spot_img

Peace in our time – Fred i vor tid

BLOG: For 80 år siden underskrev Frankrig og Storbritannien München-aftalen med Adolf Hitler og troede dermed at have afværget krig i Europa. Det er en dag som i dag, at det er værd at huske på kriges begyndelser frem for deres afslutninger. For hvordan kunne det gå så galt?

Den 30. september 1938 blev München-aftalen underskrevet i dag for 80 år siden. I disse år højtideligholder man 100-året for Slaget ved Somme, 75-året for D-Dag og landgangen i Normandiet, 100 året for afslutningen på Første Verdenskrig osv. Der er ikke noget galt i at huske og markere store slag og kriges afslutninger.

Men måske vil der være rigtigt gode grunde til at huske og markere krigenes begyndelser og optakt? Det er jo netop her, at man kan lære noget, hvis man altså vil lære af historien for at finde ud af, hvor potentialet ligger for at undgå krige.

München-aftalen blev underskrevet af Nazityskland, Storbritannien, Frankrig og Italien, og den gav Hitler lov til at annektere Sudeterlandet. Det var en del af Tjekkoslovakiet, hvor befolkningen i overvejende grad var tysktalende. Forud havde Hitler militariseret Rhinlandet, og Tyskland var blevet forenet med Østrig i anschluss (Østrigs indlemmelse i Nazityskland). Forud for aftalen var gået en længere periode, hvor Tyskland havde opereret i Tjekkoslovakiet med, hvad vi i dag ville kalde ”grønne mænd” i et Sudetisk frihedskorps.

Anklagerne var mange og falske om overgreb på det tysktalende mindretal. Italiens Il Duce, Mussolini, bakkede Hitler op og var med til at piske en international stemning op. Lidet vidste man dengang, at Hitler havde planer om at invadere Tjekkoslovakiet i et regulært militært angreb.

Accepterede hitlers krav for at undgå krig

Den britiske premierminister Neville Chamberlain og den franske premiéminister Édouard Daladier ville for alt i verden undgå krig, og derfor fløj de i september 1938 til München for at forsøge at løse krisen. Begge havde de deltaget i Første Verdenskrig, og minderne om skyttegravenes rædsler og de to millioner dræbte soldater fra deres respektive nationer gjorde, at de ville undgå krig. Faktisk for enhver pris.

Derfor besluttede de at gå ind på Hitlers krav om en tysk annektering af Sudeterlandet. Hitler spillede ud med, at hele Tjekkoslovakiet skulle opløses som en falsk stat, og både Polen og Ungarn stod klar til at tage deres bid af kagen. Den del glemmer man lidt i dag. Den 30. september i de tidlige morgentimer blev München-aftalen underskrevet, og Hitler fik sin vilje.

Chamberlain og Daladier glædede sig over at have afværget krigen, og at Hitler nu ikke havde flere territoriale krav i Europa. Neville Chamberlain fløj stolt tilbage til Storbritannien, hvor han viftede med aftalen, da han steg ud af flyveren. Det blev det ikoniske billede ”peace in our time” – fred i vor tid.

Andre læste også

Her er nødråbet til ministeren og departementschefen fra piloterne

Abonnement
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og departementschef Pernille Langeberg har mandag den 22. april modtaget et brev fra 30 unge piloter med rubrikken: "Et flyvevåben i afvikling - nødråb fra piloter". Læs brevet her ... 22.04.2024 Emne: Et flyvevåben i afvikling – Nødråb fra piloter Til: Forsvarsminister Troels Lund Poulsen, Forsvarsministeriets Departementschef, Pernille...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer