Internationale missionskrav tvinger danske soldater i corona-karantæne

2
Henrik Staunstrup er stabslæge og chef for det operative stabselement i Forsvarets Sanitetskommando. Foto: Forsvaret

41 medarbejdere i Forsvaret er sat i præventiv corona-karantæne i en indkvarteringsbygning i Karup, inden de udsendes til Afghanistan, Estland og Mali. Det er de udelukkende, fordi de respektive internationale missionschefer kræver det, fortæller stabslæge Henrik Staunstrup.

Som en præventiv foranstaltning til at imødegå coronasmitte har Forsvaret siden 15. april haft 41 soldater placeret i karantæne i en indkvarteringsbygning på Flyvestation Karup. De 41 soldater skal indenfor den nærmeste fremtid udsendes til henholdsvis Afghanistan, Estland og Mali, skriver Forsvaret i dag på sin hjemmeside.

»Formålet er at sikre, at de personer vi sender ud på mission, ikke bærer Covid-19 virus. Vi ved, at Covid-19 udvikler sig fra smitte til sygdom i løbet af 10-12 dage. Derfor sætter vi folk i karantæne i to uger. Tests er i sig selv for usikre. Visse steder har man oplevet helt op til 20 procent falsk negative tests simpelthen fordi, der ikke er ‘virus load’ nok tilstede til, at det opdages,« fortæller stabslæge Henrik Staunstrup, der også er chef for det Operative Stabselement i Forsvarets Sanitetskommando.

Han fortsætter:

»En anden ting er, at vi stadig ikke ved nok om Covid-19 til eksempelvis at kunne udelukke, at man ikke smitter, selvom man har haft sygdommen. Den eneste metode til at udelukke smittespredning og dermed kompromittering af en hel mission, er derfor at sætte folk i karantæne. Så ved vi, at de ikke er smittede. Derudover er det et decideret krav fra de enkelte missioner, at udsendte soldater har certifikat på 14 dages karantæne forud for udsendelse.«

Kun gennemført på missionschefers krav

Dermed vælger Forsvaret nu en anden strategi end forud for fregatten ”Niels Juels” indsættelse i hangarskibsgruppen omkring ”Charles de Gaulle” for godt en måned siden. Dengang var skibets besætning kun isoleret i to dage før afgang, hvilket fik flere besætningsmedlemmer til at udtrykke bekymring for smittefare.

Læs også: Midt i corona-pandemi stuver Forsvaret 130 mand sammen på fregat i tre uger

OLFI har spurgt Henrik Staunstrup, hvorfor man sætter danske soldater i karantæne nu, mens man ikke fandt det nødvendigt, inden ”Niels Juel” afgik fra sin basehavn i Korsør. Men det kan han ikke svare på. Han var ikke en del af drøftelserne omkring den indsættelse, fortæller han til OLFI. At det nu er en del af de missionsforberedende overvejelser, har ikke noget med krav fra de danske sundhedsmyndigheder at gøre:

»Det er cheferne ude i missionerne. Det er altså ikke noget, vi indfører,« fortæller Henrik Staunstrup til OLFI og gør det klart, at han finder svarene på denne signaturs spørgsmål selvindlysende.

»Det der med Søværnet … De er jo på deres eget skib,” siger Henrik Staunstrup og slår op i en høj latter, inden han fortsætter:

»Det kan vi jo selv styre!«

Har ikke været involveret i “Niels Juels” udsendelse

Henrik Staunstrup er i det hele taget ikke imponeret af OLFI’s spørgsmål.

»Ej, helt ærligt. Ude i en mission – det har du forhåbentlig sat dig lidt ind i – det er jo en kæmpe mission på flere tusinde mand ude i Kabul for eksempel. Der er en amerikansk firestjernet general, der er chef for det. Det er ham, der sætter betingelserne for hans lejr. Vores skib styrer vi jo selv.«

Læs også: Frygten for sin egen skygge

Jeg noterer mig, at man i forbindelse med i hvert fald ”Niels Juels” udsendelse ikke isolerede eller satte folk i karantæne, inden man tog afsted. Det er der, min undren opstår.

»De er på et dansk skib, hvor de ikke har kontakt med andre mennesker!«

Men der kunne vel sprede sig smitte i besætningen? Hvis en hel besætning ikke har været i karantæne, inden man tager afsted, risikerer man vel også, at en hel besætning bliver smittede, hvis der er bare et enkelt besætningsmedlem, som er smittet. Er det ikke sandt?

»Enig, men det er noget, som jeg ikke har været involveret i. Jeg fortæller bare grundene til, at det kan være så forskelligt med et dansk skib, som vi selv bestemmer over, og så en ordre fra en firestjernet amerikansk general.«

Læs også: Virolog undrer sig over udsendelse af fregat med besætning på 130 mand

Det er ikke fordi, jeg ikke kan forstå det. Det, der undrer mig, er, at man ikke selv har taget initiativ til det. At det skal være et krav, der kommer udefra. Forstår du, hvad jeg mener?

»Nej, det gør jeg ikke, fordi vi følger jo Sundhedsstyrelsens retningslinjer i Danmark. Så de her krav ude fra missionerne ligger jo langt over Sundhedsstyrelsens rekommandationer.«

Min tvivl er opstået, fordi man ikke har gjort det her før. Jeg skrev en artikel i forbindelse med ”Niels Juels” udsendelse, hvor flere besætningsmedlemmer undrede sig over, at de ikke havde skullet være i isolation, inden de tog afsted. De havde bevæget sig frit rundt i det omkringliggende samfund, og derfor var der nogle, der var bange for, at de kunne blive smittet, når de sejlede.

»Det har jeg ikke haft noget at gøre med. Jeg har kun haft at gøre med de karantæner, som er krav fra cheferne for de missioner, vi sender dem til.«

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer