spot_img

Nyt bemandingssystem for chefer skal skabe større åbenhed og mere transparens

For at kandidere til de øverste stillinger i Forsvaret, skal man fremover søge om optagelse i en chefpulje. Chefstillinger bliver slået op to gange om året, og sammen med udnævnelsesråd og ansættelsesudvalg skal det nye system gøre op med myter og skabe større transparens. Baggrunden for systemet er alle sagerne om inhabilitet og nepotisme.

Et helt nyt bemandingssystem for chefer i Forsvaret ser i dag dagens lys. Det sker på baggrund af den lange række af sager om inhabilitet og nepotisme, som dette medie gennem et år har afdækket i såvel Forsvarsministeriet som Forsvaret.

»Når der ansættes chefer på højt niveau, skal det være mere tydeligt, hvad der kræves af kandidaterne. Vi vil gerne have en større gennemsigtighed i forhold til vores bemanding af chefposter, og så er vi gået til kamp mod de myter, som eksisterer,« siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) til OLFI.

Derfor søsætter ministeriet sammen med Forsvarskommandoen og personalestyrelsen i dag et pilotprojekt med et nyt udnævnelsesråd, der skal vurdere og vælge kandidater på oberstløjtnant- og kommandørniveau, som er egnede til udnævnelse til næste niveau. Rådet giver den enkelte kandidat en konkret tilbagemelding og dermed klarhed over, hvad der kræves af den pågældende for at blive udnævnt.

Chefstillinger bliver slået op to gange om året

Samtidig bliver alle stillinger på oberst- og kommandørniveau slået op i to årlige bemandingsrunder. Det gør det ifølge Forsvarsministeriet muligt at se, hvilke stillinger der aktuelt bliver ledige i det kommende halve år. Samtidig vil chefstillinger som udgangspunkt blive tidsbegrænset i en periode på fire år. Forsvarschef Bjørn Bisserup glæder sig over det nye system.

»Hidtil har vi slået én stilling op ad gangen. Så er der blevet en stilling ledig, som så er blevet slået op. Det nye er, at vi for det første implementerer et udnævnelsesråd i første omgang på oberst- og kommandørniveau. Det består af medlemmer fra Forsvaret, personalestyrelsen, departementet og formanden for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark som observatør. Når man er blevet erklæret egnet til udnævnelse, er man i den pulje, hvorfra man kan søge de chefstillinger, som bliver slået op fremadrettet to gange om året. Det er en stor forandring, som skaber større gennemsigtighed,« siger Bjørn Bisserup.

Oberstløjtnanter og kommandørkaptajner, der udnævnes til oberster og kommandører, vil ifølge Forsvarsministeriet blive ansat på åremålskontrakter. Det motiverer ifølge Forsvarsministeriet den enkelte til kontinuerlig udvikling og høj performance for at fortsætte på niveauet. Ministeriet mener, at åremålsansættelser vil sikre dynamik på niveauet.

Pilotprojektet kører i to år med begyndelse fra 1. januar 2020. Ved udgangen af pilotprojektet vil departementet, forsvarschefen og styrelsescheferne tage stilling til, om hvorledes konceptet skal udbredes til øvrige chefniveauer.

OLFI publicerer senere et dobbeltinterview med forsvarsminister Trine Bramsen og forsvarschef Bjørn Bisserup.

Du kan se de overordnede tanker bag det nye bemandingssystem på planchen nedenfor, som Forsvarsministeriet har udarbejdet.

Andre læste også

Action24 viser, at soldaterne selv er den bedste reklame for Forsvaret

KOMMENTAR. Action24 var en saltvandsindsprøjtning uden sidestykke, og jeg har i nyere tid aldrig set så mange glade og smilende soldater. Messen i Fredericia viste, at soldaterne sælger billetter helt uden styrelsernes indblanding. Send soldaterne ud på mini-messer i alle garnisonsbyer! Ja, det koster, men det kan være dyrere...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer