Danmark vil sende 200 mand til Irak

2
Danske soldater hjælper i forvejen med at uddanne de irakiske sikkerhedsstyrker gennem Operation Inherent Resolve (OIR), men fra slutningen af 2020 skal Danmark måske også lede Natos træningsmission NMI. Foto: Forsvaret

Den danske regering vil på næste uges Nato-topmøde tilbyde, at Danmark fra slutningen af 2020 og halvandet år frem overtager ledelsen af Natos træningsmission i Irak. Missionen understøtter den amerikanskledede indsats i Operation Inherent Resolve og skal hjælpe irakerne med at forhindre Islamisk Stat i at genopstå.

Når Natos Leader’s Meeting skydes i gang i næste uge, bliver det med et markant dansk tilbud på bordet. Regeringen har nemlig besluttet, at Danmark fra slutningen af 2020 og halvandet år frem kan overtage ledelsen af Natos træningsmission i Irak, Nato Mission Iraq (NMI). Det skriver Forsvarsministeriet på sin hjemmeside.

Missionen ledes for nuværende af Canada og består af cirka 500 soldater fra både Nato og partnerlande som Australien, Finland og Sverige. NMI understøtter den kapacitetsopbygning, der i forvejen foregår gennem den amerikanskledede indsats Operation Inherent Resolve, og har til formål at sætte irakerne i stand til at forhindre Islamisk Stats tilbagevenden.

Det danske forslag indeholder et ledelses- og stabsbidrag på op til 13 personer, et sikrings- og eskortebidrag på op til 130 personer samt et transporthelikopterbidrag på op til 70 personer, skriver Forsvarsministeriet.

”Danmark løfter sin del af byrden”

Den danske udmelding kommer efter længere tids amerikansk kritik af Danmarks manglende efterlevelse af Natos 2-procents-målsætning, som blev vedtaget i Wales i 2014. Med forslaget ønsker regeringen at vise, at Danmark fortsat vil være en seriøs bidragsyder. Skal man tro udenrigsminister Jeppe Kofod, er tilbuddet da også noget, der bliver lagt mærke til i USA:

”Kampen mod ISIL fortsætter og det gør Danmarks engagement også. Tilbuddet om dansk lederskab for NATO’s træningsmission i Irak viser igen Danmarks vilje til at tage ansvar og gå forrest, hvor det gælder, når det gælder. Under Nato-udenrigsministermødet i sidste uge drøftede jeg regeringens overvejelser med min amerikanske kollega, Mike Pompeo, og med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, som begge var meget positive. Med bidraget vil vi kunne levere en endnu stærkere indsats i vores fælles kamp mod terrorbevægelsen ISIL ved at træne irakerne. Regeringen fører en aktiv udenrigs- og sikkerhedspolitisk linje med fokus på alliancesolidaritet og konkrete bidrag til vores fælles sikkerhed. Vi lægger vægt på at Danmark, som kerneallieret Nato-medlem, løfter sin del af byrden i Nato, der er garantien for danskernes sikkerhed,” udtaler udenrigsministeren.

Beslutningsforslag i løbet af 2020

Jeppe Kofod suppleres af forsvarsminister Trine Bramsen, der også bemærker, at forslaget allerede er blevet positivt modtaget blandt alliancepartnerne:

”Det er en vigtig og markant opgave for Danmark at tilbyde ledelsen af en Nato-mission af denne karakter og størrelse. Det er et bidrag, som er meget værdsat af vores allierede. Det danske forsvar og vores soldater har erfaringen og ekspertisen til at løfte opgaven. En opgave til gavn for sikkerheden – ikke bare i Irak og regionen, men også i vores del af verden.”

Før bidraget kan realiseres, vil regeringen fremsætte beslutningsforslag i Folketinget. Det er endnu ikke klart, hvornår i løbet af den kommende år det kommer til at ske.

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer