Michael Lollesgaard forlader Nato og bliver FN-chef i Yemen

1
Generalmajor Michael Lollesgaard er sat i karantæne i sin lejlighed på Amager grundet corona-virus. Her ses han under Folkemødet på Bornholm i 2017, da han som generalløjtnant var Danmarks militære repræsentant i Nato. Arkivfoto: Ernstved

Generalløjtnant Michael Lollesgaard skal være chef for FN’s nyoprettede mission i Yemen og forlader derfor jobbet som Danmarks militære repræsentant i Nato. Samtidig har regeringen besluttet at yde et dobbelt finansielt bidrag til det krigshærgede land.

Forsvarschef Bjørn Bisserup har i disse dage travlt med at lande en mindre general-kabale. I dag indsatte han generalløjtnant Kenneth Pedersen i stillingen som midlertidig hærchef, og samtidig skal han hurtigst muligt udnævne Danmarks nye militære repræsentant i Nato.

Stillingen er netop blevet ledig, fordi generalløjtnant Michael Lollesgaard er blevet godkendt som chef for FN’s nye mission i Yemen. Han er således allerede så småt på vej til Yemen, hvor han begynder som ny styrkechef hurtigst muligt. Michael Lollesgaard nåede således kun at være knapt to år i Natos hovedkvarter, og han har ved tidligere lejligheder ikke lagt skjul på, at han savnede det operative arbejde og håbede på endnu en udsendelse med FN. Inden udnævnelsen til Danmarks militære repræsentant i Nato var han styrkechef for FN’s mission i Mali.

I Yemen vil Michael Lollesgaard i første omgang være til rådighed for missionen i en periode på et halvt år. Med sig får han en mindre stab bestående af op til fire personer. Missionen har mandat til 75 observatører samt ca. 25 stabs- og støttepersonel, som på krav fra konfliktens parter vil være i civil og ubevæbnede.

FN-mission skal holde havnen i Hodeidah åben for nødhjælp

Konflikten mellem Yemens regering og houthi-oprørerne har ført til en humanitær katastrofe for civilbefolkningen i Yemen. For nødhjælp, fødevarer og brændstoffer er havnen i Hodeidah ud til Rødehavet et nøglepunkt, som er afgørende vigtigt at holde holde åben. Derfor har FN oprettet missionen United Nations Mission to support the Hudaydah Agreement (UNMHA).

Den har til hovedopgave at overvåge våbenhvilen mellem den yemenitiske regering og houthi-lederne, som blev indgået den 13. december 2018, og det er den, som Michael Lollesgaard skal stå i spidsen for. Det glæder udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), som har bevilget 14 mio. kr. til FN’s nye fredsstøttefacilitet i landet.

”Konflikten i Yemen har medført en humanitær krise, og det er dybt tragisk. Våbenhvilen for Hodeidah er et vigtigt første skridt i fredsprocessen, og det er afgørende, at alle aftalens parter lever op til deres forpligtigelser. Men situationen er fortsat meget skrøbelig. Regeringen er derfor glad for at kunne imødekomme FN’s anmodning om at stille generalløjtnant Michael A. Lollesgaard til rådighed som missionschef i Yemen,” siger han.

Danmark bidrager derudover med 100 mio. kr. til humanitære indsatser i Yemen. Pengene går til nødhjælpsindsatsen gennem UNICEF, FN’s humanitære landefond og Den Internationale Røde Kors Komité ICRC.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer