spot_img

Balladen om støj fra F-35 kampfly fortsætter med over 116 decibel

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Danmarks nye F-35 kampfly kan larme over fire gange så meget som en F-16, og larmen overstiger hurtigt 116 decibel ved take off. I USA giver støjen også problemer, og det har fået en dansk-amerikaner til at flytte væk fra Hill Air Force Base i Utah, fortalte DR1 i programmet 21 Søndag. Se det her.

De kan godt forberede sig i Skrydstrup. Når Danmarks nye kampfly af typen F-35 ankommer til den sønderjyske by og begynder at lette fra flyvestationen, kommer det formentlig til at gå ud over de lokales nattesøvn. Det er i hvert fald indtrykket, som man sidder tilbage med efter at have set DR1 21 Søndag. Nyhedsmagasinet har besøgt Hill Air Force Base i Utah, hvor U.S. Air Force 388. Fighter Wing træner i de nye F-35 kampfly.

”Det, jeg finder mere forstyrrende, er, at det får simpelthen hele molevitten til at ryste. Det udelukker enhver form for samtale, når de kommer hen over hovederne på os. Vi er simpelthen nødt til at være stille.”

Sådan siger dansk-amerikaneren Henrik Peter Bruun til DR. I indslaget står han ca. en km fra Hill Air Force Base, da et par F-35 fly letter hen over hovedet på ham og journalisten. Det får ifølge journalisten i indslaget jorden til at vibrere, og en simpel støjmåling viser, at støjen overstiger 116 decibel, da flyet letter.

”Jeg valgte at flytte, fordi det laver så enormt meget støj. Det griber ind i ens liv, at man ikke kan planlægge, hvordan man gerne vil sove. Man risikerer til enhver tid, at de kommer fræsende hen over,” siger Henrik Peter Bruun til DR.

Du kan se hele indslaget fra DR 21 Søndag her.

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
T. Halken
Læser
T. Halken
17. december 2018 10:35

Det er også en speget sag. Placeringen i Skrydstrup er alene politisk. Når der er skåret så meget ind til benet i forsvaret, så burde man have samlet det meste af flyvevåbnet i Karup, hvor at der er masser af kapacitet – og lukke Aalborg og Skrydstrup og afhænde Aalborg til det civile.
Meget tyder på at politikerne godt har kendt problemerne ved at placere F35 i Skrydstrup mht pris pga støj og nybygninger, men da det ikke er foreneligt med pengene der er sat af til at mindske støjgenerne, så kommer man flere gange og virker overrasket over hvor meget de larmer og dermed hvor meget støjdæmpningen kommer til at koste.