Jesper Steenberg Larsen havde aldrig sejlet og kendte ikke forskel på styrbord og bagbord. Alligevel investerede han pengene fra en arbejdsskadeerstatning pga. to udsendelser til Afghanistan i en sejlbåd. S/Y Veteranen hjælper veteraner af alle slags og oplever i dag stor opbakning – ikke mindst fra Søværnet.

Det var en stor lettelse for Jesper Steenberg Larsen, da han sidste år siden blev tilkendt arbejdsskadeerstatning efter sine to ophold i Afghanistan. Udsendelserne med hold 7 og 9 havde ramt ham hårdt, og i 2014 blev han diagnosticeret med PTSD, hvilket Arbejdsskadestyrelsen fire år senere vurderede skulle udløse en erstatning.

Udover en længe ventet anerkendelse af de psykiske eftervirkninger af udsendelserne betød erstatningen, at Jesper kunne arbejde videre med et projekt, han gennem længere tid havde barslet med, og som siden har oplevet stor succes og massiv interesse – ikke mindst fra Forsvaret. Jesper havde i 2016 købt en sejlbåd for lånte penge. Båden skulle komme andre skadede veteraner til gavn, og med Arbejdsskadestyrelsens afgørelse var der endelig styr på økonomien, så projektet kunne videreføres.

Båden, en 46-fods Bavaria, blev passende døbt ”S/Y Veteranen”, hvilket samtidig er navnet på den forening, der er stiftet til at stå for drift og samarbejdsaftaler, så skipper Jesper Steenberg Larsen kan koncentrere sig om sejladsen i og omkring Danmark. Her er fokus at koble af og få talt om stort og småt med andre veteraner, mens Danmark nydes fra søsiden.

Kunne ikke kende styrbord fra bagbord

Det lå ellers ikke i kortene, at den tidligere soldat ved Gardehusarregimentet og Livgarden nogensinde skulle ende som skipper på sin egen båd. Før karrieren i Hæren blev Jespers tid tilbragt i dårligt selskab i Viborg, og sejlads var end ikke en overvejelse i det miljø. Ideen til ”S/Y Veteranen” opstod først år senere, da Jesper sammen med kammeraten Kim fra Rekreationshjemmet i Holstebro, hvor han var i behandling for sin PTSD, kom til at se TV2-serien ”Kurs mod fjerne kyster”.

Artiklen fortsætter under billedet …

20190723 Veteranen02
Skipper Jesper Steenberg Larsen købte “Veteranen” uden nogensinde at have sejlet. Få år senere er der til gengæld styr på færdighederne, og projektet oplever for tiden stor succes. Foto: S/Y Veteranen

Der viste sig at være kort fra tanke til handling, og pludselig stod den tidligere hærsoldat med en 46-fods Bavaria uden det fjerneste begreb om tilrigning, søvejsregler eller navigation. Læringskurven som nyslået sejler var derfor temmelig stejl, og allerede på første sejlads rundt om Venø nær Struer, blev det klart for Jesper Steenberg Larsen, præcis hvor store hullerne i hans viden om sejlads egentlig var.

”Jeg anede ikke, hvad skøderne var til. Og jeg kiggede på masten og tænkte, ’hold kæft en pind, der står der’. Det var så surrealistisk,” mindes han.

”Jeg kunne heller ikke sådan rigtig finde ud af bøjerne. Jeg havde en idé om, hvad der var hvad, men jeg kunne aldrig huske, hvad der var styrbord, og hvad der var bagbord.”

Manglen på rutine førte til både en grundstødning og en stribe andre begynderfejl i ”Veteranens” første sæson, men siden de første spæde sømil er det gået usædvanlig stærkt med at sætte sig ind i både vedligehold og de mange sejladsdiscipliner. Kompetencerne er nu så skærpede, at sikkerheden på den 14 meter lange Bavaria 46 er i top og gæster kan sejle med.

Glemmer både tid og bekymringer

Ombord på ”Veteranen” har Jesper typisk fem eller seks besætningsmedlemmer. Fire mand udgør besætningens kerne, mens de sidste pladser roterer mellem forskellige veteraner, der sejler med i kortere eller længere perioder. Ikke alle medsejlende er fra Hæren, for der er mange andre veteraner, som også kan have gavn af en tur på havet.

En af de udefrakommende besætningsmedlemmer på den igangværende del af sommertogtet er 38-årige Bo, som er politibetjent. Han har fået plads på ”Veteranen” gennem non-profit-organisationen Thin Blue Line, der støtter fysisk og psykisk tilskadekomne ansatte ved politiet. For Bo har turen nærmest været terapeutisk, fortæller han.

Artiklen fortsætter under billedet …

20190723 Veteranen03 1
Besætningen på “Veteranen” kommer hele landet rundt. Seneste havneophold i Danmark var i København, hvor Amaliekajen byder på gode fotomuligheder. Foto: S/Y Veteranen

”Det giver noget ro at komme ud. Lige pludselig glemmer man, hvilken dag det er. Alle de der bekymringer, man har haft, dem smider man bare over venstre skulder, og så tænker man ikke mere over det. Hvad der før har kunnet virke uoverskueligt, er blevet lettere, mens jeg har været afsted her.”

Selvom det til at starte med krævede en del overtalelse fra Bos kone, før han besluttede sig for at tage afsted, har han fået smag på livet til søs og sætter stor pris på oplevelserne i selskab med den øvrige besætning.

”Det er fedt, jeg kom afsted. Jeg har fået mere energi, selvom jeg har sovet ad helvede til indimellem. Det er en rigtig positiv oplevelse,” fortæller han.

Det er ikke kun Bo, der har fået noget ud af hans ophold på båden. Soldaterne har også lært noget af Bo, pointerer Jesper, der undervejs i samtalen understreger, at det er det sociale samvær, der driver værket.

”Mange af os fra Hæren, der har været i Afghanistan, har sgu været lidt nogle rødder. Og så sidder vi her med en politimand! Der er nogle fordomme, men så sidder vi og griner og snakker og finder ud af, at vi måske ikke er så forskellige.”

”Vi er ninjaer på vandet”

At sejlads giver mulighed for at lade tankerne flyve, vil de fleste lystsejlere nok skrive under på, men at det også kan afhjælpe PTSD-symptomer har Jesper og besætningen fundet ud af på egen krop. Når først fortøjningerne til land er sluppet, bringes mange af de positive erfaringer fra militæret nemlig i spil i samarbejdet om at få båden til at nå sin destination.

Det er dog ikke tanken, at sejlads med ”Veteranen” skal være forbeholdt PTSD-ramte. Det var ellers oprindeligt tanken, men i dag ser Jesper Steenberg Larsen helst, at tilbuddet bliver åbent for alle veteraner uanset sygdomsforløb.

”Jeg skal ikke defineres på, at jeg er Jesper, der er veteran med PTSD. Jeg skal bare være Jesper, der er veteran,” siger Jesper og tilføjer:

”Jeg sejler mindst lige så godt som én, der ikke har PTSD. Det er gået op for mig, at der er folk, der har sejlet i 15 år, der ikke tør sejle om natten. Vi er ninjaer på vandet om natten, og vi ved, hvad vi laver. Vi er ikke nervøse eller bange for det. Vi reagerer, gør det vi skal og kommer sikkert i havn hver gang.”

Skipperen suppleres af besætningens yngste mand, Milo, der selv er veteran fra Hæren og har været udsendt med Jesper.

”Det skal ikke bare være for folk, der er kukkeluk.”

Det er ikke mindst den klare rollefordeling ombord, der er med til at gøre besætningen til en effektiv enhed, og her trækker besætningsmedlemmerne på deres erfaringer fra Forsvaret, fortæller Milo.

”Når vi stikker ud, så er det ligesom at være på patrulje. Så går vi i vores virke igen og bruger alt det, vi har lært i Forsvaret med kommandoforplantning og ’nu gør du det bare’. Der er ingen slinger i valsen. Vi kender kommandoen. Lige så snart vi stikker ud, ryger alle bekymringer væk.”

Møder opbakning overalt i landet

Det er særligt i år, ”S/Y Veteranen” har fået – om man så må sige – vind i sejlene. Den store succes har kastet masser af kontakter af sig både i og udenfor sejladsmiljøet. I juni måned mødtes Jesper med repræsentanter for Søværnet i forbindelse med den officielle markering af “S/Y Veteranens” stiftelse, hvilket har ført til en samarbejdsaftale med Søværnets sejlkuttere Svanen og Thyra, der til daglig bruges til at uddanne kadetter i optisk navigation – en disciplin ”Veteranens” besætninger gerne selv vil lære.

Lige så travlt, de skiftende besætninger på ”Veteranen” har med at lære at begå sig til søs, lige så travlt har de med at svare på henvendelser fra interesserede, der enten vil sejle med eller støtte projektet. Faktisk er det gået så stærkt, at Jesper har svært ved at følge med de mange beskeder, der hver dag lander i indbakken på Facebook, hvor siden ”S/Y Veteranen” på kun fire måneder har fået knap 1200 følgere.

Et samarbejde med Danske Veteraner er også ved at blive stablet på benene, så der kan formidles kontakt til veteraner, der vil have godt af en tur til søs.

Indtil videre er tilmeldingen til en tur med ”Veteranen” dog ikke sat i system. Hvis du i mellemtiden ønsker at sejle med ”S/Y Veteranen”, skal du tage kontakt til Jesper og besætningen på Facebook.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer