spot_img

Pensionerede generaler revser Forsvaret og den politiske ledelse

Torsdag kunne man på Radio24Syv høre de pensionerede generaler Kjeld G. Hillingsø og Michael H. Clemmesen tage det nuværende danske forsvar under kærlig behandling. Der bliver ikke lagt fingre imellem, og den nuværende organisation bliver både kaldt »vanvittig« og »sindssyg«. Lyt til programmet her.

Det kan godt være, at de gik på pension for år tilbage. Men de pensionerede generaler Kjeld G. Hillingsø og Michael H. Clemmesen har ikke tabt mælet af den grund. Det kunne man torsdag forvisse sig om, da de i programmet ”Mikrofonholder” på Radio24Syv kom med deres analyse af det nuværende danske forsvar.

Programmet er optaget som en samtale, og du kan lytte til det her.

Hillingsø og Clemmesen kommer vidt omkring, og deres kritik retter sig både mod Forsvarets organisering, lukning af tjenestegrensskolerne, manglende debatkultur og ændringen af officersuddannelserne. Parolen er ifølge de to generaler, at politikerne ikke tror på, at der nogensinde rigtigt bliver brug for at forsvare sig, og derfor kan man skære ned på alt.

»Alle mulige ting er blevet lukket, fordi vi kun har det lille danske forsvar, og det skal aldrig mere udvikles, for der bliver aldrig mere behov for det. Derfor bliver vi nødt til at sige, hvad er det for nogle tåbelige beslutninger, som vi har taget,« siger Michael H. Clemmesen bl.a. i programmet og understreger:

»Det, som eksisterer nu, er vanvid! Det er spild af skatteborgernes penge. Det er sindssygt, at man har lavet det.«

Savner begge en forsvarschef med magt og ansvar

Michael H. Clemmesen er i dag 74 år og har en fortid som officer i Hæren. Han sluttede sin tjeneste som brigadegeneral og leder af det nyoprettede baltiske forsvarsakademi og har siden sin pension i 2005 været tilknyttet Forsvarsakademiet på Svanemøllens Kaserne som militærhistoriker. Kjeld G. Hillingsø er 84 år og gik på pension i 1995 som generalløjtnant og chef for den nordlige del af Natos centralregion.

Ifølge Kjeld Hillingsø er den nuværende organisering af Forsvaret forkert, fordi det i realiteten er den civile departementschefen i Forsvarsministeriet, som har overtaget forsvarschefens ansvar og rolle, mens forsvarschefen kun er styrelseschef for de operative styrker sidestillet med styrelsescheferne for eksempelvis materiel og personel.

»Vi mangler en forsvarschef. En chef for Forsvaret. Den nuværende forsvarschef har ikke de magtmidler, som er nødvendige for at få alle til at rette ind. Desværre er forsvarschefen blevet stækket, så personel, materiel og infrastruktur ligger uden for hans direkte beføjelser,« siger han i ”Mikrofonholder”.

De to generaler har ikke meget til overs for debatniveauet i Forsvaret. Ifølge dem var kritik før i tiden et krav, mens det i dag bliver anset som illoyalitet.

»Jeg taler stadig med yngre officerer, og der må jeg sige, at det er en katastrofe … nu, at man har et system, hvor en hvilken som helst kritik bliver betragtet ikke som din pligt, men som noget, der er så farligt, at de får ødelagt deres karriere, hvis de tænker selv. Hvis man ikke bliver en – undskyld jeg siger det – ”lallerøv”, der bare siger det, som ledelsen siger, er der ikke nogen karriere i dansk forsvar. Det viser, at man tror, at forsvaret er til for Forsvaret selv og ikke for det folk, der betaler lønningerne,« siger Michael H. Clemmesen i programmet.

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Michael Lollesgaard
Læser
Michael Lollesgaard
7. juni 2019 13:16

Dejligt radioprogram med to af dansk forsvars koryfæer – skønt at høre begejstringen. Desværre vidnede udsendelsen også på lidt mangel på ‘situational awareness’. Jeg må sige, at dagens soldater – menige, befalingsmænd og officerer – har langt mere dybde og bedre kompetencer end jeg oplevede hos personellet som ung officer under den kolde krig. Stor seriøsitet og dagligt engagement kombineret med, at mange (de fleste) har været i kamp, giver ikke mindst officererne en modenhed og ledelseskraft, som vel nærmest ikke eksisterende, da de to generaler gjorde tjeneste. Så jo, hvis det kommer til stykket kan vi føre den kamp, der er nødvendig – med de begrænsede enheder, som vi har til rådighed i forhold til tiden før murens fald.
Blot en lille reaktion fra en udsendt i Yemen.

M. Jacobsen
Læser
M. Jacobsen
9. juni 2019 23:41

Mærkelig udtalelse…
Det er jo ikke de to herres skyld, at de manglende konflikter i firserne gjorde mandskabet “overfladisk og useriøse”. Ej heller kan man vel bebrejde datidens menige og befalingsmænd, for den manglende kamperfaring.
Men til trods for den manglende professionalisme fra datidens personel, så lykkes det dem trods alt at beskytte Danmark, mod de “røde horder” som stod opmarcheret og kampklare mindre end en spytklat fra landets grænser.
Og alt andet lige, så står de nuværende officerer, befalingsmænd og menige på skuldrene af firsernes soldater. Som forøvrigt blev kastet ud i kampen under den Jugoslaviske borgerkrig og klarede sig ganske fint, trods datidens manglefulde kompetencer og dybde hos personellet…

Og det er da muligt at de tjenstegørende i dag, har mere dybde og bedre kompetencer grundet deres kamperfaring. Men hvis det betyder at man ikke åbner munden når man oplever noget forkert i sin dagligdag, fordi man frygter for sin videre karriere, ja så ved jeg godt hvad den dybde og kompetence er værd!

Det er muligt at vi kan føre en kamp. Men det er vist kun hvis det drejer sig om mindre indsættelser på fremmede jord.
For en egentlig beskyttelse af vores eget territorium, er vist en våd drøm som kun en virkeligheds fjern person tror på!
Den opgave overstiger langt det udstyrs- og mandskabsniveau, vi som nation kan mønstre for nuværende!

Jeppe Plenge Trautner
Læser
Jeppe Plenge Trautner
3. juni 2019 14:33

Såvel Hillingsø som Clemmesen har under deres aktive tjeneste og derefter skrevet og udgivet både videnskabeligt, militær- og strategihistorisk og formidlende om forsvaret og militære spørgsmål, så de er ikke blevet ramt af “senil-courage” (dvs. modet til at sige deres mening længe efter pensioneringen).

Clemmesen må siges at være noget ilter. Forsvarsakademiet udgav i 2016 en samling af hans tekster i en bog, “For fede, for gamle og for dårligt uddannede?”, der er tilgængelig på nettet her: http://www.fak.dk/publikationer/Documents/Clemmesen%203%20NET.pdf Blandt teksterne fra 2006 til 2015 er en del om forsvarets nuværende situation, som han ser den.