Pensionerede generaler revser Forsvaret og den politiske ledelse

3
De pensionerede generaler Kjeld Hillingsø og Michael H. Clemmesen revser i programmet "Mikrofonholder" på Radio24Syv det nuværende danske forsvar. Her ses figurerne Waldorf og Statler, som i The Muppet Show optræder som de to gamle brokkehoveder, der show efter show kritiserer næsten alt og alle og alligevel troskyldigt vender tilbage til de bedste pladser hver uge. Michael H. Clemmesen bruger selv fra tid til anden figuren Statler (th) som profilbillede på sin Facebookside.

Torsdag kunne man på Radio24Syv høre de pensionerede generaler Kjeld G. Hillingsø og Michael H. Clemmesen tage det nuværende danske forsvar under kærlig behandling. Der bliver ikke lagt fingre imellem, og den nuværende organisation bliver både kaldt »vanvittig« og »sindssyg«. Lyt til programmet her.

Det kan godt være, at de gik på pension for år tilbage. Men de pensionerede generaler Kjeld G. Hillingsø og Michael H. Clemmesen har ikke tabt mælet af den grund. Det kunne man torsdag forvisse sig om, da de i programmet ”Mikrofonholder” på Radio24Syv kom med deres analyse af det nuværende danske forsvar.

Programmet er optaget som en samtale, og du kan lytte til det her.

Hillingsø og Clemmesen kommer vidt omkring, og deres kritik retter sig både mod Forsvarets organisering, lukning af tjenestegrensskolerne, manglende debatkultur og ændringen af officersuddannelserne. Parolen er ifølge de to generaler, at politikerne ikke tror på, at der nogensinde rigtigt bliver brug for at forsvare sig, og derfor kan man skære ned på alt.

»Alle mulige ting er blevet lukket, fordi vi kun har det lille danske forsvar, og det skal aldrig mere udvikles, for der bliver aldrig mere behov for det. Derfor bliver vi nødt til at sige, hvad er det for nogle tåbelige beslutninger, som vi har taget,« siger Michael H. Clemmesen bl.a. i programmet og understreger:

»Det, som eksisterer nu, er vanvid! Det er spild af skatteborgernes penge. Det er sindssygt, at man har lavet det.«

Savner begge en forsvarschef med magt og ansvar

Michael H. Clemmesen er i dag 74 år og har en fortid som officer i Hæren. Han sluttede sin tjeneste som brigadegeneral og leder af det nyoprettede baltiske forsvarsakademi og har siden sin pension i 2005 været tilknyttet Forsvarsakademiet på Svanemøllens Kaserne som militærhistoriker. Kjeld G. Hillingsø er 84 år og gik på pension i 1995 som generalløjtnant og chef for den nordlige del af Natos centralregion.

Ifølge Kjeld Hillingsø er den nuværende organisering af Forsvaret forkert, fordi det i realiteten er den civile departementschefen i Forsvarsministeriet, som har overtaget forsvarschefens ansvar og rolle, mens forsvarschefen kun er styrelseschef for de operative styrker sidestillet med styrelsescheferne for eksempelvis materiel og personel.

»Vi mangler en forsvarschef. En chef for Forsvaret. Den nuværende forsvarschef har ikke de magtmidler, som er nødvendige for at få alle til at rette ind. Desværre er forsvarschefen blevet stækket, så personel, materiel og infrastruktur ligger uden for hans direkte beføjelser,« siger han i ”Mikrofonholder”.

De to generaler har ikke meget til overs for debatniveauet i Forsvaret. Ifølge dem var kritik før i tiden et krav, mens det i dag bliver anset som illoyalitet.

»Jeg taler stadig med yngre officerer, og der må jeg sige, at det er en katastrofe … nu, at man har et system, hvor en hvilken som helst kritik bliver betragtet ikke som din pligt, men som noget, der er så farligt, at de får ødelagt deres karriere, hvis de tænker selv. Hvis man ikke bliver en – undskyld jeg siger det – ”lallerøv”, der bare siger det, som ledelsen siger, er der ikke nogen karriere i dansk forsvar. Det viser, at man tror, at forsvaret er til for Forsvaret selv og ikke for det folk, der betaler lønningerne,« siger Michael H. Clemmesen i programmet.

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer