spot_img

Uvished om norsk tankskibs skæbne efter formodet angreb i Hormuz-strædet

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

OPDATERET 14.34: Den norske olietanker ”Front Altair” samt et panamansk indregistreret kemikalietankskib blev tidligt i morges udsat for et formodet angreb under sejlads i Hormuz-strædet ved Iran. Den norske tanker blev efterfølgende meldt sunket af det iranske nyhedsbureau IRNA, men skibets norske rederi Frontline afviser.

To tankskibe var tidligt i morges lokal tid involveret i en hændelse nær Hormuz-strædet, der forbinder Den Persiske Golf med Omanbugten og Det Arabiske Hav. Det oplyser den amerikanske flåde, der via sin flådebase i Bahrain modtog nødopkald fra tankskibene klokken henholdsvis 6.12 og 7.00. Der formodes at være tale om et angreb på de to skibe, skriver DR Nyheder og en række internationale medier.

Det norske skib skulle efterfølgende være sunket som følge af skaderne på skroget, lød meldingerne fra det iranske nyhedsbureau IRNA. Norske Frontline afviser dog ifølge Sky News overfor Reuters, at det skulle have hold i virkeligheden.

Hændelsen bekræftes af de to skibes rederier samt af de omanske og iranske myndigheder. Sidstnævnte har evakueret i alt 44 søfolk til den nærliggende havneby Bandar-e-Jask. Indtil videre er der meldinger om en enkelt lettere tilskadekommen.

Formodes angrebet med torpedo

Det norske skib ”Front Altair” sejlede med letolie og befandt sig i internationalt farvand i den sydlige del af Hormuz-strædet, da det formodede angreb fandt sted. Her blev det ramt af en eksplosion og har hele morgenen stået i brand, før det altså for kort tid siden sank. Det oplyser det norske rederi Frontline til avisen VG.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Hos Frontline har man hørt forlydender om, at ”Front Altai” skulle være blevet ramt af en torpedo, men disse oplysninger kan på nuværende tidspunkt ikke bekræftes.

Det andet skib, panamansk indregistrede Kokuka Courageous, var på vej fra Saudi-Arabien til Singapore med en last af metanol. Skibet har fået et hul over vandlinjen i skrogets styrbord side, og er derfor ikke i fare for at synke, ligesom også lasten af metanol skulle være sikker, oplyser rederiet Bernhard Schulte GmbH & Co KG.

Vækker international bekymring

Dagens hændelse i kommer i kølvandet på en episode 12. maj, hvor i alt fire skibe, herunder to saudiske olietankere, blev påsejlede miner. Også denne episode fandt sted nær Hormuz-strædet, og amerikanske myndigheder udtalte i den forbindelse, at minerne var iranske. En international rapport nåede efterfølgende frem til samme konklusion, hvilket dog blev afvist af Iran.

Hændelserne vækker international bekymring, og der spekuleres nu i, om regionen bevæger sig mod en ny ’tankskibskrig’ i stil med den, Iran og Iraq udkæmpede i firserne. Det er nogle af de tanker, som generalsekretær, ph.d. Lars Bangert Struwe fra tænketanken Atlantsammenslutningen, gør sig ovenpå morgenens hændelser.

”Mange oplysninger er endnu ubekræftede, men vi er nødsaget til at gøre os overvejelser om, hvad der sker i Den Persiske Golf, og hvad der kan ske – også hvis der er tale om et olietankskib fra et NATO-medlemsland,” skriver han i en pressemeddelelse.

 

 

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer