spot_img

Kaptajnen klappet fra borde af ”USS Theodore Roosevelt” efter upopulær fyring

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Den amerikanske flådeminister valgte torsdag at fratage kommandør Brett Crozier kommandoen over hangarskibet ”USS Theodore Roosevelt”, efter at skibschefen havde sendt et fire sider langt nødråb til Forsvarsministeriet om hjælp efter massivt udbrud af covid-19 om bord. På et døgn har næsten 100.000 offentligt skrevet under på et krav om hans genindsættelse.

Hvis man vil have et indblik i loyalitet, skal man kigge på videoen nedenfor. Den blev delt i flere versioner vidt og bredt på Twitter, efter at den populære chef for hangarskibet ”USS Theodore Roosevelt”, kommandør Brett Crozier, torsdag var blevet fyret for åben skærm af den fungerende flådeminister. Sent torsdag aften gik han fra borde på øen Guam i Stillehavet, hvor hangarskibet CVN71 har ligget fortøjet i en uge på grund af et massivt udbrud af covid-19 om bord.

»Captain Crozier, captain Crozier, captain Crozier … ,« begyndte en stor del af besætningen på 4.000 mand spontant at råbe, mens de taktfast klappede chefen fra borde.

Samtidig opstod på nettet en massiv underskriftindsamling for at få kaptajnen genansat. Hidtil har over 98.000 skrevet under på bare et døgn, og på de sociale medier bliver captain Crozier hyldet som …

»En sand amerikansk helt. Skriv under og del venligst denne appel om at genindsætte captain Crozier,« skrev en kvindelig Twitterbruger og linkede til underskriftindsamlingen med brug af hashtaggene #IStandWithCaptCrozier og #CVN71.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Twitterbrugeren ”MissCandyKiss” er helt på linje.

»Stolt kysthustru her – jeg står med kaptajn Crozier. Tak for at sætte vores sømænds liv først, selv når regeringen ikke vil!«

Komandøren udviste dårlig dømmekraft

Fyringen kom i kølvandet på, at et omfattende udbrud af coronavirus om bord på ”USS Theodore Roosevelt” har sendt den amerikanske flåde i alarmberedskab. Ifølge den fungerende flådeminister Thomas Modly har kommandør Brett Crozier begået den brøde, at han sendte sit fire sider lange nødråb til Forsvarsministeriet på en ikke-sikret e-mail og samtidig delte brevet så bredt, at det blev lækket til avisen The San Francisco Chronicle.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Farwell Sir it's been a pleasure #WEARETRSTRONG #MYCO #TR

Posted by Michael Washington on Friday, April 3, 2020

»Jeg kunne ikke komme til anden konklusion, end at kommandør Crozier tillod kompleksiteten af udfordringer i udbruddet af Covid-19 om bord at overvælde hans evne til at agere professionelt, da professionel ageren var det mest savnede,« sagde Thomas Modly og beskyldte kommandøren for at have udvist dårlig dømmekraft.

Sagen begyndte, da ”USS Thoedore Roosevelt” den 24. marts konstaterede de første tre tilfælde af covid-19 om bord. Det tal voksede til otte, og alle smittede blev i første omgang evakueret med helikopter til Guam, hvor de blev sendt i isolation. Men om bord på hangarskibet var coronasmitten i fuldt flor, og kort efter var over 100 smittet.

»Vi er ikke i krig. Sømænd behøver ikke at dø. Hvis vi ikke handler nu, fejler vi i forsøget på at tage bedst muligt hånd om vores vigtigste ressource – vores sømænd,« skrev kommandør Crozier og bad om at få hele besætningen isoleret på land for at få situationen under kontrol.

Ifølge flådeminister Modly var flåden allerede i gang med at adressere Croziers nødråb, da brevet blev skrevet. Modlys stabschef forsikrede ifølge San Francisco Chronicle kommandør Crozier om, at han til hver en tid havde en åben linje til af komme af med sine bekymringer til flådeministeren. Ifølge Modly forårsagede Croziers brev derfor unødig panik blandt besætningen og pårørende i land, lige som det såede tvivl om ”USS Theodore Roosevelt”s operative styrke.

Artiklen fortsætter under billedet …

Kommandør Brett Crozier (i midten) var den populære chef på hangarskibet “USS Theodore Roosevelt” (CVN71) indtil torsdag, da han blev fyret for åben skærm, fordi han havde sendt et brev til Forsvarsministeriet ad åbne kanaler. Her ses han på broen under sejlads i Stillehavet i februar.Foto: US Navy/ Pyoung K. Yi

Ifølge en unavngiven tidligere topofficer afslørede kommandør Croziers brev information om skibets beredskab, og at brevet derfor skulle have været klassificeret. Og det var præcis valget om at skrive det uklassificeret og dermed »give enhver inklusiv kineserne mulighed for læse med«, der vidnede om kaptajnens dårlige dømmekraft.

Ifølge avisen talte flådeminister Modly med forsvarsminister Mark Esper om sagen, og denne bakkede op om beslutningen at fritage Crozier fra tjenesten som chef for ”USS Theodore Roosevelt”.

Den fungerende flådeminister skød budbringeren

I alt er 1.000 sømænd fra hangarskibet sat i karantæne på Guam, og ifølge flåden kan 2.700 ultimativt blive sat i karantæne i land. Ifølge de seneste tal er 114 besætningsmedlemmer smittet med covid-19. Hjemme i USA har flere højt profilerede personer kritiseret fyringen af kommandør Corzier. En af dem er tidligere vicepræsident Joe Biden, som i øjeblikket fører kapløbet om at blive demokraternes kandidat til at udfordre præsident Trump ved præsidentvalget i november. Han opfatter fyringen som dårlig dømmekraft.

»Donald Trumps fungerende flådeminister skød budbringeren – en ledende officer, som var tro mod såvel sin mission for statens sikkerhed og sin pligt til at tage vare på sine sømænds helbred,« sagde Joe Biden.

Samme holdning deler den demokratiske senator Mark Warner.

»Jeg ved ikke, hvorfor du vil straffe nogen for det – slet ikke, når der står så mange liv på spil.«

Ifølge den demokratiske senator Jack Reed rejser sagen fra ”USS Thoedore Roosevelt” kritiske spørgsmål omkring flåden strategi til at bekæmpe covid-19 om bord på flådens skibe og ubåde.

Kommandør Brett Crozier taler på flydækket til besætningen om. bord på hangarskibet CVN71 “USS Theodore Roosevelt”. Foto: US Navy

Andre læste også

Forsvarets genrejsning kræver en fordomsfri tilgang fra alle parter

DEBAT: Forsvaret står et sted, hvor den politiske og den militære sfæres indbyrdes relation er i fare for at stå i vejen for en historisk genopretning. For at den kan føres ud i livet, skal der derfor ikke kun ses på organiseringen af forsvarsområdet, men på kulturen, som man...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Wedell Christensen
Læser
Wedell Christensen
9. april 2020 12:06

Hvornår går man uden om tjenestevejen til en bredere kreds? Når man ikke forventer medhold i den handling, man selv synes fornuftig. Så kaptajnen har nok haft sine grunde til at sikre, at hans handling blev offentligt kendt.

Jens Henriksen
Læser
Jens Henriksen
11. april 2020 15:43

Enig, det lugter langt væk af, at kaptajnen allerede forgæves havde prøvet at få Modly til at reagere.

Peter Nielsen
Læser
Peter Nielsen
4. april 2020 10:04

Specielt synes jeg det er positivt med ledende politikeres ønske om en høring inden skibschefen sættes fra kommandoen.