spot_img

Trump: “Jeg mener, at den europæiske union er en fjende”

Når det kommer til handel, er EU en fjende af USA. Det siger præsident Donald Trump i et interview med den amerikanske tv-station CBS News forud for mødet med Ruslands præsident Vladimir Putin i dag.

Når det kommer til handel, er EU en fjende af USA. Det siger præsident Donald Trump i et interview med den amerikanske tv-station CBS News forud for mødet med Ruslands præsident Vladimir Putin i dag.

Fra sit landsted i Skotland kastede den amerikanske præsident Donald Trump søndag en granat ind i det efterhånden mere end anstrengte forhold til sine ellers allierede i Europa. Det skete, da han i et interview med den amerikanske tv-station CBS News kaldte EU for en fjende.

”Hvem er den største konkurrent, den værste fjende for tiden?”, spurgte journalisten Jeff Glor.

”Vi har mange fjender. Jeg mener, at den europæiske union er en fjende i form af, hvad den gør mod os i handel. Det ville du ikke tro om den europæiske union, men den er en fjende,” svarede Donald Trump.

Gentog kritik af Nato-lande, som ikke betaler 2 pct. af bnp

Han gentog også sin kritik af de europæiske lande, som ikke betaler nok til deres nationale forsvar – og dermed til den fælles transatlantiske sikkerhed i Nato.

”Jeg respekterer lederne af de lande. Men når det kommer til handel, har de virkelig udnyttet os. Mange af landene er også medlemmer af Nato, og de betaler ikke deres regninger,” sagde Donald Trump.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Interviewet blev givet på Donald Trumps golfresort Turnberry, hvor han har opholdt sig i weekenden, mens han ventede på at flyve til Helsingfors for at mødes med den russiske præsident Vladimir Putin i dag. Onsdag-torsdag deltog Donald Trump i Nato-topmødet i Bruxelles, hvor flere af statslederne fra de europæiske lande fik læst og påskrevet af den amerikanske præsident for ikke at betale sin andel af den fælles byrde o form af udgifter til forsvar.

Fredag var han på officielt besøg i Storbritannien, hvor han mødtes både med den britiske premierminister Theresa May og med dronning Elizabeth. Et besøg, som også trak overskrifter på grund af Trumps direkte tale i et interview med formiddagsavisen The Sun.

Opfordrede Storbritannien til at sagsøge EU

Her sagde Trump, at Theresa May kunne spejde langt efter en bilateral handelsaftale med USA, hvis briterne vælger et såkaldt blødt Brexit. Han roste samtidig den afgåede britiske udenrigsminister, Boris Johnson, og sagde, at han ville være en fremragende premierminister. Slutteligt opfordrede han Theresa May til at sagsøge EU.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Donald Trumps udtalelser har vakt både opsigt og bekymring i EU, hvor den polske EU-præsident Donald Tusk så sig nødsaget til at gå i rette med den amerikanske præsident. Det skete med en stikpille til præsident Trump, som ynder at kalde alle negative historier om sig selv for ”fake news”.

”USA og EU er de bedste venner. Enhver, der siger, at vi er fjender, spreder ”fake news”,” skrev Donald Tusk på Twitter.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer