spot_img

Forsvarsakademiet inviterer til debat om råddenskab i Forsvarets ledelse

FOLKEMØDET: I dag begynder Folkemødet i Allinge på Bornholm, hvor Forsvaret igen i år er rigt repræsenteret. Bl.a inviterer Forsvarsakademiet til debat om “råddenskaben i Forsvarets ledelse”, mens CenSec stiller spørgsmålet, om vi er på vej mod et cyber-ragnarok. Forsvarschefen og styrelsescheferne bliver dog væk, fordi der endnu ikke er en ny regering.

Man kan konstatere, at Forsvarsakademiet udviser en del mod på dette års folkemøde. Forsvaret er ikke ligefrem kendt for at informere befolkningen om problemer inden for hegnet, men lørdag inviterer det militære akademi til en debat om “Råddenskab i Forsvarets ledelse” med deltagelse af bl.a. Henrik Kongsbak fra Ledernes Hovedorganisation og Alfred Josefsen, som er forhenværende direktør i Irma, foruden kaptajn Lennart Schou Jeppesen, som underviser i ledelse på Forsvarsakademiet.

“Med et antal anklager om manglende overholdelse af forvaltningsloven siden 2018 er Forsvaret kommet i skudlinjen og er endt med at være genstand for undersøgelser om nepotisme og inhabilitet. I januar kom der dertil et nyt reformudspil, der skal give bedre ledelse på offentlige arbejdspladser. Det tegner tilsammen et negativt billede af ledelsessituationen i det offentlige og i særdeleshed i Forsvaret. Med det bagtæppe byder Forsvarsakademiet op til debat om bl.a. ledelsesgrundlag, håndtering af forvaltningslov og god ledelse generelt i det offentlige,” kan man læse i programmet.

Ole Kværnø er dekan på Forsvarsministeriet og ansvarlig for programmet, og han lægger ikke skjul på, at den debat er vigtig. Samtidig understreger han, at debatten ikke kommer til at handle om de konkrete sager. Hvorfor så tage emnet med på Folkemødet?

“Debatten om råddenskab i Forsvarets og offentlig ledelse generelt er en dagsorden, som nogle medier dygtigt har sat i løbet af det seneste år. Det må vi forholde os til, og derfor vil vi gerne sætte det i en større ramme og debattere ledelsesudfordringer og offentlig ledelse. Tidligere havde vi i den danske centraladministration en mere britisk form, hvor embedsmændene var skærmede fra pressen. Men vi oplever i dag, at embedsværket bliver mere og eksponeret, og at pressen forlanger, at embedsværket skal forsvare egne beslutninger. Det er en bevægelse, som udfordrer os meget,” siger Ole Kværnø.

Er Europa klar til at imødegå de aktuelle trusler?

De kommende dage byder i det hele taget på masser af interessante debatter for dem med forsvar- og sikkerhedspolitik på hjernen. Der er debatter om Danmarks forhold i Nato, implementeringen af forsvarsforliget og debat om aktuelle udfordringer og trusler. I året for Natos 70 års jubilæum spørger Center for Militære studier torsdag eftermiddag i “Tænketanken”, om Europa er klar til at møde truslerne?

“Rusland flekser sine muskler, mens Kinas selvsikkerhed synes at vokse. Udfordringer fra syd presser fortsat på i Europa, hvor terrorisme og migration stadig fylder dagsordenen. De globale udviklinger øger i stigende grad sikkerhedspolitikkens kompleksitet. Med afsæt i Nato’s 70-års jubilæum diskuterer (tidligere udenrigsminister, red.) Mogens Lykketoft (S) og Jamie Shea, tidligere toprådgiver og talsmand for Nato, hvad der har ændret sig i de senere år, og hvorvidt verdens største militæralliance fortsat er en tilstrækkelig garant for europæisk sikkerhed.”

Men også cybersikkerhed er på dagsordenen, når brancheorganisationen CenSec sent torsdag eftermiddagbyder til debat om cyberforsvar- og angreb.

“Virksomhederne og staten investerer mange penge i udvikling af cybersikkerhed, men hvad hjælper det? Vi er oppe imod en global trussel skabt af ressourcestærke kræfter, der er helt ude af kontrol. Skal vi bare blive ved med at finde os i, at vi er ofre for et cyber-ragnarok, som vil ødelægge vores virksomheder, samfund og livsform?,” står der i  programmet.

Forsvarschefen og Forsvarets ledelse har traditionelt været til stede på Folkemødet, men i år kommer hverken han eller nogen af styrelsescheferne. Det skyldes ifølge pressechefen i Forsvarskommandoen, at der endnu ikke er en ny regering på plads.

Du kan se hele programmet for Folkemødet 2019 her.

Andre læste også

Bidens alderdom og talefejl overskyggede Nato-topmødet i Washington

Abonnement
ANALYSE: Nato-topmødet i Washington afslørede, at Nato nok står mere samlet og stærkere end i mange år. Men fremtiden afhænger helt af det amerikanske præsidentvalg i november, og derfor var alle øjne rettet mod den amerikanske præsident. Løfterne til Ukraine fra topmødet er massive. Men den økonomiske støtte er...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer