ind i problemerne, som har mærket og følt på egen krop at blive udstillet som én, der har været alt for naiv. Tror man, at det er en, der vil være med til at rydde op? Det tror jeg. Den tillid vil jeg i hvert fald gerne vise,« siger Trine Bramsen til DR.

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

7 KOMMENTARER

guest
7 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Erik Ingolf Tvedt
Læser
Erik Ingolf Tvedt
3. juni 2020 20:52

“Keep your friends close, but your enemies even closer”, er der flere der er citeret for at have sagt om lignende situationer, bl.a. Sun-tzu.

Jens Find
Læser
Jens Find
1. juni 2020 6:04

Lagene nedenunder tager ved lære af, hvad de ser. Det er derfor man vasker trapper fra toppen.

ottochristensen
Læser
ottochristensen
31. maj 2020 18:05

“Men det ændrer ifølge ministeren ikke noget at fyre forsvarschefen,
fordi lagene under ham ikke er bedre. Samtidig er forsvarschefen blevet
klogere og nyder nu ifølge ministeren hendes store tillid.” Med denne udtalelse kan forsvarsministeriets chefer slappe af, der er ingen tegn på at ministeren mener, at der skal slås hårdt ned på svindel og magtmisbrug. Udtalelsen om at undlade at udskifte et anløbent ledelseslag, begrundet i, at de underliggende lag også er anløbne, burde få den lovgivende forsamling op i de røde felt. Man kan bare håbe at forsvarsministerens holdning ikke breder sig til øvrige ministerier, det ville være yderst uheldigt såfremt politiets krimininalitetsbekæmpelse, har forsvarsministerens synspunkt som forbillede.

Rasmus
Læser
Rasmus
30. maj 2020 10:20

Jeg forstår godt, at det ikke altid er rigtigt at skifte alle topcheferne ud på én gang, men på sigt, så skal de skiftes ud særligt Thomas Ahrenkiel. Kære Trine, jeg ved det er muligt at finde en departementchef, som ikke skider, hvor han sover dvs. er sammen med sine egne medarbejdere eller underordnede i Forsvaret, men holder sig til sin kone og elskerinder uden for forretningen. Thomas er et frygteligt forbillede, som viser, at kan bruge sin chefmagt til at få noget på den dumme og give elskeren lønforhøjelse. Alene mistanken om det gør, at han ikke har nogen troværdighed overhovedet. Der skal ryddes op. Det gælder i øvrigt ikke kun i Forsvaret, men i hele staten, hvor topembedsmænd og politikere piller på underordnede, da det simpelt hen er korruption i det små, når de udnytter deres privileger i denne sammenhæng. Der skal holdes helt klare linjer, og skabes en kultur, hvor det er klart for folk, at når de er sammen og forelsker sig, så skal de skifte til andre fagområder, hvor de ikke er underordnede til de topembedsmænd eller politikere som de er sammen med.

M. Jacobsen
Læser
M. Jacobsen
29. maj 2020 23:17

Alt for naiv?
Det er vist ikke det første der falder mig ind, når man taler om landets højest placeret militærmand…

Man burde mene at “naiviteten” ikke var eksisterende , når man besad posten som Forsvarschef!
At være naiv, er det samme som at være godtroende, stole blindt på hvad andre siger og ikke mindst at være uegnet til at tage beslutninger som i sidste ende kan betyde liv eller død for ens underordnede.
Ikke just “egenskaber” som man forbinder med en firestjernet general…

Hvis tilliden til de overordnede skal genetableres efter det vi har været vidne til, gennem de sidste mange måneder, så må det kræve udskiftninger i de øverste lag.
Og det burde ikke være umuligt at finde en egnet oberst/kommandør som kan overtage forretningen. Det ville jo heller ikke være første gang, at man i så fald udnævnte en af den grad til en meget højere grad.
Var det ikke Bartram der blev general på den konto?

En gammel kriger
Læser
En gammel kriger
29. maj 2020 15:05

Kære Trine Bramsen.

Det er dejligt du har stor tillid til forsvarschefen, da det er ham selv som har været med til at skabe dette monster af en forsvarskoncern, som det så smukt hedder på Djøfisk.

Giv ham nu bare magten tilbage, så nogle af alle disse civile styrelseschefer, enten får skamlen revet under sig. Eller rettet så langt ind til højre, at skilningen i håret sidder i årevis.

1. Fratag Thomas Ahrenkiel, meget af den magt han sidder med, han var heller ikke særlig elsket i FE.
2. Og ikke mindst, fjern eller stæk kejserinden i FPS. Topmålet af arrogance overfor, det personel som hun skal forvalte og varte. Hvis man ikke er i indercirklen, ja så er man ude.

3. FMI, her skulle man gå tilbage til værnsspecifikke kommandoer, på materiel området. Det er svært for en hær major, at tale samme sprog som en sømand og flyver, eller omvendt. Det andet er simpelthen for kønsløst, og mange taber sutten, når man går i gang med noget derinde, det er simpelthen for stort til dette lille forsvar vi har.

Jeg kunne skrive meget andet, for efter mange mange år i i denne koncern, har jeg set og hørt meget. Men som jeg har skrevet tidligere, frygt frygt frygt frygt, hvis man åbner munden for meget. Derfor er det let købte point, for Bisserup at skrive man bare kan ringe eller kontakte ham, der er der da ingen som tør for alvor.

Wedell Christensen
Læser
Wedell Christensen
29. maj 2020 11:59

Ministeren er ærlig når hun siger, at de andre under Forsvarschef og departementchef ikke er bedre. En konsekvens af, at skiftende ministre har ladet Forsvaret passe sig selv.
Det drejer sig om at ændre en kultur, hvorunder personudskiftninger naturligvis kommer på tale, men det drejer sig også om at ændre kulturens normer. Normer er personbårne opfattelser, så det kan ikke skilles ad. Normer er meget påvirket af de rammer, samfundet dikterer Forsvaret til dets selvopfattelse. Kultur i en virksomhed starter ovenfra. Så hvis ministeren ikke griber ind både mht. normer for personers opfattelse af rammerne og personerne selv, fortsætter kulturen – legaliseret af ministeren som den øverste normsætter.
Jeg synes ministeren skal søge hjælp til en kulturændring hos folk med andre normer end de, der er kommet til udtryk hidtil.