spot_img

Nordkorea tester kortrækkende missiler øst for den koreanske halvø

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

For første gang siden 2017 gennemførte Nordkorea ifølge Sydkorea tidligt lørdag en række missiltests i farvandet øst for den koreanske halvø. Våbenafprøvningerne kommer, efter at nedrustningsforhandlingerne mellem USA og Nordkorea gennem længere tid har stået stille.

Lørdag morgen dansk tid gennemførte Nordkorea en række affyringer af uidentificerede, kortrækkende missiler, der alle landede i vandet øst for landets kyst. Affyringerne markerer styrets første missiltest siden afprøvningen af et interkontinentalt ballistisk missil i november 2017. Det skriver nyhedsbureauet AP på sin hjemmeside.

De nye prøveaffyringer tolkes som et tegn på en stigende frustration over de kuldsejlede forhandlinger med USA, der, til gengæld for nordkoreansk nedrustning, skulle resultere i, at en række sanktioner mod Nordkorea blev løftet. Fra amerikansk side har man imidlertid hidtil afvist de nordkoreanske nedrustningsforslag som værende utilstrækkelige.

Der spekuleres nu i, om Nordkorea, i et forsøg på at lægge yderligere pres på USA, vil gennemføre flere missilaffyringer de kommende uger, forklarer professor Nam Sung-wook, der leder afdelingen for nordkoreanske studier ved Korea University.

”Nordkorea ønsker at sige, at de har missiler og atomvåben til at imødegå de amerikanskledede sanktioner. De kan affyre kortrækkende missiler et par gange mere denne måned, og der er ingen garanti for, at de ikke vil affyre et mellemdistancemissil næste måned,” forklarer han til AP.

Situationen i Nordkorea følges tæt af både USA og Sydkorea. Den sydkoreanske udenrigsminister, Kang Kyung-wha, har allerede drøftet sagen telefonisk med sin amerikanske kollega Mike Pompeo, ligesom flere højtstående embedsmænd fra de to lande er i løbende dialog og moniterer situationen.

Også Japan, der flere gange har været overfløjet af nordkoreanske missiler, følger situationen tæt. Herfra er meldingen, at missilerne denne er landet tilpas langt fra landets kyst til, at man vil foretage sig yderligere i sagen. Samtidig arbejder landets premierminister, Shinzo Abe, på at stable et topmøde med den nordkoreanske leder, Kim Jong-Un, på benene.

Det er endnu uvist, om missilaffyringerne får konsekvenser for Nordkorea i form af yderligere sanktioner.

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer