spot_img

Michael Lollesgaard forlader Nato og bliver FN-chef i Yemen

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Generalløjtnant Michael Lollesgaard skal være chef for FN’s nyoprettede mission i Yemen og forlader derfor jobbet som Danmarks militære repræsentant i Nato. Samtidig har regeringen besluttet at yde et dobbelt finansielt bidrag til det krigshærgede land.

Forsvarschef Bjørn Bisserup har i disse dage travlt med at lande en mindre general-kabale. I dag indsatte han generalløjtnant Kenneth Pedersen i stillingen som midlertidig hærchef, og samtidig skal han hurtigst muligt udnævne Danmarks nye militære repræsentant i Nato.

Stillingen er netop blevet ledig, fordi generalløjtnant Michael Lollesgaard er blevet godkendt som chef for FN’s nye mission i Yemen. Han er således allerede så småt på vej til Yemen, hvor han begynder som ny styrkechef hurtigst muligt. Michael Lollesgaard nåede således kun at være knapt to år i Natos hovedkvarter, og han har ved tidligere lejligheder ikke lagt skjul på, at han savnede det operative arbejde og håbede på endnu en udsendelse med FN. Inden udnævnelsen til Danmarks militære repræsentant i Nato var han styrkechef for FN’s mission i Mali.

I Yemen vil Michael Lollesgaard i første omgang være til rådighed for missionen i en periode på et halvt år. Med sig får han en mindre stab bestående af op til fire personer. Missionen har mandat til 75 observatører samt ca. 25 stabs- og støttepersonel, som på krav fra konfliktens parter vil være i civil og ubevæbnede.

FN-mission skal holde havnen i Hodeidah åben for nødhjælp

Konflikten mellem Yemens regering og houthi-oprørerne har ført til en humanitær katastrofe for civilbefolkningen i Yemen. For nødhjælp, fødevarer og brændstoffer er havnen i Hodeidah ud til Rødehavet et nøglepunkt, som er afgørende vigtigt at holde holde åben. Derfor har FN oprettet missionen United Nations Mission to support the Hudaydah Agreement (UNMHA).

Den har til hovedopgave at overvåge våbenhvilen mellem den yemenitiske regering og houthi-lederne, som blev indgået den 13. december 2018, og det er den, som Michael Lollesgaard skal stå i spidsen for. Det glæder udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), som har bevilget 14 mio. kr. til FN’s nye fredsstøttefacilitet i landet.

”Konflikten i Yemen har medført en humanitær krise, og det er dybt tragisk. Våbenhvilen for Hodeidah er et vigtigt første skridt i fredsprocessen, og det er afgørende, at alle aftalens parter lever op til deres forpligtigelser. Men situationen er fortsat meget skrøbelig. Regeringen er derfor glad for at kunne imødekomme FN’s anmodning om at stille generalløjtnant Michael A. Lollesgaard til rådighed som missionschef i Yemen,” siger han.

Danmark bidrager derudover med 100 mio. kr. til humanitære indsatser i Yemen. Pengene går til nødhjælpsindsatsen gennem UNICEF, FN’s humanitære landefond og Den Internationale Røde Kors Komité ICRC.

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jette Marianne Julie Jørgensen
Læser
Jette Marianne Julie Jørgensen
17. august 2022 18:15

Hvad koster en corotest, for en FN kontraktansat, som er i en lejr i Yemen og vil gerne besøge Danmark og holde ferie her, jeg har betalt 6000DK for feriebevis. Mvh Nurse Jette Marianne Julie Jørgensen