spot_img

Gloria Finis: Oberst Lund har afgivet kommandoen

NEKROLOG: Officer, politiker, fodbolddommer og lokalpatriot. Jens Christian Lund bar gennem sit liv mange titler, men tiden som chef for Prinsens Livregiment var forbundet med mest stolthed, og obersten personificerede på mange måder regimentets motto “Gloria Finis” – ære til det sidste.

Jens Christian Lund – i folkemunde blot oberst Lund – blev 73 år gammel. De sidste år af sit liv led han af Parkinsons, før han søndag stille sov ind på Plejecenter Liselund i hjembyen Viborg omgivet af sin nærmeste familie.

Oberst Lund var oprindeligt fra Thy, men boede i store dele af sit liv i Viborg, der endte med at få en stor plads i oberstens hjerte. Ikke mindst af denne grund blev tiden som chef for Prinsens Livregiment til noget særligt, og obersten betegnede selv stillingen som sit drømmejob. Han var stolt af sin tjeneste og levede således op til mottoet “Gloria Finis”, der kan oversættes til “ære til det sidste”.

De første år af tiden som regimentschef havde Prinsens Livregiment hjemme på Viborg Kaserne, før det i 2001 flyttede til Skive.

Gennem sit virke opbyggede han desuden et tæt venskab med prins Henrik. Som et lille kuriosum til regimentskarrieren avlede han i en periode vildsvin for prinsen på kaserneområdet. Vildsvinet indgår også i regimentsmærket.

Utallige udmærkelser og ordener

Inden da havde oberst Lunds officerskarriere bragt ham vidt omkring, og ikke mindst rollen som ansvarlig for uddannelsen af baltiske og bulgarske soldater bragte ham stor anerkendelse og hele 16 ordener og udmærkelser fra ind- og udland. I 2000 blev han Kommandør af Dannebrog.

Men Jens Christian Lund var andet og mere end hærofficer. Politisk var han stærkt engageret i såvel lokale anliggender som landspolitik. Fra 1997 til 2001 sad han i Viborg byråd for Socialdemokratiet og bestred en række bestyrelsesposter sideløbende med sit virke som regimentschef.

Da han i 2005 lod sig pensionere fra Forsvaret og stillingen som regimentschef, stillede han op til folketingsvalget i den lokale Viborg-kreds. Her blev han valgt ind og var folketingsmedlem frem til valget i 2011, som han ikke genopstillede til.

Fra fodbolddommer til forfatterskab

Sportsentusiaster vil også kunne huske Jens Christian Lund som en dygtig fodbolddommer, og også her lykkedes det den vellidte oberst at stable en flot karriere på benene med henved 3000 dømte kampe på alle niveauer.

I 2014 kunne Jens Christian Lund føje ”forfatter” til den anseelige række af titler, da hans mange oplevelser og livserfaringer udmøntede sig i erindringsbogen ”Obersten”.

Jens Christian Lund efterlader sig hustruen Britta, tre børn og fem børnebørn. Datteren Susanne Lund er gået i sin fars fodspor og er i dag også oberst i Forsvaret og chef for Forsvarets Veterancenter.

Andre læste også

Et kriseramt Boeing retter blikket mod Europa og udvider på hjemmebanen

Abonnement
REPORTAGE: Boeings civile forretning står i problemer til halsen, men koncernens forsvarsgren øjner store salg til et oprustningsvilligt Europa. Senere på måneden viser Boeing sine produkter frem på flyshowet i Farnborough, og som en del af optakten inviterede flygiganten OLFI og en række andre europæiske og amerikanske forsvarsmedier på...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer