spot_img

Norsk fregat havareret efter kollision med tankskib

Den norske fregat KNM ”Helge Ingstad” ligger netop nu med voldsom slagside ud for Stureterminalen i Hjeltefjorden nær Bergen, efter at den i nat kolliderede med tankskibet ”Sola TS”, der var i færd med at blive bugseret af en slæbebåd. Norske medier melder om otte tilskadekomne, men alle ombordværende er nu evakueret.

Den norske fregat, der var på vej tilbage til flådestationen Haakonsvern efter at have deltaget i den stort anlagte Nato-øvelse Trident Juncture, kolliderede i nat med et tankskib ud for olie- og gasterminalen i Sture, der ligger i Hjeltefjorden nær den norske by Bergen. “Helge Ingstad” ligger nu med voldsom slagside på lavt vand, hvor fregatten er bugseret ind for at minimere vandindtrængning og risikoen for, at skibet synker. Den indsats er indtil videre lykkedes, fortæller de lokale myndigheder.

“Foreløbig er det stabiliseret, og der er ikke fare for at det skal synke,” siger Frode Bødtker til det norske medie VG, der netop nu sender direkte fra stedet.. Frode Bødtker er chef for det lokale brandvæsen, der indgår i operationen med at sikre fregatten.

Alle ombordværende på de involverede skibe er evakueret. Otte mand meldes at være tilskadekomne, men der rapporteres ikke om nogen dødsfald i forbindelse med ulykken.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Ingen meldinger om udslip fra tankskibet

Tankskibet “Sola TS”, der sejler under maltesisk flag, har også taget skade af kollisionen, men umiddelbart meldes der ikke om olieudslip, og det er nu planen, at tankskibet skal bugseres tilbage til kaj.

Til gengæld lækker “Helge Ingstad” helikopterbrændstof. Der er tilsyneladende slået hul på en tank med ti kubikmeter brændstof, men det er endnu uvist, hvor meget af det, der er trængt ud i det omkringliggende vand.

“Helikopterbrændstof er et tyndtflydende parafin. En del af det vil fordampe, men vi har forberedt en aktion for at tage det op, hvis det skulle blive nødvendig,” siger brandchef Frode Bødtker til VG.

Det lokale Vest politidistrikt oplyser klokken 10.20, at man har iværksat en efterforskning, der skal klarlægge, præcis hvad der er gået forud for kollisionen.

Samtidig er det norske forsvars havarikommission informeret om episoden, og de vil senere komme med en officiel udmelding om det nærmere forløb, skriver VG videre.

Norges største skib

”Helge Ingstad” er den fjerde af fem fregatter af Fridtjof Nansen-klassen. Skibet blev søsat i 2007 og indgik i den norske flådes tal i 2009.

Skibene, der er de største i den norske flåde, er bygget i Spanien og er baseret på den spanske Alvaro de Bazan-klasse og tiltænkt som såkaldte “multirollefartøjer”, der skal kunne engageres i både antiluft-, overflade- og antiubådskrigsførelse.

Hvert skib er 134 meter langt, har et deplacement på 5300 tons og en besætning på 121 mand. Topfarten er 26 knob.

De senere år har “Helge Ingstad” flere gange samarbejdet med danske flådestyrker, senest i forbindelse med den danskledede Operation RECSYR i 2014, hvor en international flådestyrke fjernede kemiske våben fra Syrien.

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer