spot_img

Nær relation udfordrer auditørkorpsets uafhængighed i penibel sag

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forsvarsministeriets Auditørkorps har i det seneste halvandet år efterforsket en række sager om inhabilitet i Forsvarets og Forsvarsministeriets øverste ledelser. Nu står den militære politi- og anklagemyndighed selv i en penibel sag, hvor efterforskningschefens royale bånd gør ham inhabil i forhold til en aktuel undersøgelse.

Det er en penibel sag, som skal håndteres med allerstørste forsigtighed. I Forsvarsministeriets Auditørkorps er auditør Claus Risbjerg sig inderligt bevidst om, at hans efterforskningschef i øjeblikket står i en yderst vanskelig situation som inhabil. Årsagen er efterforskningschefens relation til Jeppe Handwerk, der lige som efterforskningschefen selv er nær ven med kronprins Frederik.

Efterforskningschefen hedder Hans Herluf Pedersen, og han var i mange år kronprins Frederiks personlige livvagt. Relationen går helt tilbage til midten af 1980’erne, da kronprinsen gik i gymnasiet og levede det vilde, unge liv med byture, kærester og hurtige biler. I løbet af de omtrent to årtier som personlig livvagt udviklede Hans Herluf Pedersen og kronprinsen et forhold, som nogle kilder beskriver som et meget nært venskab og andre kalder for en art far-søn forhold.

Læs også: Auditørkorpset går ind i sag om chefen for Frømandskorpset efter OLFIs interview

Ingen af OLFIs kilder lægger skjul på, at Hans Herluf Pedersen i dag er den person uden for kongehuset, som formentlig står kronprinsen allernærmest. Det kom bl.a. til udtryk i 2009, da kronprinsen under et besøg hos de danske soldater i Afghanistan deltog i et interimistisk feltbryllup og agerede forlover for Hans Herluf Pedersen, som var udsendt for politiet.

Forsvarskommandoen har bedt auditørkorpset om undersøgelse

I dag bruger Hans Herluf Pedersen sin erfaring og sine evner fra politiet med opklaring af lovbrud og kriminelle forhold som militær efterforskningschef i Forsvarsministeriets Auditørkorps. Gennem sine mange år som livvagt og ven med kronprins Frederik har Hans Herluf Pedersen også lært mange af kronprinsens øvrige venner at kende. En af dem er Jeppe Handwerk, som kronprinsen lærte at kende i begyndelsen af 1990’erne og siden forrettede tjeneste med som frømand.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om de krebsegilder, som Anders Lassen Fonden holder i Jeppe Handwerks private hjem med deltagelse af bl.a. cheferne for Specialoperationskommandoen og Frømandskorpset …

Efter tiden i Frømandskorpset etablerede Jeppe Handwerk virksomheden Copenhagen Global og siden Copenhagen Group, som i dag sælger materiel og udstyr til Forsvaret for mange millioner kr. I 2018 solgte Copenhagen Group to såkaldte RHIB’er (Rigid Hull Inflatable Boat) eller rettere gummibåde med hård bund til Forsvaret for 27 mio. kr.

Handlen kom aldrig i udbud, og samtidig har en anden del af den handel fået Forsvarskommandoen til at bede auditørkorpset om at undersøge sagen. Det fremgik af en pressemeddelelse fra Forsvarskommandoen den 11. november. Sagen drejer sig om salget af motorer til bådende, hvor »omstændigheder og personlige relationer« mellem Jeppe Handwerk og chefen for Frømandskorpset øjensynligt har givet anledning til mistanke om urent trav.

Efterforskere gennemfører undersøgelse af chefens nære bekendte

Gennem sine mange år som livvagt for kronprinsen er Hans Herluf Pedersen ifølge OLFIs oplysninger også kommet helt tæt på Jeppe Handwerk pga. hans nære venskab med kronprinsen. Nu er Hans Herluf Pedersen så ansvarlig for en juridisk forundersøgelse, som hans egne efterforskere gennemfører mod chefens nære bekendte i form af Jeppe Handwerk.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om muligt magtmisbrug i Frømandskorpset …

Siden efteråret 2018 har auditørkorpset gennemført en række undersøgelser af forhold omhandlende nepotisme og inhabilitet i Forsvarets og Forsvarsministeriet ledelser kulminerende med en tiltalerejsning kort før jul mod den nu tidligere hærchef og generalmajor H.-C. Mathiesen. Samme problemstilling må Forsvarsministeriets Auditørkorps nu selv håndtere.

Læs også: Kronprinsens ven og prins Christians gudfar truer OLFI med bål og brand

OLFI ville gerne have interviewet Hans Herluf Pedersen om dennes inhabilitet, men han oplyser gennem auditør Claus Risbjerg, at han ikke ønsker at stille op til interview. OLFI ville også gerne have hørt auditør Claus Risbjerg, hvordan han håndterer sin efterforskningschefs inhabilitet, og hvordan han i øvrigt sikrer auditørkorpsets uafhængighed.

Grundet juleferie og nytårstravlhed har auditøren ikke nået at svare på OLFIs spørgsmål, som er stillet skriftligt den 16. december. OLFI ville også gerne have interviewet Jeppe Handwerk om, hvordan han stiller sig i forhold til auditørkorpsets undersøgelse, men han har gennem sin advokat meddelt OLFI, at han ikke ønsker at svare på spørgsmål fra dette medie.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer