spot_img

Trump taler med store bogstaver til statsministeren: Opfyld jeres løfte!

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

I venlige, men skarpe vendinger skriver Donald Trump til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at Danmark snylter på venskabet med USA. Det er ikke nok at være en aktiv allieret. Medlemskabet af Nato kræver, at alle lande lever op til aftalen om at bruge 2 pct. af bnp på forsvar.

Brevet er dateret den 19. juni og sendt til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Det kommer fra den amerikanske præsident Donald Trump, og det er skrevet i et ualmindeligt klart sprog.

“I forsvarsløftet fra Wales 2014 blev vi kollektivt enige om, at Nato er underfinansieret i forhold til at møde nutidens og fremtidens udfordringer, og at alle lande må gøres deres til at opfylde vores fælles forpligtelse. Byrdedelingen inkluderer penge og ikke bare kapaciteter og deltagelse. Stærkt engagement på et område fritager ikke nogen allieret fra ansvaret i forhold til de andre. Vi anerkender, at Danmark har taget skridt til at øge forsvarsudgifterne. Dog er der ingen forklaring på, hvorfor USA skal bruge flere ressourcer på at forsvare Europa, når det går godt økonomisk i Europa, inklusiv i Danmark. Der er en voksende frustration over, at nogle allierede ikke har leveret som lovet,” skriver Donald Trump.

Brevet kommer forud for Nato-topmødet i Bruxelles i næste uge, hvor emnet om forpligtelsen til at betale 2 pct. af bnp på forsvaret atter forventes at spille en hovedrolle. Danmark bruger i øjeblikket 1,17 og har netop indgået et nyt forsvarsforlig, som øger udgifterne til forsvar med 12,8 mia. kr. og bringer den samlede andel af bnp op på 1,3 pct. i 2023.

Donald Trump anerkender Danmarks indsats i flere Nato-missioner og udsigten til investeringer i mere nyt materiel, men det er ifølge ham ikke nok. I en udtalelse fra statsministeren fremgår det, at brevet på ingen måde kommer bag på Lars Løkke Rasmussen. Han mener endvidere, at brevet udelukkende fokuserer på økonomi og forpligtelsen om at bruge 2 pct. af bnp på militære udgifter – og ikke på andre faktorer, hvor Danmark leverer.

”Danmark tager et stort ansvar i forhold til det internationale generelt, og i forhold til Nato i særdeleshed. Målt i militærudgifter pr. indbygger indtager Danmark en femteplads. Vi stiller op i verdens brændpunkter og bidrager til at sikre freden, ligesom dansk udviklingspolitik og vores bidrag på 0,7 procent af BNI er en vigtig del af Danmarks bidrag til stabilitet og sikkerhed. Med det nye forsvarsforlig investerer vi 20 pct. mere i militæret og øger rammen til internationale operationer med 50 procent. Vi kan godt være vores bidrag til den fælles sikkerhed bekendt, og Danmark tager til Nato-topmøde i næste uge med ryggen rank,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Anders Puck Nielsen
Læser
Anders Puck Nielsen
4. juli 2018 22:53

Det virker temmelig søgt at finde en statistik for militærudgifter pr. indbygger i nominelle beløb. Ifølge samme statistik er Norge i øvrigt nummer to i alliancen med et bidrag der er dobbelt så stort som Danmarks.

https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/pdf_2018_03/20180315_180315-pr2018-16-en.pdf