spot_img

Falsk officer snød sig til chefstillinger i det svenske forsvar

Det har sendt chokbølger gennem det svenske forsvar, at en betroet medarbejder gennem to årtier har kunnet svindle sig til en række eftertragtede militære stillinger og chefposter. Manden har flere internationale udsendelser bag sig, men har hele vejen gennem sin karriere pyntet sig med lånte fjer og end ikke gennemført officersuddannelsen, afslører det svenske medie Dagens Nyheter.

Det er en yderst pinlig sag, der har ramt det svenske forsvar, efter at Dagens Nyheter har afsløret, hvordan en nu suspenderet karriereofficer gennem næsten 20 år er lykkedes med at snyde sig til en den ene militære toppost efter den anden uden så meget som at have gennemført officersuddannelsen.

Mandens svindelkarriere tager sin begyndelse før årtusindeskiftet, hvor han bliver smidt ud fra officersskolen, da det kommer frem, at han er blevet optaget med forfalskede eksamenspapirer fra gymnasiet. Det holder ham ikke tilbage fra igen at kaste sig ud i dokumentfalsk, og med en fiktiv skolechefs signatur lykkes det den falske officer at opnå fastansættelse i det svenske forsvar. Han bliver de efterfølgende år udsendt til Kosovo og Afghanistan som henholdsvis kaptajn og major.

Siden lykkes det den driftige svindler at opbygge en flot karriere, der sågar byder på en chefstilling ved den militære efterretnings- og sikkerhedstjeneste Must. End ikke her fatter man mistanke til den falske officer, og manden får som privilegeret adgang til både krypteringsnøgler og hemmeligstemplet materiale.

Håndplukkes til at lede Mali-indsats

I 2016 bliver den falske officer rekrutteret til en anden sikkerhedsklassificeret lederstilling ved kystvagten, som han fyres fra, da det i efteråret 2018 bliver opdaget, at han også her har givet falske oplysninger om sin uddannelsesbaggrund. I sommeren 2019 håndplukkes manden til endnu en højtstående stilling, denne gang som leder af det svenske bidrag til FN-operationen i Mali. Inden han når så langt, bliver det svenske forsvar imidlertid bekendt med årsagen til hans fyring ved kystvagten, og først på dette tidspunkt bliver det fulde omfang af mandens svindel kendt.

Oven på afsløringerne af det årelange svindelnummer, er der nu lagt op til selvransagelse i det svenske forsvar. Fra den militære efterretningstjeneste er meldingen, at man fremover skærper sikkerhedsprocedurerne, og det kan også blive resultatet i resten af det militære system. I hvert fald erkender oberstløjtnant Carl-Axel Blomdahl over for Dagens Nyheter, at det svenske forsvar er blevet snydt, og at der nu iværksættes en undersøgelse af det to årtier lange forløb.

“Vi synes, vi har en god metode til at udføre sikkerhedsgodkendelse af de personer, vi ansætter i de væbnede styrker. Ingen metode er hundrede procent sikker, og jeg kan kun sige, at vi har fejlet i dette tilfælde,” fortæller han og tilføjer, at han i sine 30 år i militæret aldrig har set eller hørt om lignende.

Den svindelmistænkte officer er indtil videre stadig ansat, men er fritaget fra tjeneste.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer