spot_img

Pentagon er et studie i ledelsesproblemer

BLOG: Pentagon er ikke just kendt for at være en velfungerende og velsmurt bureaukratisk maskine, men den aktuelle situation i toppen af det amerikanske forsvarsministerium sætter alligevel nye standarder for ledelsesproblemer: 19 civile topposter udfyldes af fungerende ministre eller af embedsmænd, som ikke er bekræftet af Senatet.

En omfattende omgang stoleleg er i gang i Pentagons top. Det sker, alt imens USA befinder sig i en højspændt situation med Iran, og samtidig med at man også befinder sig i en stormagtskonkurrence med Rusland og Kina.

På den hjemlige front befinder Pentagon sig i svære bureaukratiske kampe med især national sikkerhedsrådgiver John Bolton og udenrigsminister Mike Pompeo, som begge står for en langt mere konfrontatorisk udenrigspolitisk kurs end Pentagons top hidtil har stået for. Når toppen af Pentagon på den måde er udhulet, svækker det helt naturligt organisationens status i disse kampe i præsident Trumps nationale sikkerhedsteam.

I midten af juni måned trak den fungerende amerikanske forsvarsminister Patrick Shanahan sig fra sin post. Det gjorde han efter afsløringer af voldsproblemer i hans tidligere ægteskab. Det betød, at USA fik sin tredje forsvarsminister på de to og et halvt år, som Trump-administrationen har været ved magten. Men faktisk har man i virkeligheden den fjerde siddende på posten. Mark Esper overtog som fungerende forsvarsminister fra Patrick Shanahan, men da han ikke kan besidde den post, mens han er nomineret til den, har flådeminister Richard Spencer overtaget posten som fungerende forsvarsminister, indtil Esper har gennemgået bekræftelsesprocessen. Esper var tirsdag til høring i Senatets forsvarsudvalg, og en afstemning i Senatet forventes indenfor få dage.

18 civile poster mangler at blive besat

Men stolelegen om den øverste civile post i Pentagon er kun en del af problemet. Der er nemlig en langt mere omfattende stoleleg i gang længere nede i hierarkiet. CNN har lavet en oversigt over de civile topposter, som i øjeblikket udfyldes af fungerende ministre eller embedsmænd – poster som kræver bekræftelse i Senatet. Der er tale om følgende 18 poster:

 1. Secretary of Defense
 2. Deputy Secretary of Defense
 3. Chief Management Officer of the DoD
 4. Under Secretary of Defense for Personnel and Readiness
 5. Deputy Under Secretary of Defense for Personnel and Readiness
 6. Inspector General of the DoD
 7. Director of Cost Assessment and Program Evaluation
 8. Assistant Secretary of Defense for Health Affairs
 9. Assistant Secretary of Defense for International Security Affairs
 10. Assistant Secretary of Defense for Manpower and Reserve Affairs
 11. Assistant Secretary of Defense for Nuclear, Chemical and Biological Defense Program
 12. Assistant Secretary of Defense for Special Operations and Low Intensity Conflict
 13. Secretary of Army
 14. Under Secretary of the Army
 15. Assistant Secretary of the Navy for Energy, Installations and Environment
 16. General Counsel of the Department of the Navy
 17. Secretary of Air Force
 18. Under Secretary of the Air Force

Men hvorfor stoppe der? Vi kan faktisk også supplere med store udskiftninger i den militære ledelse i Pentagon. Her er der dog tale om planmæssige udskiftninger, men når de sker samtidig med så massive huller i den civile ledelse, giver det anledning til bekymring. I disse uger og måneder sker foretages der i den militære ledelse udskiftninger på følgende poster:

 • Chairman of the Joint Chiefs of Staff
 • Vice- Chairman of the Joint Chiefs of Staff
 • Chief of Staff of the Army
 • Chief of Naval Operations
 • Commandant of the Marine Corps

Ligesom processen med udpegelse af en ny forsvarsminister, er processen med udnævnelse af et par af de militære topposter også ramt af problemer.

Ny ny mand til toppen af flåden

Manden som den 1. august stod til at blive Chief of Naval Operations (CNO) (den amerikanske flådes øverste militære leder i Pentagon), admiral William Moran, annoncerede i begyndelsen af måneden, at han trak sig. Det skete på baggrund af hans fortsatte interaktioner med en underordnet, som er beskyldt for ”upassende opførsel”. Den pågældende officer skulle til en julefest have drukket sig voldsomt beruset og opført sig upassende overfor kvindelige kolleger.
Efter at den pågældende officer forlod militæret, har Moran altså fastholdt kontakten, og dette er dukket op i forbindelse med undersøgelsen af Moran forud for hans udnævnelse til CNO.

Man har nu fundet en ny nomineret til posten som CNO. Her har flådeminister Richard Spencer (inden han blev fungerende forsvarsminister) valgt at pege på en tre-stjernet viceadmiral i stedet for at finde en afløser i gruppen af fire-stjernede. Dette er ikke sket siden 1970. Derfor er viceadmiral Michael Gilday nomineret til stillingen. Gilday kommer bl.a. med en baggrund på cyber-området, hvor han har været chef for U.S. Fleet Cyber Command – en interessant udvikling i det moderne konfliktbillede, som USA befinder sig i, og hvor den amerikanske flåde også har været hårdt ramt.

Topkandidat anklages for seksuelle krænkelser

General John Hyten er på nuværende tidspunkt chef for U.S. Strategic Command, men er nomineret til posten som viceforsvarschef. Den nominering er dog kommet i modvind efter mediet Defense One kunne fortælle, at beskyldninger om seksuelle krænkelser er kommet frem (igen). Generalen blev beskyldt for seksuel krænkelse af en kvindelig underordnet på et tidspunkt mellem efteråret 2017 og foråret 2018.

Flyvevåbnet har gennemført, hvad de kalder en ”omfattende undersøgelse” af hændelsesforløbet, men har ikke fundet grundlag for at føre sagen mod generalen videre. Nu er sagen imidlertid dukket op til overfladen igen, efter at kvinden har sendt et brev til medlemmerne af Senatets forsvarsudvalg, hvori hun gentager sine anklager mod general Hyten.

Anklagerne kan komplicere general Hytens vej til posten som viceforsvarschef, da han skal forbi forsvarsudvalget, hvor bl.a. Elizabeth Warren og Kirsten Gillibrand sidder. Begge kvinder er kendt for at tale for at støtte op om ofre for seksuel krænkelse, og begge stiller op som præsidentkandidater, og har derfor en yderligere interesse i at styrke denne del af deres profil.

Hvordan dette forløb vil slutte, vides ikke på nuværende tidspunkt. Men sagen bidrager til et billede af en topledelse i Pentagon, som befinder sig i en kaotisk og omtumlet periode, på et tidspunkt hvor stabilitet helt klart ville være at foretrække hos den fremmeste militære magt på jordkloden.

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer