spot_img

Mirakelkur mod PTSD testes i USA – danske veteraner må vente

En ny behandling for PTSD-relaterede symptomer testes netop nu med opsigtsvækkende succes på amerikanske veteraner. Behandlingen består af en bedøvende indsprøjtning i nakken og lindrer angiveligt både depression, angst og søvnløshed. Trods den store succes er behandlingen dog ikke umiddelbart på vej til Danmark, oplyser Veterancentret.

”Revolutionerende”, ”banebrydende” og ”som at få løftet en vægt fra sine skuldre”.

Det er de store superlativer, der tages i brug, når amerikanske læger og PTSD-ramte veteraner i et nyligt afsnit af CBS News-programmet ”60 Minutes” bliver bedt om fra hvert deres perspektiv at beskrive effekten af den såkaldte SGB-behandling, der netop nu testes på udvalgte veteraner i det amerikanske forsvar.

SGB – eller stellate ganglion block, som behandlingen rettelig hedder – består af en bedøvende indsprøjtning ind i en nervesamling i nakken. Denne nervesamling har direkte forbindelse til det såkaldte fight or flight-center i hjernen, og veteranen oplever derfor øjeblikkelig lindring for mange af de symptomer, der er forbundet med at være PTSD-ramt.

Fra ”myldretidstrafik” til ”øde landevej”

En af de veteraner, der har fået lov til at gennemgå den eksperimentelle behandling, er marinesoldaten og Medal of Honor-modtageren Dakota Meyer, der selv blev ramt af PTSD efter en ildkamp mod Taleban for ti år siden. Lidelsen har fulgt ham lige siden, men nu har Meyer fået lov at gennemgå SGB-behandlingen for at se, om den mere effektivt kan hjælpe ham tilbage til en normal hverdag end de andre behandlinger, han løbende har gennemgået. Og det er der meget, der tyder på, at den kan.

Artiklen fortsætter under videoen …

”Den bedste analogi, jeg kan bruge, er at bevæge sig fra myldretidstrafikken i New York til pludselig at befinde sig på en øde landevej uden noget sted at skulle være,” fortæller Meyer blandt andet til ”60 Minutes”.

Lægerne i indslaget fortæller, at man endnu ikke er helt sikre på, hvordan og hvorfor SGB virker på veteranerne, men at meget tyder på, at blokaden får nerverne til at slappe af og derved mindsker kroppens stressreaktioner.

Tages ikke i brug i Danmark foreløbig

Her i landet kommer PTSD-ramte veteraner dog til at spejde langt efter SGB-behandlingen, for mens flere amerikanske læger og veteraner er begejstrede over resultaterne, forholder Veterancentret, der står for behandlingen af danske veteraner, sig mere skeptisk.

Kommunikationsrådgiver ved Veterancentret Karen Dahlin oplyser til OLFI, at man er bekendt med behandlingsformen og følger de amerikanske resultater løbende.

Veterancentrets forskere har selv foretaget en litteratursøgning, men da behandlingen endnu er i sin eksperimentalfase, mangler der evidens for dens effekter. Samtidig hersker der uklarhed om eventuelle bivirkninger, og derfor begiver man sig ikke ud i at tilbyde den til danske veteraner på nuværende tidspunkt, fortæller hun.

Andre læste også

Forsvaret er ramt af sin egen bemandingssucces

Abonnement
INTERVIEW. Når Forsvaret fattes penge, har det blandt andet at gøre med uventet succes på bemandingsfronten, fortæller viceforsvarschef Kenneth Pedersen. Han forstår soldaternes frustrationer over tvungen afspadsering, ansættelsesstop og mangel på basale fornødenheder, men maner til besindighed. Det er nødvendigt at slå bremserne i, så tempoet er afstemt med...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer