spot_img

Fungerende flådeminister Modly har sagt op efter harsk tale

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Besætningsmedlemmer på hangarskibet ”USS Theodore Roosevelt” optog hans tale, da Thomas Modly som fungerende flådeminister forklarede besætningen, hvorfor han havde fyret skibets kaptajn Crozier for at sende et brev ad åbne kanaler. Modly kaldte Crozier »naiv« og »dum«. Nu har Modly sagt op.

Det har været en højdramatisk uge i den amerikanske flåde. Ikke bare om bord på hangarskibet ”USS Theodore Roosevelt”, som blev ramt af et eskalerende udbrud af coronavirus og måtte søge i havn i Guam. For en uge siden skrev kaptajnen, kommandør Brett Crozier, et brev til flådens øverste ledelse, som han bønfaldt om hurtig handling og hjælp til at evakuere størstedelen af besætningen til faciliteter på land i Guam.

»Vi er ikke i krig. Sømænd behøver ikke at dø. Hvis vi ikke handler nu, fejler vi i forsøget på at tage bedst muligt hånd om vores vigtigste ressource – vores sømænd,« skrev kaptajnen og bad om at få hele besætningen isoleret på land for at få situationen under kontrol.

Ifølge Forsvarsministeriet begik Crozier dog en alvorlig fejl, fordi han sendte brevet på en åben mail med kopi til 20-30 personer. Det var ifølge ministeriet et brud på sikkerheden, og den fungerende flådeminister Thomas Modly så sig derfor nødsaget til at fyre kommandør Crozier.

Hvad tillod denne fungerende flådeminister sig?

Det skabte et mindre oprør internt i flåden, blandt pårørende og bredt i landet, da medierne rapporterede om fyringen. En underskriftindsamling på nettet for at genindsætte Crozier har i skrivende stund runder 300.000 underskrifter, og da kaptajn Crozier gik fra borde i Guam, skete det til stående ovationer, taktfaste klapsalver fra besætningen og hyldestråbet »captain Crozier, captain Crozier, captain Crozier«.

Det var for næsten for meget for Thomas B. Modly, som i en tale til besætningen dagen efter forsvarede sin fyring af kaptajnen og kaldte Brett Crozier for både »naiv« og »dum«. Så brød Fanden løs. Hvad tillod denne fungerende flådeminister sig at kalde en skibschef, som kæmpede for sin besætnings ve og vel for »naiv« og »dum«?

Kritikken rejste sig som en bølge også langt ind i det politiske system, hvor flere krævede den fungerende flådeministers afgang. Tirsdag sendte han sin opsigelse til forsvarsminister Mark Esper, som i første omgang tøvede. Men tirsdag aften accepterede han opsigelsen.

Andre læste også

OLFI opdaterer til version 2.0 med et ansigtsløft og nye funktioner

Efter mere end otte år med det samme website går OLFI fremtiden i møde med en længe ventet version 2.0. Den byder på et mere tidssvarende udseende og nye funktioner. Vi håber, at I vil synes om forandringerne! Det har været min dårlige samvittighed. Alt for længe er jeg blevet...

Kommentér artiklen ...

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer