USA truer Iran med gengældelse efter droneangreb på olieanlæg i Saudi-Arabien

0
USA har frigivet et satellitfoto af det brændende olieanlæg Abqaiq i Saudi Arabien. Foto: Labs Inc

Den amerikanske præsident Donald Trump er klar til at iværksætte et modangreb som reaktion på et droneangreb i Saudi-Arabien lørdag. Houthier i Yemen har taget skylden for angrebet, som har ødelagt halvdelen af Saudi-Arabiens olieproduktion. USA mener, at Iran står bag.

Situationen i Mellemøsten spidsede i weekenden til, da et koordineret droneangreb mod olieanlæg i Saudi-Arabien ødelagde halvdelen af landets olieproduktion. Ifølge amerikanske efterretningskilder er 17 nøglepunkter i Saudi-Arabien blevet ramt, og ødelæggelserne har reduceret verdens samlede olieproduktion med 5 pct.

Yemenitiske houthier tog efterfølgende ansvaret for angrebet, men ifølge USA står det iranske regime i Teheran bag. Natten til mandag skrev den amerikanske præsident Donald Trump på Twitter, at han er klar til et militært modsvar – med slet skjulte trusler mod Iran.

»Der er grund til at tro, at vi kender gerningsmændene. Vi er klar, afhængig af bekræftelse, men vi venter på at høre, hvem Saudi-Arabien mener, der står bag angrebet, og under hvilke vilkår vi bør fortsætte,« skriver Trump.

Mike Pompeo udpeger Iran som ansvarlig for angrebet

Den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo var imidlertid mere klar i mæglet end præsidenten, og på Twitter skriver han, at Iran står bag angrebet. Anklagerne har fået Irans udenrigsministerium til at rette hård kritik af USA.

»Sådanne nyttesløse og blinde beskyldninger og bemærkninger er uforståelige og meningsløse,« siger talsmand for ministeriet Abbas Mousavi ifølge nyhedsbureauet AFP.

I Saudi-Arabien har kronprins Mohammed bin Salman sagt, at Saudi-Arabien er »klar til at svare igen på dette terrorangreb«.

Ifølge det saudiarabiske olieselskab Aramco er olieproduktionen i Saudi-Arabien reduceret med 5,7 mio. tønder råolie om dagen. Dermed hersker der ifølge eksperter ikke tvivl om, at benzinpriserne i den kommende tid vil stige markant, og da markederne åbnede mandag morgen, steg prisen ifølge reuters med 15 pct.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer