spot_img

Nye fartøjer gør Marinehjemmeværnet hurtigere og mere relevant

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Marinehjemmeværnets præsenterede og navngav i søndags tre nye fartøjer, som over en toårig periode skal testes på deres evne til at løse de flotillernes opgaver. Fartøjerne sejler med mindre besætninger, men næsten dobbelt så hurtigt som de eksisterende hjemmeværnsfartøjer, og det kommer til at give et operativt løft, lyder det fra samarbejdspartnerne i Søværnet.

Fremover vil Marinehjemmeværnets flotiller i Nyborg, Hundested og Vejle/Horsens kunne rykke væsentlig hurtigere ud til opgaver, hvad enten det drejer sig om at assistere sejlere i havsnød, at inddæmme af olieudslip eller foretage eftersøgninger. De tre flotiller har netop fået overdraget tre nye hurtigtgående fartøjer, som skal testes med henblik på at afgøre, om landets resterende flotiller også skal opgraderes.

Artiklen fortsætter under billedet …

De nye fartøjer blev præsenteret og navngivet ved en ceremoni på Marinehjemmeværnets uddannelsescenter på Slipshavn. Foto: Skovdal Nordic, Kasper Kamuk

De såkaldte maritime indsatsfartøjer-medium (MIF-M) med pennantnumrene MHV 10, 11 og 12 blev søndag navngivet henholdsvis Bågø, Strynø og Rønø. Det foregik ved en ceremoni på Marinehjemmeværnets uddannelsescenter på Slipshavn under deltagelse af repræsentanter for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, Hjemmeværnet og den faste samarbejdspartner Søværnet. Chef for Søværnskommandoen kontreadmiral Torben Mikkelsen var da også glad for udsigten til et endnu mere effektivt samarbejde:

”Marinehjemmeværnets støtte til Søværnet vil i fremtiden kun blive endnu større. Sammen løser vi helt centrale opgaver som eftersøgninger, søredninger, havmiljøopgaver og farvandsovervågning for at nævne nogle få. De nye fartøjer vil løfte det samlede maritime beredskab,” sagde Torben Mikkelsen, der navngav MHV 11, Strynø.

Han udtrykte samtidig stor respekt for den frivillige indsats, de frivillige flotiller leverer hele året rundt.

Næsten dobbelt så hurtige som hidtil

De nyindkøbte fartøjer er oprindeligt designet som lodsbåde og købt gennem det statslige lodseri Danpilot. De har siden fået installeret nyt navigations- og kommunikationsudstyr samt nyt søgelænder og affutage til montering af let maskingevær. Endelig er de blevet malet i den velkendte grå farve.

Besætningsmedlemmer på MHV 12, Rønø, under havnemanøvre. Foto: Skovdal Nordic, Kasper Kamuk

Fartøjerne blev overleveret af direktøren for Forsvarsministeriets Materiel- og indkøbsstyrelse, generalløjtnant Flemming Lentfer, og skal testes som en del af forsvarsforliget. Testen skal afklare, om man på sigt skal satse mere på de mindre, hurtige skibstyper, der med en topfart på 21 knob er næsten dobbelt så hurtige som de eksisterende hjemmeværnsfartøjer af 800- og 900-klassen.

”Projektet kan komme til at vise os nye måder at operere på og nye muligheder for at støtte såvel Søværnet som øvrige myndigheder og andre aktører på havet, som Marinehjemmeværnet støtter. Det er min klare overbevisning, at de nye fartøjer kan gøre Marinehjemmeværnet endnu mere relevant og interessant for vores mange samarbejdspartnere,” lød det fra chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly, da han navngav fartøjet MHV 12, som fik navnet Rønø.

Stor interesse blandt besætningerne

De nye fartøjer skal over de næste to år testes af frivillige besætninger i flotillerne og vil først og fremmest blive vurderet på deres evne til at løse samme opgaver, som Marinehjemmeværnets 30 grå fartøjer allerede løser. Samtidig skal også Søværnet kunne bruge dem i den operative opgaveløsning.

Interessen for projektet har været stor blandt de frivillige i Marinehjemmeværnet. 16 ud af Marinehjemmeværnets 31 sejlende flotiller (underafdelinger) har budt ind på at teste MIF-M. Blandt de heldige er Torben Lund Larsen, som er chef for flotille 242 Østfyn ved Nyborg. Han ser frem til at prøve kræfter med MHV 11, Strynø.

”Vi er rigtig spændte på at få det nye fartøj i flotillen og afprøve, hvad det kan. Når vi skal lave farvandsovervågning, kan vi nu følge med de skibe, vi overvåger på grund af den højere fart på vores nye fartøj. Vi glæder os også til at se, hvad det kan på politi- og toldsejladser. Det er nogle af de ting, vi skal hjem og teste i flotillen,” siger han.

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer