Danmark trækker midlertidigt sine soldater ud af Irak efter Irans hævnangreb

1
Statsminister Mette Frederiksen (S) var flankeret af sine partikolleger i form af udenrigsminister Jeppe Kofod og forsvarsminister Trine Bramsen, da hun onsdag efterniddag i Statsministeriets spejlsal annoncerede en midlertidig tilbagetrækning af de danske soldater i Irak til Kuwait. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Hovedparten af de 133 danske soldater på Al Asad-basen i det vestlige Irak trækkes midlertidigt ud af Irak som konsekvens af det iranske missilangreb på basen. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen her til eftermiddag på et pressemøde i Statsministeriet. I første omgang flyttes tropperne til Kuwait.

Den danske regering tager nu konsekvensen af nattens iranske missilangreb på Al Asad-basen i Irak og trækker størstedelen af de danske soldater, der arbejder på basen, ud af landet.

”Sikkerheden for vores soldater har vores allerhøjeste prioritet. Vi har besluttet at flytte en gruppe soldater til Kuwait. Det er vigtigt at understrege, at det er midlertidigt,” sagde statsministeren blandt andet og gjorde samtidig klart, at der forhåbentlig er tale om dage, snarere end uger.

Mens størstedelen af de danske soldater altså midlertidigt flyttes til Kuwait, bliver mellem 30 og 40 soldater tilbage i Irak. De udgør den del af det danske kontingent, der ikke er direkte involveret i træningen af irakiske soldater. Fra dansk side er man dog fortsat fast besluttet på at yde sit bidrag i kampen mod ISIL, slog statministeren fast. Derfor skal dagens beslutning ikke ses som en afslutning på det danske engagement i regionen.

“Det vil være katastrofalt, hvis den nuværende situation ændrer på indsatsen mod ISIL. Vores forhåbning er, at det arbejde vil fortsætte, men vi kan ikke træffe beslutninger på andres vegne,” sagde Mette Frederiksen på pressemødet, der blev afholdt efter et hasteindkaldt møde i Udenrigspolitisk Nævn tidligere på dagen.

Danmark er ikke ene om at trække sine tropper ud af Irak. Også Spanien, Slovakiet, Tyskland og Kroatien sender midlertidigt deres respektive soldater til Kuwait, skriver New York Times, der citeres af DR.

Statsministeren gjorde det på pressemødet desuden klart, at regeringen ikke ønsker en offentlig diskussion af dens holdning til drabet på general Soleimani, som har givet anledning til den iranske gengældelse.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer