Forsvaret køber kinesiske droner trods advarsler om sikkerhedsrisiko

1
Forsvaret har de seneste tre år købt 25 kommercielle droner fra den kinesiske producent DJI. Til klassificerede formål anvendes dog fortsat militære varianter som for eksempel Puma'en på billedet. Foto: Forsvaret

Forsvaret har de seneste to år købt i alt 25 droner ved samme kinesiske producent, selvom der fra flere sider sås tvivl om, hvorvidt det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. I det amerikanske militær har man helt forbudt indkøb fra producenten, hvis droner menes at udgøre en sikkerhedsrisiko. Også herhjemme advarer en militærekspert om indkøbene, skriver Berlingske.

Siden 1. januar 2016 har Forsvaret indkøbt i alt 29 droner, hvoraf de 25 af dronerne er købt ved det kinesiske firma Da Jiang Innovations Science and Technology Company (DJI), der er en af verdens største producenter af kommercielle droner. Det fremgår af en opgørelse, Forsvaret selv har foretaget, og som Berlingske er kommet i besiddelse af.

De mange nyindkøbte droner er alle kommercielle og vil derfor kun blive brugt til uklassificerede og ikke-operative formål såsom nyhedsproduktion og terrænopmåling, bedyrer forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i et svar til Berlingske. Derfor ser han heller ingen problemer med indkøbene.

Alligevel advarer militæranalytiker Hans Peter Michaelsen fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet om indkøbene af kinesisk-producerede droner.

”Hvis du køber den her teknologi til statens sikkerhedsformål, så løber du en stor risiko. For modsat militært udviklede droner er der ikke samme styr på dataene med de her droner,” forklarer han.

Amerikansk boykot af kinesiske droner

Hans Peter Michaelsens bekymring deles af de amerikanske myndigheder. I USA har man helt forbudt indkøb af droner fra Kina, da man mener, de udgør en sikkerhedsrisiko. Allerede i august 2017 advarede det amerikanske ministerium for indenlandsk sikkerhed, Department of Homeland Security, således om farerne ved produkter fra netop DJI.

I ministeriets notat fremgår det blandt andet, at man ”med moderat sikkerhed vurderer, at det kinesiske firma DJI deler data om kritisk amerikansk infrastruktur med den kinesiske regering”, ligesom ministeriet ”med høj sikkerhed vurderer, at DJI aktivt målretter sin markedsføring mod både offentlige og private selskaber med henblik på at øge evnen til at indhente og udnytte følsomme data.”

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er dog helt tryg ved de kinesiske droner. Han forklarer, at der til klassificeret brug anskaffes og anvendes andre systemer end de omtalte fra DJI, og at der derfor ikke er nogen fare for datakompromittering.

I oppositionen er man hverken tilfreds med ministerens forklaring eller overbevist om forsvarligheden ved købene af de kinesiske droner, og SF’s forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, vil nu have forsvarsministeren til at præcisere, hvad der menes med “uklassificerede formål”.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer